15.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Celulita: simptome, cauze si metode de tratament

Celulita este considerata unul dintre inamicii de temut ai femeilor adulte, desi nu este o afectiune propriu-zisa, ci doar o problema de ordin estetic. Pe masura ce se apropie perioada concediilor de vara, reprezentantele sexului frumos apeleaza la diverse metode de combatere a aspectului de coaja de portocala: diete, exercitii fizice, lotiuni si tratamente la salon.

Daca si tu esti intr-o lupta continua cu celulita, citeste in continuare care sunt cauzele si la ce metode de tratament poti sa apelezi pentru a o invinge.

Care sunt cauzele celulitei?

Stilul de viata dezechilibrat este principala cauza care duce la formarea celulitei. Alimentatia bogata in grasimi, carbohidrati, zahar si sare, dar si sedentarismul provoaca agravarea celulitei. Persoanele care nu fac suficienta miscare fizica au un risc mai mare de a retine lichid in exces in tesuturi si de a se ingrasa.

O cauza ce nu poate fi controlata este factorul genetic. Daca mama si bunica ta au avut aceasta problema estetica, este riscul mai mare sa o ai si tu.
Dezechilibrele hormonale (estrogen crescut si progesteron scazut) pot cauza, de asemenea, aparitia celulitei. De aceea aspectul de coaja de portocala este mai accentuat la pubertate, la menstruatie si pe perioada sarcinii.

Si deficientele de potasiu, zinc si seleniu sunt pe lista factorilor care duc la agravarea celulitei. Aceste minerale au proprietati antioxidante si ajuta la tonifierea pielii si la eliminarea apei din tesuturi.

Simptomele celulitei

Celulita poate fi recunoscuta cu usurinta dupa aspectul de coaja de portocala care se formeaza in zone precum solduri, fese si abdomen.

In primul stadiu, celulita este vizibila doar cand se strange pielea in zonele cu probleme. In al doilea stadiu apar decolorari ori vene superficiale. In al treilea stadiu, celulita devine vizibila si fara sa fie stransa pielea cu degetele, iar pielea are aspect de valuri. In unele cazuri, zonele afectate pot fi si dureroase la palpare. In al patrulea stadiu, pielea isi pierde din ce in ce mai mult din fermitate si este rece la atingere. La ultimul stadiu apar macronoduli, oxigenarea este defectuoasa si se poate oberva o retentie mare de lichide. Totodata, sunt aparute multe vergeturi si venectazii.

Celulita – metode de tratament

Alimentatia este un aliat de incredere in lupta dusa impotriva celulitei, asa ca este momentul sa adopti o dieta echilibrata. Cele mai importante schimbari pe care trebuie sa le faci sunt limitarea consumului de sare si hidratarea. Bea apa, ceaiuri din plante si sucuri de fructe si legume pentru a elimina lichidul retinut in tesuturi. Obtii rezultate bune cu ceaiuri cu efect diuretic, precum cele din cozi de cirese, din matase de porumb, urzica, papadie sau de soc.

Mananca mai multe fructe si legume fiindca te ajuta sa iti recapeti elasticitatea si stimuleaza circulatia sangelui: fructe de padure, rodie, ananas, varza, cartof dulce, sfecla rosie, kiwi, pepene rosu, dovlecei si castraveti. O adevarata minune in diete este ananasul fiindca are in compozitie o substanta numita bromelaina. Pentru a profita din plin de beneficiile acestui fruct, poti completa dieta cu suplimente alimentare cu ananas. Au actiune drenanta, purgativa si detoxifianta si contracareaza efectele inestetice ale celulitei.

Alt sfat alimentar eficient este sa inlocuiesti grasimile saturate cu grasimile sanatoase precum acizii grasi Omega-3. Acestia pot fi procurati din alimente precum: ton, somon, nuci, ulei de peste, seminte de in, avocado.

Pe langa o alimentatie echilibrata, ai nevoie si de exercitii fizice pentru a tonifia pielea si a elimina toxinele din corp. De asemenea, poti include in ritualul de ingrijire si geluri de dus, lotiuni si uleiuri pentru fermitate. Maseaza pielea cu miscari ferme si circulare macar o data pe zi.

Cu rabdare si motivatie vei reusi sa imbunatatesti treptat aspectul pielii afectate de celulita si te vei putea bucura de tinutele estivale preferate, dar si de compania iubitului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole