Proprietatile busuiocului:
De la busuioc se utilizeaza semintele, frunzele si florile pentru efectele sale antispastice, expectorante si antifungice. Planta poate fi utilizata sub forma de infuzie, pulbere, tinctura, ulei volatil sau bai terapeutice. Busuiocul previne boli precum astmul, infarctul, ateroscleroza, iar aroma sa poate fi considerata un adjuvant in caz de depresie sau pentru reimprospatarea memoriei.
Busuiocul contine vitamina C, vitamina A si substante tonice si antioxidante. In plus, busuiocul este o interesanta sursa de calciu si fosfor, minerale esentiale pentru o buna dezvoltare a tesutului osos.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale busuiocului:
- Busuiocul stimuleaza lactatia – femeilor le este indicat ca dupa nasterea copilului sa consume busuioc pentru a stimula circulatia sangelui si pentru a stimula secretia de lapte matern. Se pune un pumn de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa rece, se fierbe timp de 2-3 minute, se infuzeaza inca 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2 cani de ceai pe zi.
- Trateaza faringita si angina – se pune o lingura cu seminte intr-o jumatate de litru de apa rece, se fierbe pentru 5 minute, se infuzeaza 10 minute si apoi se strecoara. Se consuma pe parcursul intregii zile.
- Busuiocul este indicat in andropauza – maceratul din busuioc este indicat in cazurile de imbatranire prematura, menopauza, andropauza, frigiditate si sterilitate. Acesta se prepara din 8 lingurite cu busuioc, ce se pun in apa timp de 8 ore. Se filtreaza, iar preparatul obtinut se consuma in fiecare dimineata pe stomacul gol.
- Amelioreaza durerile de cap si stomac – pentru a scapa rapid de durerile de cap sau de spasmele gastrice se pun 6 picaturi de esenta de busuioc pe o bucata de zahar cubic. Efectul este uimitor.
- Trateaza afectiunile pielii – pentru tratarea oricarei afectiuni a pielii, specialistii recomanda crema de busuioc.
- Scade febra – busuiocul are rolul de a stimula sistemul nervos si de a reduce sensibilitatea la stres. Se face o cura de 2 saptamani, perioada in care se administreaza de 4 ori pe zi cate o lingurita rasa cu pulbere de busuioc, dupa care se bea un pahar cu apa. Pentru ca efectul sa fie maxim, pulberea se tine sub limba timp de 10 minute inainte de a fi inghitita. De asemenea, sucul de busuioc diluat in apa poate fi consumat cu succes in caz de febra si raceala.
- Durerile menstruale – pentru a scapa de aceste dureri se bea o cana cu ceai de busuioc o data la o ora. Se pun 2 linguri de busuioc in 250 ml de apa (un pahar) si se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara si se indulceste cu miere.
- Busuiocul este un remediu excelent pentru tulburarile tractului intestinal – fie ca suferi de constipatie, indigestie, crampe, balonare sau chiar sindromul colonului iritabil, busuiocul iti poate fi de folos, intrucat actioneaza ca un antiseptic intestinal si imbunatateste digestia.
- Trateaza problemele respiratorii – problemele respiratorii cauzate de afectiuni precum raceala, gripa, astm, bronsita si tusea pot fi tratate cu un decoct realizat din frunze de busuioc, miere si ghimbir. Administrat tot sub forma de ceai cu miere. Continutul se bea foarte cald, cu inghitituri mici, fara a mai consuma alte alimente in perioada tratamentului. Busuiocul este o componenta importanta a siropurilor de tuse expectorante, acesta ajutand la eliminarea mucusului in caz de bronsita si astm.
- Reduce riscul de boli cardiovasculare – consumat cu regularitate, ceaiul de busuioc duce la scaderea nivelului de colesterol rau din sange si reduce riscul de boli cardiovasculare.
- Dureri in gat – cand apar dureri de gat se va bea apa fiarta in care s-a adaugat putin busuioc. La fel de utila in acest sens este si gargara.
- Amelioreaza artrita – durerile articulare pot fi ameliorate cu ajutorul busuiocului deoarece are proprietati antiinflamatorii care refuc inflamatiile de la nivelul articulatiilor.
- Este eficient in caz de pietre la rinichi – busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor. Se recomanda sa se bea un amestec din sucul obtinut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni. Dupa aceasta perioada, piatra (daca este de mici dimensiuni) ar trebui sa fie eliminata prin intermediul tractului urinar.
Specialistii spun ca femeile care consuma zilnic un macerat din ceai de busuioc vor ramane vesnic tinere si frumoase.
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Cele mai importante 13 beneficii ale busuiocului pentru organism […]