0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cele mai bune ceaiuri pentru intarirea sistemului imunitar. 8 optiuni pentru o viata sanatoasa

Cu schimbarile de temperatura si provocarile sezonului rece, intarirea sistemului imunitar devine o prioritate esentiala pentru mentinerea unei stari de sanatate optime. In acest context, ceaiurile reprezinta un aliat de incredere, oferind nu doar confort in zilele reci, ci si beneficii semnificative pentru imunitate. Descopera cele mai bune ceaiuri care pot sa-ti sprijine sistemul imunitar si sa-ti ofere o doza de vitalitate.

Conceptul de ceai ca medicament nu este nimic nou. De exemplu, chinezii au folosit aceasta metoda de secole pentru a reduce afectiunile si pentru a imbunatati sistemul imunitar.

Iata cum iti poate sustine ceaiul sanatatea imunitara:

Se pare cea mai mare parte a beneficiilor imunitare si generale pentru sanatate ale ceaiului sunt legate de un grup de antioxidanti cunoscuti sub numele de polifenoli care au rolul de a ne proteja impotriva afectiunilor cronice de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare si diabetul de tip 2.

Totodata, o recenzie publicata in septembrie 2017 in Buletinul de nutritie, a constatat ca ceaiurile sunt deosebit de bogate in polifenoli cunoscuti sub numele de flavonoli, niste substante chimice din plante ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului.

Din fericire, exista multe soiuri de ceai care ne pot sustine sanatatea imunitara. Iata care sunt acestea:

Cele mai bune ceaiuri pentru intarirea sistemului imunitar

1. Ceai de echinaceea:

Cunoscut pentru proprietatile sale imunostimulatoare, ceaiul de echinaceea este adesea recomandat pentru prevenirea si tratarea racelilor. Aceasta planta contine compusi activi care stimuleaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor.

2. Ceai de ghimbir:

Ghimbirul este recunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare si antioxidante, dar poate si trata infectiile. In plus, ceaiul de ghimbir contine si alti compusi antivirali care sunt eficienti in combaterea racelii comune, arata o lucrare de cercetare anterioara. Compusii sunt asociati cu o usurinta in durere, febra si crize de tuse legate de raceala comuna.

3. Ceai verde:

Bogat in antioxidanti, in special polifenoli si catechine, ceaiul verde este asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate. Acesti compusi pot ajuta la combaterea radicalilor liberi si la intarirea sistemului imunitar. De exemplu, un studiu a constatat ca tratarea soarecilor cu EGCG (galatul de epigalocatechina, una dintre cele mai abundente si mai cunoscute catechine din ceaiul verde) a crescut numarul de celule T reglatoare din spline si ganglioni limfatici. Celulele T de reglare moduleaza raspunsul imunitar, ajutand sistemul sa ramana echilibrat si impiedicandu-l sa atace celulele sanatoase.

4. Ceai de lamaie si miere:

O combinatie clasica, ceaiul de lamaie si miere ofera nu doar o senzatie reconfortanta, ci si beneficiile lamaii bogate in vitamina C si enzimele antimicrobiene ale mierii, care pot sustine sistemul imunitar.

5. Ceai de rooibos:

Originar din Africa de Sud, ceaiul de rooibos este o alegere excelenta pentru cei care cauta o alternativa fara cafeina. Este bogat in antioxidanti si contine minerale precum zinc si cupru, esentiale pentru functionarea normala a sistemului imunitar.

6. Ceai de scortisoara:

Scortisoara nu doar ca adauga o nota dulce ceaiului, dar este si cunoscuta pentru proprietatile sale antimicrobiene si antiinflamatoare. Consumul regulat poate contribui la mentinerea sanatatii sistemului imunitar.

7. Ceai de turmeric:

Compusul activ principal din turmeric este curcumina, iar cercetarile arata ca aceasta poate reduce inflamatia. In plus, acest condiment contine si niveluri ridicate de antioxidanti, care sustin functia imunitara generala.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca aceasta curcumina poate juca un rol important in raspunsul imun. De exemplu, un studiu care folosea celule de splina cultivate de la soareci a aratat cum curcumina ar putea regla celulele T si celulele B, doua limfocite care recunosc si raspund la substante straine in interiorul corpului tau. In studiul mentionat, curcumina a ajutat la reglarea raspunsului imunitar pentru a preveni atacul celulelor imune asupra tesuturilor sanatoase. Asadar, cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta substanta din turmeric poate fi o terapie promitatoare pentru mentinerea sub control a sistemului imunitar.

Vezi si: Beneficiile ceaiului de turmeric pentru imunitate si cum se prepara „aurul lichid”

7. Ceai de musetel:

Ceaiul de musetel nu are doar un efect calmant. Musetelul contine o varietate de substante fitochimice bioactive, in special flavonoide care functioneaza ca antioxidanti, dar si cantitati mici de minerale si vitamine (potasiu, calciu, caroten si acid folic). In plus, studiile de cercetare sugereaza cateva beneficii posibile de musetel, inclusiv un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inima, sustinerea sistemului imunitar, protectie impotriva anumitor tipuri de cancer si incetinirea pierderii osoase legata de varsta.

Cum sa incluzi aceste ceaiuri in rutina ta zilnica:

Bucura-te de o cana de ceai in fiecare dimineata: Alege unul dintre ceaiurile mentionate mai sus pentru a incepe ziua cu un impuls de energie si imunitate.
Sesiuni de ceai relaxante inainte de culcare: In mod special in sezonul rece, un ceai cald poate fi reconfortant si te poate pregati pentru un somn odihnitor.
Adauga ingrediente suplimentare: Poti imbogati ceaiurile tale cu ingrediente precum miere, lamaie, sau chiar o lingurita de turmeric pentru un plus de beneficii pentru sistemul imunitar.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole