14.5 C
București
vineri, noiembrie 1, 2024

Cele mai bune 9 plante medicinale care te scapa de tuse

Tusea este unul dintre simptomele tipice racelii de sezon. Trebuie sa stiti ca tusea nu este o boala, ci un simptom al diferitelor afectiuni respiratorii, un act reflex de apărare a organismului importiva bacteriilor sau virusurilor care irita caile respiratorii. Daca si voi va confruntati cu aceste problemele, incercati urmatoarele plante medicinale care te scapa de tuse si de un gat iritat.

1. Plante medicinale care te scapa de tuse – Cimbrul/cimbrisor

Cimbrul reprezinta un remediu excelent pentru tuse. Datorita thymolului si carvacrolului, cimbrul are un efect antimicrobian, dezinfectant si expectorant, curatand caile respiratorii. Se prepara o infuzie din 2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se bea cate o cana la 2 ore. De asemenea, se poate prepara si un sirop de cimbru: se taie marunt doua legaturi de cimbru si se toarna peste 1 l de apa clocotita. Se lasa asa pana a doua zi si apoi se strecoara. Se adauga 1 kg de zahar si se fierbe pana se leaga. Se ia cate o lingurita de sirop de 3-5 ori pe zi.

2. Radacina de nalba

Radacina de nalba este buna pentru tusea insotita de dureri in piept. Aceasta are un efect calmant, antiinflamator si emolient asupra mucoasei. Se prepara un ceai din 2 lingurite de radacina de nalba si o cana cu apa. Se bea de 3 ori pe zi.

3. Ghimbir

Ghimbirul stimuleaza circulatia sanguina si ajuta atunci cand gatul este foarte iritat. Aceasta planta are proprietati expectorante, ajutand la „ruperea” mucusului format in gat si te scapa de tuse. Se amesteca 3 bucatele de ghimbir proaspat (sau 2 lingurite de pudra de ghimbir) intr-o cana mare cu apa clocotita. Se poate adauga putin oregano sau cimbru (efect expectorant) si se consuma de 2 ori pe zi.

4.Plante medicinale care te scapa de tuse – Roua cerului

Roua cerului este o planta eficienta atunci cand tusea este un simptom al bronsitei sau al astmului bronsic. Aceasta calmeaza accesele de tuse seaca si actioneaza ca un antibiotic puternic. Se prepara un ceai din 2 lingurite de planta si o cana cu apa si apoi se lasa acoperita timp de 15 minute. Se bea dimineata si seara. De asemenea, si extractul este foarte eficient. Se ia cate 20 de picaturi, de 3 ori pe zi. Primele rezultate se vor vedea dupa 3 zile de tratament.

5. Coji de ceapa

Cojile de ceapa reprezinta un remediu excelent pentru tusea seaca. Se prepara un ceai din 2 linguri coji de ceapa maruntite la o cana apa si se fierb la foc mic, timp de 15 minute. Dupa ce se raceste, se strecoara si se bea cate un sfert de cana de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

6. Plamanarica

Plamanarica este o planta foarte utila atunci cand tusea devine cronica. Acidul salicilic si vitamina C pe care le contine calmeaza atat tusea seaca, cat si pe cea productiva. Plamanarica Aceste are efect antispastic, calmant, analgezic si expectorant. Se prepara un ceai din 3 lingurite de planta si o cana de apa. Se bea caldut, de 3 ori pe zi.

7. Isop

Isopul este o planta cu actiunea bronhodilatatoare, fiind un remediul ideal pentru tusea productiva. Se prepara o infuzie din 2 lingurite de isop la o cana cu apa fierbinte. Se lasa totul acoperit pentru 15 minute, apoi se bea cate 2-3 cani pe zi.

8.Plante medicinale care te scapa de tuse – Tei

Teiul este un adevarat balsam pentru gatul iritat. Mucilagiile continute de tei reduc inflamatiile cailor respiratorii, ceea ce le transforma intr-un remediu eficient impotriva tusei productive si a bronsitelor. Se prepara o infuzie din 2 lingurita planta maruntita la 250 ml apa clocotita (o cana). Se beau 2-3 cani de ceai caldut. Are o actiune calmanta in cazurile de tuse, bronsita, ajutand la eliminarea secretiilor bronsice. De asemenea, se poate face si gargara pentru a reduce inflamatia amigdalelor. Pentru gargara se prepara o infuzie din 4 linguri plante la 200 ml apa, la care se adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu.

9. Scoarta de ulm

Ceaiul din scoarta de ulm formeaza o pelicula pe membrana mucoasei faringelui, care stimuleaza expectoratia si amelioreaza tusea. Se amesteca o lingurita cu pudra din scoarta de ulm intr-un pahar cu apa rece, la care se poate adauga si cateva picaturi de tinctura de lemn dulce, avand proprietati antiinflamatoare.

Bronsita cronica. Ce plante alunga tusea care nu mai trece

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole