0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cicoarea, o planta minune pentru sanatatea digestiva si detoxifiere

Cicoarea (Cichorium intybus) este o planta cu multiple beneficii pentru sanatate, recunoscuta inca din Antichitate pentru proprietatile sale terapeutice. Bogata in substante active benefice, cicoarea este cunoscuta pentru capacitatea sa de a stimula functiile digestive, hepatice si pancreatice, contribuind la o digestie sanatoasa si eliminarea eficienta a toxinelor din organism.

In scop terapeutic, toate partile plantei au proprietati medicinale, insa radacina este cea mai valoroasa, datorita efectelor antibacteriene.

-Radacina de cicoare are in compozitia ei numeroase vitamine (A, B6, C, E, K) si minerale (magneziu, potasiu, fosfor, fier, zinc, cupru, ), dar si acizi fenolici, flavonoide, ulei esential si rasina. Se spala bine se despica in fasii subtiri si se pune la uscat in locuri calduroase si bine aerisite, pana devin casante. Apoi, se pune totul in punga de hartie sau saculet de panza. Cel mai bun moment de recoltare este toamna (septembrie-octombrie) si primavara (martie-aprilie).

-Florile de cicoare contin antocianini si pigmenti ce dau florilor culoarea albastra. ACestea se recolteaza in perioada iulie-septembrie.

-Frunzele de cicoare, proaspete si zdrobite, se folosesc sub forma de cataplasme pentru umflaturile pielii si vindecarea ranilor. Frunzele se recolteaza in perioada martie-aprilie.

Cicoarea – Beneficiile pentru sanatatea digestiva:

Cicoarea contine o substanta numita inulina, un tip de fibra solubila ce actioneaza ca prebiotic, hranind bacteriile benefice din intestin. Consumul regulat de cicoare poate promova o floare intestinala sanatoasa, imbunatatind astfel procesul de digestie, arata mai multe studii. Inulina faciliteaza, de asemenea, absorbtia nutrientilor si regleaza tranzitul intestinal, ajutand la prevenirea problemelor digestive precum constipatia sau diareea.

* O portie de 100 de grame de radacini proaspete de cicoare contine aproximativ 68 de grame de inulina, ceea ce o face una dintre cele mai bune surse alimentare de prebiotice disponibile, arata studiile.

-Stimularea functiilor hepatice:

Extractele din radacina de cicoare au fost asociate cu efecte benefice asupra functiilor hepatice. Aceasta planta contine compusi amari, precum lactucina si lactupicrina, care au capacitatea de a stimula secretia bilei. Bila este esentiala pentru digestia grasimilor si ajuta la eliminarea substantelor toxice din ficat. Prin urmare, consumul de cicoare poate contribui la mentinerea unei functii hepatice optime.

-Sprijin pentru functiile pancreatice:

Cicoarea este recunoscuta pentru capacitatea sa de a sprijini functiile pancreatice. Substantele amare din compozitia sa pot stimula secretia de enzime pancreatice, esentiale pentru descompunerea alimentelor si absorbtia nutrientilor. Acest aspect este deosebit de important in controlul nivelului de zahar din sange, contribuind la mentinerea unei echilibrate functii pancreatice.

Cicoarea – Beneficiile pentru detoxifierea organismului:

Datorita proprietatilor sale diuretice si depurative, cicoarea faciliteaza eliminarea toxinelor si reziduurilor din organism. Consumul regulat poate contribui la curatarea sistemului renal si a tractului urinar, ajutand la mentinerea echilibrului fluidelor si prevenind retentia de lichide.

Cum sa consumam cicoarea:

Cicoarea poate fi integrata in alimentatia zilnica sub diverse forme. Infuzia din frunze sau flori de cicoare poate fi savurata sub forma de ceai, avand beneficii pentru sistemul digestiv (2 lingurite planta la o cana cu apa clocotita – se lasa 5 minute la infuzat si se bea cald, cu o ora inainte de micul dejun si cina). Frunzele tinere de cicoare pot fi adaugate in salate, iar radacina poate fi folosita ca substitut pentru cafea sau poate fi inclusa in diferite retete culinare.

!!! Inainte de a incepe orice regim alimentar sau de suplimentare, este intotdeauna recomandat sa consultati un profesionist in domeniul sanatatii.

Vezi si: Echilibrarea sistemului endocrin cu Cicoare, Macese si Aloe Vera

Vezi si: Sucul din cicoare, morcov, patrunjel si telina. Remediu pentru o vedere mai buna

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole