19.2 C
București
joi, septembrie 12, 2024

Cicoarea. Cel mai bun elixir pentru rinichi si ficat

Cicoarea este o planta perena, cu flori albastre si cu radacina ramificata, foarte comuna care se gaseste la marginea drumurilor si este cunoscuta din Antichitate pentru proprietatile ei vindecatoare. Din anul 1600 se cultiva pentru radacinile ei ce erau folosite ca un substituit de cafea.
Se spune ca cicoarea este cea mai puternica dintre ierburi penru ca infloreste pana da zapada. Vechii egipteni spuneau despre ea ca este un adevarat elixir pentru bolile de ficat, vezica, rinichi, precum si un puternic remediu impotriva otravurilor.
Planta contine acid cichoric, inrudit cu cinarina, principii amare, uleiuri volatile, fructoza si o substanta din grupa zaharurilor numita inulina. Se foloseste atat planta recoltata in timpul infloririi, cat si radacina. Radacina de cicoare fiind un usor laxativ intra in componenta pulberii laxativ-purgative. In scop alimentar, aceasta planta este cultivata pentru a prepara cafeaua de cicoare, care are proprietati stomahice.
Cicoarea se administreaza intern, sub forma de decoct, infuzie, macerat in vin, sirop si substituit de cafea, iar frunzele tinere sub forma de salata. Vezi si: Pericolul din cafeaua preparata la aparat. Ce sfaturi dau medicii

Beneficii cicoare:

Din radacina sau planta intreaga se prepara un ceai care favorizeaza digestia si stimuleaza functiile hepatice si renale. Cercetarile au demonstrat ca infuzia obtinuta din radacina de cicoare este mai activa decat cea din planta.

Zaharurile nedigerabile din radacina de cicoare stimuleaza formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus in colon, creste biomasa fecalelor si continutul lor de apa si stimuleaza peristaltismul intestinal. Se administreaza pulberea, cate 2 lingurite pe zi, dimineata si seara. Un tratament dureaza 3 saptamani.

Radacina de cicoare:

Radacina de cicoare reduce riscul aparitiei cancerului de colon. Radacina plantei stimuleaza tranzitul intestinal si elimina toxinele, normalizeaza flora in colon, are efect de neutralizare a radicalilor liberi.

Radacina de cicoare
Radacina de cicoare

Cafeaua de cicoare:

Cafeaua de cicoare are efecte tonice digestive si nervoase. Consumata inainte de masa, cafeaua de cicoare previne indigestia si balonarea, alunga oboseala, ajuta la concentrare, calmeaza durerile abdominale , te scapa de constipatie, protejeaza ficatul si fierea, ajuta la detoxifierea organismului. De asemenea, nu vei avea probleme cu somnul, deoarece cafeaua de cicoare nu contine cofeina.

Reteta

Mod de preparare: Din radacina de cicoare, daca se prajeste si apoi se macina, se obtine o pulbere inchisa la culoare. Din aceasta pulbere iei o lingura si o adaugi in 200 ml apa. Fierbi pentru 3 minute, amestecand, iar la final se strecoara si se serveste cu indulcitor si lapte degresat.

Cafea de cicoare
Cafea de cicoare

Cicoarea ajuta in cazul tulburarilor hepatice dupa otraviri sau intoxicatii. Se administreaza tinctura sau extract de cicoare, care stimuleaza in special drenarea si refacerea ficatului. Tratamentul dureaza 3 luni, si se ia cate o lingurita de tinctura de cicoare, de trei ori pe zi sau cate sase lingurite de extract de cicoare.

Cicoarea regleaza secretia de insulina si previne accesele de hipoglicemie. Se foloseste decoctul de cicoare. Mod de preparare decoct: se pun 2 lingurite de pulbere de radacina intr-un pahar de apa si se lasa la macerat 8 ore, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa se fierbe 2 minute cu alt pahar de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile, in reprize de patru ori pe zi.

Avand proprietati diuretice si depurative, cicoarea, in asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei-frati-patati, rezulta un ceai care este folosit in combaterea furunculozei si acneei.

Administrata inainte de masa, cicoarea stimuleaza apetitul, in timp ce atunci cand este luata in timpul mesei, ea este un puternic inhibitor de apetit, suprimand pofta de mancare.

Frunzele de cicoare

Frunzele de cicoare sunt utilizate pentru  tratamentul calculilor biliari, dar si pentru a stimula productia  bilei, fiind utila si in caz de probleme digestive, gastrite sau lipsa poftei de mancare.

Extractul de cicoare ajuta la refacerea mucoasei si a peretilor gastrici, impiedicand aparitia ulcerului gastric. Cura cu extract de cicoare va dura 4 saptamani, timp in care dozele de extract vor fi administrate in timpul meselor principale.

Inulina din cicoare are o puternica actiune de reducere a colesterolului negativ (LDL). Se administreaza capsulele de cicoare, cate 8 pe zi, in cure de 40 de zile, cu 15 zile de pauza.

Contraindicații:

Cicoarea nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza – poate duce la avort spontan.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole