8 C
București
joi, martie 28, 2024

Ciresele – minunile lunilor mai si iunie au beneficii pe masura gustului

Ciresul este un pom fructifer intalnit de la campie pana in etajul montan. Acesta a fost descoperit de romani, in Asia, la scurt timp dupa ce ciresele au devenit fructele preferate ale multor regi. Fructele acestui pom pot fi de marimi si culori diferite, iar gustul lor difera de la dulce la amar sau chiar acrisor. Totodata, trebuie sa stiti ca atat ciresele, cat si coditele de cirese sunt sanatoase si stimuleaza metabolismul.

Cercetarile din ultimii ani au dovedit ca aceste fructe delicioase sunt un adevarate medicamente care combat cu succes zeci de boli. De asemenea, specialistii le numesc chiar „revelatia medicala a ultimilor ani„.

Rosii sau negre, dulci sau amare, ciresele sunt preferate de toate lumea, iar in acest anotimp sunt nelipsite de pe mesele romanilor.

Iata ce beneficii au ciresele in functie de soi:

  • Ciresele galbene au un efect diuretic mai puternic, in comparatie cu celelalte soiuri. Acestea  favorizeaza in mod special mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism, fiind de ajutor si pentru stimularea digestiei;
  • Ciresele de un rosu inchis sau negre sunt considerate mai complexe ca actiune, avand efecte antioxidante foarte puternice, fiind considerate un medicament eficient contra bolilor degenerative, a afectiunilor cardiace si a celor vasculare;
  • Ciresele amare sunt foarte pretuite de fitoterapeuti, acestea fiind excelente in tratarea durerilor musculare, a imbatranirii premature, a afectiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice si a tumorilor.

Iata care sunt cele mai importante beneficii ale ciresului (fructe, codite, frunze si samburi):

Utilizarea cea mai frecventa este consumul de fructe. Ciresele contin vitamine, grasimi scazute si proteine, fiind considerate adevarate fructe dietetice. De asemenea, zaharul predominant in cirese este levuloza, perfect asimilabila de catre diabetici, asa ca pot fi consumate fara restrictii prea mari.

Fructele sunt indicate celor cu afectiuni de stomac si inima. Specialistii le recomanda sub foram de compot, deoarece sunt mai usor de digerat si nu provoaca balonare. Totodata, consumate in mod regulat, ciresele si sucul de cirese pot reduce riscul de infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale.

Ciresele au efect diuretic (detoxifica organismul) si stimuleaza excretia acidului uric format in organism, fiind indicate in lupta impotriva gutei.

In Evul Mediu ciresele, frunzele si coditele erau consumate ca ceai impotriva bolilor respiratorii, infectii ale vezicii urinare si diaree.

Coditele cireselor au efect de vindecare, acestea pot ameliora tusea. Ceaiul preparat din codite de cirese elibereaza mult mai usor mucusul din organele respiratorii. In plus, acesta este recomandat si in caz de anemie.

Iata cum se prepara ceaiul din codite: 1 lingurita de codite uscate la o ceasca de apa fiarta, se lasa acoperit 10 minute. Se beau 2 cesti pe zi. De asemenea, acest ceai este potrivit pentru copiii care sufera de o tuse persistenta si util si in cazul cistitei.

Ceaiul din frunze de cirese este eficient in cazul infectiilor tractului urinar si a tusei. Pentru a prepara acest ceai, aveti nevoie de o mana de frunze de cires, pe care le curatati si apoi le maruntiti, turnati peste ele o ceasca de apa fiarta si lasati 10 minute. Se beau 3 cesti pe zi.

Samburii de cirese au capacitatea de a elibera rinichii si vezica de nisip si pietre.

Cititi si:

Masti de fata cu visine si cirese

5 masti cu cirese pentru ten

Coditele de cirese si visine, medicamentele ideale ale verii

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Ciresele se afla cu siguranta in topul multor oameni, datorita gustului lor minunat, dar si a beneficiilor pe care le ofera. Acestea sunt bogate in fibre, potasiu si Vitamina C, carotenoide, melantonina si multe alte elemente cu proprietati exceptionale depurative, remineralizante, energizante, antireumatismale si laxative. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole