Daca te gandesti sa incepi o afacere cu livezi de mere, afla ca unele din cele mai gustoase si delicioase soiuri de mere cresc fara prea mare bataie de cap la noi in tara. Iata cateva dintre cele mai dulci soiuri de mere romanesti pentru a sti ce sa cumperi sau ce sa alegi pentru inceperea afacerii.
Cele mai dulci soiuri de mere romanesti – Delicios de Voinesti
Un soi deosebit de mere este Florina, dulci si foarte aratoase, acest soi are fructe de culoare rosu-deschis spre purpuriu si cu mici puncte albe. Este un soi acoperit cu pruina, ceea ce ii da o eleganta aparte. Pulpa marului este dulce, suculenta, foarte aromata, iar textura este crocanta. Daca este lasat sa se coaca foarte bine, pulpa devine fainoasa. Se culeg incepand cu luna octombrie si rezista pana in martie.
Un alt soi de mere dulci este Delicios de Voinesti. Fructele acestui soi sunt destul de mari, cantaresc cam 180 de grame si sunt usor turtite. Culoarea este galben-verzuie, acoperit cu pete rosiatice, in functie de cat de mult a stat la soare. Pulpa este extrem de dulce, aromata si suculenta.
Soiul Generos a fost introdus in anul 1983, este un soi ce intra repede pe rod, se distinge printr-o rezistenta deosebita la boli si daunatori, astfel ca nu necesita prea multe tratamente fitosanitare. Merele sunt mari, 160-180de grame, usor asimetrice, pielita neteda, acoperita cu pruina, iar culorile sunt intre verde-galbui si pot ajunge pana la rosu-deschis, in functie de expunerea la soare in perioada de maturare. Pulpa are textura fina, galbena, foarte aromata, cu gust echilibrat, agreabil, iar fructul se pastreaza pana in luna martie.
Cele mai dulci soiuri de mere romanesti – Jonagold
Soiul Ardelean produce fructe de marime mijlocie, forma sferica. Coaja merelor este galbena, uleioasa, acoperita cu puncte rosii, iar pulpa este de textura fina, suculenta si foarte dulce si aromata.
Obtinut prin imbinarea a doua soirui, Ionatan si Golden Delicious, soiul Jonagold este un soi ce rodeste abundent si constant. Fructele sunt mari, au 225 de grame, au culoare verde-galbui pana la rosu-deschis. Pulpa are culoare galbena, este foarte suculenta, are gust echilibrat, dulce si fin-acidulat, cu o aroma deosebita. Fructul se maturizeaza pana in luna decembrie, cand coaja prezinta o pelicula uleioasa, specifica acestui soi dulce. Un soi de iarna inconfundabil, care ofera posibilitatea pastrarii merelor pana la opt luni dupa recoltare, in conditii optime.
Cum se pastreaza proaspete merele pe timp de iarna
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: