Ne aflam in ultima luna de toamna si ne apropiem cu pasi repezi de iarna, dar si de gripe si raceli. Totusi, nu trebuie sa ne intristam, deoarece natura are grija de noi, oferindu-ne cu drag fructe oleaginoase cu efecte energizante, numai bune pentru aceasta perioada. Intr-un top 3, noi am inclus: nucile, alunele si migdalele
1.Nucile, adevaratele energizante ale toamnei
Se spune ca nuca este un inlocuitor perfect al carnii, deoarece este foarte bogata in grasimi si proteine, este usor digerabila si foarte puternica din punct de vedere energetic.
Pe langa valoarea energetică foarte ridicată (636 de calorii/100 g miez), nuca este si un aliment complet, foarte caloric si concentrat, deosebit de valoros pentru anemici, varstnici, convalescenti, diabetici si persoane nevrotice.
Nucile reprezinta si un bun remediu pentru imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. In aceste cazuri, se prepara o pasta din 6-8 nuci macinate, amestecata cu o lingura de miere, intr-un pahar cu suc natural. Acest remediu este un energizant de exceptie, dar si cu efecte deosebite in ateroscleroza si in reducerea colesterolului.
2.Alunele, doza ta de energie
Alunele crude sunt o adevarata mina de energie, avand o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii, dar fiind mai digerabile si avand o toxicitate mult mai mica. De asemenea, alunele sunt foarte bogate in vitamine (A, B1, B2, C) si minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu).
Cele mai importante beneficii ale consumului de alune (crude) sunt: imbunatatesc functiile cerebrale, scad nivelul colesterolului, protejeaza organismul de stresul oxidativ, confera satietate si energiei.
Cercetãtorii de la Universitatea din Florida (SUA) sunt de parere ca alunele de pamant sunt printre cele mai eficiente mijloace de profilaxie a afectiunilor cardiovasculare, datorita proprietatilor antioxidante. Totodata, si alunele de padure sunt excelente, fiind recomandate ca energizante in starile post-stres, in cele de astenie nervoasa, sindroamele anemice ca si in toate starile de convalescenta a diferitelor boli mai grave.
Migdalele, remediu pentru minte si corp
Migdalele sunt delicioase, hranitoare si extrem de energizante. Consumul acestora duc la cresterea nivelului de energie, fiind un bun inlocuitor al cafelei sau al bauturilor energizante. Riboflavina, cuprul si manganul din compozitia acestora oferi rezistenta si energie.
Consumul zilnic de migdale te fereste de infectiile virale, inclusiv de gripa si raceala. Totodata, s-a constatat ca migdalele accelereaza metabolismul si induc rapid senzatia de satietate. Totusi, nu se recomanda mai mult de 40 g/zi, deoarece contin multe calorii.
Pe langa valoarea lor nutritiva si energezanta, migdalele sunt si remineralizante, fiind indicate in tratamentul anemiei, in perioada de convalescenta, astenie fizica si intelectuala si in oboseala cronica. Tot ce trebuie sa faceti este sa zdrobiti 70 g de samburi de migdal (crud, nu prajit) si consumati in 2 reprize a cate 35 g, timp de 1-2 saptamani.
In concluzie, nucile, alunele si migdalele sunt hranitoare si pot inlocui oricand o gustarea.
Vezi si: 7 bauturi energizante pe care le puteti face acasa
Vezi si: Reteta celui mai gustos suc natural energizant
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: