Un somn de calitate este esential pentru sanatatea fizica si mentala. Din cauza stresului cotidian si a ritmului alert de viata, multe persoane se confrunta cu dificultati de adormire sau cu un somn agitat. Remediile naturale, cum ar fi ceaiurile si tincturile, sunt o solutie la indemana pentru a induce relaxarea si a sprijini un somn odihnitor. Dar care dintre acestea sunt cu adevarat eficiente? Sa exploram cele mai populare optiuni.
Specialistii din domeniul sanatatii sustin ca un somn odihnitor de cel putin sapte ore in fiecare noapte este cruciala pentru a avea o minte si un corp sanatos.
Pe langa stresul din viata de zi cu zi, este un fapt binecunoscut ca o masa grea chiar inainte de culcare te poate face sa nu ai un somn odihnitor, dar trebuie sa stii ca exista, din fericire, anumite ceaiuri si tincturi care sa te ajute in acest scop.
Ceaiurile pentru somn – Plante cu efect dovedit
Multe ceaiuri sunt recunoscute pentru proprietatile lor calmante si sedative. Iata cateva dintre cele mai eficiente:
-Ceaiul de musetel:
Cunoscut pentru efectul sau relaxant, ceaiul de musetel ajuta la reducerea anxietatii si induce o stare de calm. Deosebit de benefic pentru persoanele care se confrunta cu apnee de somn si somn agitat, o ceasca calda cu ceai de musetel inainte de culcare poate fi drumul tau catre o noapte odihnitoare, asa cum sugereaza cercetarile publicate in The Journal of Clinical Pharmacology. De asemenea, acest ceai este benefic si proaspetelor mame. De exemplu, un studiu a evidentiat ca femeile postpartum care au baut ceai de musetel timp de doua saptamani au experimentat o calitate mai buna a somnului.
Mai mult, un studiu separat a aratat ca persoanele care au baut cate o cana cu ceai de musetel de doua ori pe zi, timp de 28 de zile, au experimentat cu o treime mai putine treziri pe timp de noapte si au adormit cu 15 minute mai repede decat neconsumatorii.
-Ceaiul de valeriana:
Radacina de valeriana este folosita de secole pentru proprietatile sale sedative. Studiile arata ca poate reduce timpul necesar pentru a adormi si poate ameliora calitatea somnului. Insa, acest ceai nu trebuie combinat cu alte somnifere sub nicio formă, dar atunci cand este luat independent, poate oferi un somn odihnitor s o senzatie de improspatare dimineata.
-Ceaiul de lavanda:
Aroma de lavanda are efecte calmante asupra sistemului nervos, iar consumul de ceai din aceasta planta poate ajuta, potrivit studiilor, la reducerea timpului necesar pentru a adormi si imbunatateste calitatea somnului. Asadar, daca nu poti dormi, acest ceai poate fi exact ceea ce cauti.
-Ceaiul de roinita:
In mod traditional, ceaiul de roinita a fost folosit pentru a trata anxietatea si insomnia, iar aceste afirmatii par sa reziste si controlului stiintific. Atunci cand este folosit ca un ajutor de somn pe baza de plante, contribuie la reducerea simptomelor de insomnie si a tulburarilor de somn, inclusiv in timpul menopauzei, cand simptome precum anxietatea, bufeurile si nelinistea sunt foarte comune.
Tincturile – Extracte concentrate pentru un efect rapid
Tincturile sunt extracte concentrate din plante medicinale, cu efect rapid datorita absorbtiei eficiente. Iata cateva tincturi utile pentru un somn odihnitor:
-Tinctura de valeriana:
Este una dintre cele mai populare tincturi pentru somn. Potrivit unui studiu publicat in revista Neuropharmacology in 2009, extractul de valeriana contine acid valerenic si valerenol, ambele fiind cunoscute ca avand un efect anxiolitic in organism. Acesta este motivul pentru care radacina de valeriana a fost folosita pentru neliniste si anxietate cu succes.
Se recomanda administrarea cu 30 de minute inainte de culcare pentru a facilita adormirea.
-Tinctura de hamei:
Hameiul are efecte sedative usoare si poate fi utilizat in combinatie cu valeriana pentru un efect sinergic.
De asemenea, o multime de cercetari, inclusiv un studiu semnificativ prezentat in PLOS One, indica ingestia de bere fara alcool, bogata in hamei, la ora cinei, ca un canal pentru imbunatatirea somnului si scaderea anxietatii in randul subiectilor de sex feminin.
In plus, problema daca hameiul induce somnolenta devine din ce in ce mai clara prin cercetari stiintifice dedicate asupra hameiului pentru somn. Studiile u evidentiat prezenta anumitor compusi in hamei care ar putea actiona asupra sistemului nervos central, stimuland astfel somnolenta. Un exemplu de prim rang in acest context este compusul sedativ-hipnotic cunoscut sub numele de 2-metil-3-buten-2-ol (MB), care si-a facut reputatia de a facilita somnul lucrand in armonie cu mecanismele endogene ale organismului.
-Tinctura de passiflora:
Aceasta planta este recunoscuta pentru efectele sale, fiind folosita de mult timp pentru a trata tulburarile de somn, cum ar fi insomnia sau nelinistea pe timp de noapte. Impactand posibil nivelurile de neurotransmitatori din creier cu flavonoide si alte substante fitochimice, te poti bucura de o noapte intreaga de somn netulburat si de o senzatie de revigorare dimineata!
Totodata, un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, a implicat pacienti care trebuiau sa bea ceai de floarea pasiunii timp de o saptamana. Participantii au aratat o imbunatatire semnificativa statistic a somnului.
Floarea pasiunii, combinata cu radacina de valeriana, poate fi una dintre cele mai bune combinatii pentru a ajuta la insomnie si ar putea fi ideala daca se pare ca ai probleme cu oprirea creierului noaptea prin calmarea celulelor din interiorul acestuia.
Cum sa alegi remediul potrivit?
Alegerea dintre ceaiuri si tincturi depinde de preferintele personale si de severitatea tulburarilor de somn. Ceaiurile sunt mai blande si ideale pentru relaxarea de seara, in timp ce tincturile au un efect mai rapid si mai puternic.
Recomandari pentru un somn odihnitor
- Consuma ceaiul sau tinctura cu aproximativ 30-60 de minute inainte de culcare.
- Evita cofeina si mesele grele seara.
- Creeaza un ritual de relaxare, cum ar fi cititul sau meditatia.
- Asigura-te ca dormitorul este intunecat si racoros.
!!! Este important sa experimentezi si sa gasesti combinatia care functioneaza cel mai bine pentru tine, respectand totodata un stil de viata echilibrat si un program de somn regulat.
Vezi si:
Vezi si
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: