Propolisul, cel mai puternic medicament natural a reusit sa-i uimeasca pe oamenii de stiinta. In urma studiilor efectuate, s-a observat ca acesta reuseste sa distruga in jur de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 de tipuri de virusuri, eficienta sa fiind demonstrata in aproximativ 200 de afectiuni.
Actiunile terapeutice ale propolisului brut:
In aplicatii externe: propolisul actioneaza ca un dezinfectant excelent in tratarea plagilor pielii sau mucoaselor, eczemelor, a micozelor (ciupercilor) pielii, impotriva bataturilor, a cicatricilor urate si dureroase, pe care le face sa dispara. Are actiune si impotriva negilor si a unora din petele colorate ce apar pe piele. Ajuta la retragerea umflaturilor aparute dupa traumatismele tesuturilor (lovituri, umflaturi, entorse, luxatii, dureri musculare). Actioneaza si ca un antidot impotriva veninului de albine si de aceea se foloseste imediat aplicat pe intepatura.
Indicatii: bogatia de actiuni a propolisului brut ii explica varietatea de indicatii in tratamentele chirurgicale ale plagilor sau mucoaselor, grabindu-le vindecarea si oprind infectiile, in tratamentul arsurilor, al degeraturilor, bataturilor, entorselor, luxatiilor, intinderilor musculare sau ligamentare, etc.
In afectiuni dermatologice da rezultate foarte bune in: infectii cu microbi diferiti, in diferite micoze, eczeme, pitiriazis, psoriazis (in faza de inceput), in acnee, zona zoster, herpes, etc. Propolisul s-a dovedit util si in tratamentul unor papiloame benigne (negi) ale pielii si mucoaselor.
Inaintea aplicarii se inmoaie propolisul in apropierea unei surse de caldura pana la consistenta pastoasa moale. I se da forma de turtita sau foita.
Acest propolis cald se aplica imediat pe locul de tratat.
Se recomanda a nu se prelungi peste 30 de zile aplicarea unui tratament cu propolis. Propolisul isi pierde actiunile terapeutice utile in 6-12 luni de la scoaterea lui din stupi. O parte fiind volatita, inchiderea lui imediata in vase ermetice la scoaterea din stup este foarte importanta.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: