Cele mai expuse organe ale aparatului digestiv, care sunt cele mai supuse afectiunilor sunt: stomacul, intestinul subtire si intestinul gros sau colonul. Afectiunile digestive pot aparea oricand, insa exista numeroase remedii naturiste eficiente pe care le putem utiliza.
Iata mai jos care sunt cele mai eficiente plante medicinale in cazul afectiunilor digestive:
Obligeana – Ajuta la reglarea glandulara a organismului si regleaza digestia. O jumatate de lingurita de radacina macinata se pune in gura pentru 10 minute apoi se inghite cu putina apa. Se poate face si un ceai dintr-o lingurita de radacina care se pune la 250 ml apa si se fierb timp de 10 minute apoi se strecoara. Se consuma in cursul zilei.
Tarhon – Are actiune carminativa. Tinctura din frunze si lastari tineri de tarhon. Se pune 50 g de planta maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70 grade, pentru 15 zile. Se strecoara si se toarna in sticle mici de culoare inchisa. Se iau inainte de fiecare masa cate 20 picaturi diluate cu putina apa pentru majoritatea afectiunilor aparatului digestiv. Se poate lua perioade lungi de timp.
Papadia – Aceasta planta are o actiune de curatire a arterelor si este totodata un tonic circulator, fiind indicata in bolile digestive. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. Se mai poate folosi de la aceasta planta si florile cu care se poate face un sirop foarte bun si util. Tijele florale se pot consuma cate 10 tije pe zi, inainte de aparitia florii timp de 15 zile, pentru curatirea organismului de toxine. Radacina 1 lingurita se va pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Fierea pamantului – Este indicata pentru efectul de refacere a poftei de mancare datorita principiilor amare. De asemenea, stimuleaza secretiile biliare, pancreatice si a sucului gastric. 1 lingura de planta maruntita se va pune la 250 ml apa rece. Se pune apoi la fiert si apoi se acopera pentru 10 minute. Se strecoara si se beau 3 cani pe zi.
Ghintura – Este indicata pentru efectul de refacere a poftei de mancare datorita principiilor amare. Stimuleaza secretiile organismului. 1 lingura de planta maruntita se va pune la 250 ml apa rece. Se fierbe si apoi se acopere pentru 10 minute. Se strecoara si se beau 3 cani pe zi.
Isop – Ajuta la combaterea afectiunilor digestive. Se poate folosi incepand cu afectiunile esofagului, stomacului, ficatului sau pancreasului stimuland secretiile si avand si un rol important de distrugerea agentilor patogeni. 1 lingura de planta maruntita se va pune la 250 ml apa rece. Se pune apoi la fiert si se lasa, pana la temperatura de fierbere. Se ia apoi de pe foc. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoara si se beau 3 cani pe zi.
Lemn dulce – Are un efect de calmare a durerii, vindeca ulcerul gastic si duodenal. Se mai poate folosi si datorita fitohormonilor estrogeni pe care-i are si care nu provoa-ca niciun efect negativ fiind foarte usor asimilati de organism. Se macina lemnul cu rasnita de cafea si se pune in gura pentru 5-10 minute cu scopul de a grabi vindecarea leziunilor.
Angelica – 2 lingurite de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 1 cana dupa fiecare masa, pentru efectul de alcalinizare al continutului stomacal. Se poate lua si sub forma de praf care se obtine cu rasnita de cafea si din care se pune un varf de cutit sub limba pentru 5 minute, apoi se inghite cu apa. Se poate folosi si radacina la fel.
Anghinare – Ajuta la dezintoxicarea organismului. Se prepara o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi.
Iarba sarpelui – Are si principii antibiotice. Se recomanda in toate cazurile in care sunt implicati agenti patogeni care trebuie distrusi. 1 lingura de planta maruntita se va pune la 250 ml apa rece. Se pune apoi la fiert si se lasa, pana la temperatura de fierbere. Se ia apoi de pe foc. Se acopera pentru 10 minute. Se strecoara si se beau 3 cani pe zi.
Armurariu – Este cea mai eficienta planta mai ales atunci cand exista si o afectiune a ficatului. 1 lingurita de seminte macinate se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Cerentel – Se indica in cazurile cand este asociata si hemoragie. 1 lingurita de radacina se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 10 minute apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.
Chimen – Este util in cazul afectiunilor digestive si in balonari sau diferite deranjamente stomacale. Se prepara o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi.
Cicoare – Se foloseste mai mult pentru efectul laxativ. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Coada racului – Este utila atunci cand exista hemoragii sau cand este nevoie de diminuarea secretiilor. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.
Coada soricelului – Este indicat datorita actiunii antibiotice continand azulene sau pentru efectul de oprirea diareei. Se prepara o infuzie din 1-2 lingurite de planta maruntita se vor face spalaturi de mai multe ori pe zi, obligatoriu dupa fiecare masa.
Coriandru – Se foloseste pentru efectul carminativ.1 lingurita de seminte macinate se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Crusin – Este cel mai puternic laxativ sau purgativ in functie de doza administrata. Se foloseste coaja- 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute apoi se strecoara.
Cuisoare – se maruntesc in gura 2-3 cuisoare pentru efectul calmant. Se poate de asemenea inghitii de mai multe ori pe zi, deoarece este foarte indicata si pentru actiunea antibiotica.
Fasole – se indica sa se fiarba 2 lingurite de teci pentru 5 minute, apoi se strecoara. Are actiune diurertica si laxativa.
Fenicul – Are actiune carminativa si calmanta. 1 lingurita de seminte macinate se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. In dureri este posibil sa ajute de multe ori chiar si praful de seminte luat sub limba pentru 5 minute apoi inghitit cu apa.
Pepene verde – Este indicat pentru prevenirea si tratarea multor afectiuni precum: hepatice, cardiovasculare, digestive, urinare, edeme, anemii, etc. Se consuma bautura din pepene verde. O jumatate de pahar de suc de pepene, o jumatate de pahar cubulete de pepene. Inainte de prepararea bauturii, pepenele se raceste moderat la frigider sau intr-un loc racoros. Intr-un pahar se pun sucul si bucatelele de pepene verde, apoi se consuma imediat. Se bea de 2 ori pe zi, cate 1 pahar timp de 1 luna.
Porumb – se foloseste matasea de porumb 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi, avand un efect diuretic remarcabil.
Rachitan – Se indica in diaree si diminueaza secretiile. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, caldute.
Revent – Se indica ca laxativ sau diuretic. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.
In – se consuma cate 1 lingurita de seminte asa cum sunt pentru efectul mecanic care-l are asupra intestinelor, fiind foarte utila in constipatii. In plus ajuta intregului organism continand si o serie de hormoni.
Varza – Se pun foi de varza proaspata sub forma de cataplasma de mai multe ori pe zi. Intern se poate consuma si suc de varza proaspat foarte indicat impreuna cu suc de cartofi sau de morcovi si alte legume sa se consume zilnic.
Vetrice – Este un bun antibiotic. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Maghiran – Este un bun calmant digestiv, indicat mai ales la persoanele sensibile si copii. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi, caldute.
Mataciune – Ajuta la calmarea durerilor. Este util pentru efectul calmant. 1 lingurita de planta maruntita puse la 250 ml apa clocotita. In cazurile de ulcer se pot pune 2 linguri de frunze la 250 ml apa clocotita si se bea din 2 in 2 ore cate o inghititura.
Menta – Este bun si in cazul balonarilor. Stimuleaza secretiile diferitelor organe: stomac, pancreas, ficat. 2 lingurite de planta se pune la 250 ml apa clocotita. Se lasa apoi timp de 15 minute si se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.
Musetel – Se foloseste pentru efectul antimicrobian puternic pe care-l are. 1 lingurita de planta maruntita (flori)se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Mustar alb – seminte intregi se inghit pentru stimularea secretiilor stomacale. Se vor putea lua cate 1 lingurita de seminte o data. Nu sunt indicate la copii.
Roinita – Este calmant. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, caldute.
Rostopasca – Are un efect calmant si este uutil pentru diferite afectiuni ale ficatului. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma in cursul zilei cu inghitituri mici pentru. Nu se supradozeaza.
Schinel – Indicat pentru efect antibiotic. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Schinduf – Se indica pentru efectul de stimulare si chiar de reglare al secretiilor pancreatice in special. 1 lingurita de seminte macinate se pot pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara.
Stevia stanilor – se indica consumul fructelor in afectiunile digestive, fiind cicatrizante. Se pot folosi crude sau chiar fierte. Este un bun laxativ.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: