Ciocul Berzei (Geranium pratense) este o planta erbacee perena raspandita in Europa, Asia, America de Nord si Africa de Nord. Aceasta are florile delicate si albastrii, ce infloresc din iunie pana in august.
In scop terapeutic, de la aceasta planta se utilizeaza frunzele, florile si semintele, care contin uleiuri eterice, tanin, substante amare si radium.
Pe vremuri, Ciocul Berzei era utilizat in caz de diaree usoara, inflamatie gastrointestinala, tulburari hepatice si biliare, dar si datorita efectului hormonal.
Planta se poate consuma ca atare, cat si uscate, sub forma de ceai.
Ceaiul se prepara din 1-2 lingurite de planta uscata la 250 ml apa fiarta. Se lasa 5-10 minute la infuzat si apoi se strecoara. Se vor bea 2-3 cani pe zi cu inghititrui rare. Ceaiul nu se indulceste.
Acest ceai este foarte bun in caz de angina, sangerari de diferite tipuri, icter, gripa intestinala severa, junghiuri abdominale, dar si combaterea febrei. In cazul gingiilor afectate, se face gargara cu acest ceai.
Aceasta planta este folosita si in tratamentul cancerului. Planta intra si in compozitia ceaiului ESSIAC, folosit in tratamentul cancerului, sau ca preventiv. Totodata, Ciocul Berzei are bune efecte in circulatia sangelui.
In cazul durerilor de stomac si a ulcerului, se recomanda decoctul. 1 lingura radacina, curatata, tocata marunt la 300 ml apa. Se fierbe 5 minute si se strecoara. Se va bea jumatate din cantitate, iar la 4 ore restul.
Ciocul berzei se poate utiliza si extern, in caz de eruptii cutanate, ulceratii si fistule. Tot ce trebuie facut este sa se aplice o compresa din planta zdrobita pe zona afectata.
Leacul din plante medicinale indicat in cazul ranilor externe
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: