Busuiocul este o planta aromatica cu multe aplicatii atat culinare, cat si terapeutice. Ceaiul de busuioc nu ar trebui sa-ti lipseasca in aceasta perioada a anului, deoarece este un adevarat remediu contra diferitelor boli de sezon.
In urma studiilor de specialitate, s-a descoperita ca in ceaiul de busuioc sunt prezente peste 14 principii active, care pot folosi drept alternative terapeutice pentru cel putin 40 de tipuri de afectiuni incepand cu problemele de sensibilitate ale tenului si pana la cele complexe de disfunctii neuro-hormonale.
Ceai de busuioc – Mod de preparare
Se toarna o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 15 minute apoi care se strecoara. Se beau 3 ceaiuri de busuioc caldute pe zi, dupa mesele principale, de preferinta unul seara la culcare. De asemenea, pentru a obtine un ceai concentrat energizant din busuioc, se prepara fiertura dintr-un pumn de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa rece, care se fierbe 2 minute, se infuzeaza inca 5 minute, se strecoara si se bea. Pot fi consumate 2 cani pe zi.
Ceai de busuioc – Indicatii terapeutice
-Ceaiul de busuioc trateaza problemele respiratorii
Problemele respiratorii cauzate de afectiuni precum raceala, gripa, astm, bronsita si tusea pot fi tratate cu un decoct realizat din frunze de busuioc, miere si ghimbir. Administrat tot sub forma de ceai cu miere. Continutul se bea cald, cu inghitituri mici. In caz de rosu in gat/faringita, se face si o gargara cu ceai de busuioc. Busuiocul este o componenta importanta a siropurilor de tuse expectorante, acesta ajutand la eliminarea mucusului in caz de bronsita si astm. Totodata, acest ceai intareste si sistemul imunitar, drept pentru care este un remediu excelent in caz de raceala si gripa. In caz de raceala si rinita, se mai fac si inhalatii cu ceai de busuioc.
Sfat! Pentru tratarea durerilor in gat, nu se consuma bautura fierbinte deoarece irita si mai tare gatul si intarzie vindecarea.
-Ceaiul de busuioc amelioreaza durerile de cap
Acesta este o solutie excelenta impotriva durerilor de cap cauzate de tensiune, deoarece are efect antiinflamator si calmant, ajutand la optimizarea oxigenarii celulelor si la imbunatatirea circulatiei.
-Ceaiul de busuioc stimuleaza lactatia
Femeilor le este indicat ca dupa nasterea copilului sa consume busuioc pentru a stimula circulatia sangelui si pentru a stimula secretia de lapte matern. Se consuma cate 2 cani de ceai pe zi.
-Ceaiul de busuioc te scapa de durerile menstruale
Pentru a scapa de aceste dureri se bea o cana cu ceai de busuioc o data la o ora. Se pun 2 linguri de busuioc in 250 ml de apa (un pahar) si se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara si se indulceste cu miere.
-Aceasta licoare reduce riscul de boli cardiovasculare
Consumat cu regularitate, acesta ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau din sange, reducand astfel riscul de boli cardiovasculare.
-Ceaiul de busuioc combate aparitia stresului
Acesta actioneaza ca un agent anti-stres care te relaxeaza fizic si psihic in doar cateva minute. Totodata, consumat in cantitati mici, acest ceai previne si productia excesiva de cortizol – hormonul stresului.
-Ceaiul de busuioc reduce inflamatiile
Consumat zilnic, acesta regleaza procesele inflamatoare din corp, stimuleaza eliminarea retentiei de apa si amelioreaza durerea.
-Ceaiul de busuioc ajuta la protejarea rinichilor
Datorita efectului sau diuretic, acesta este ideal pentru sprijinirea functiilor renale, mai ales atunci cand in tesuturile rinichilor se afla foarte multe toxine si lichide. De asemenea, antioxidantii din ceai creeaza o bariera protectoare impotriva oxidarii si a toxinelor, reducand riscul de formare a pietrelor la rinichi.
-Ceaiul de busuioc imbunatateste digestia
Acesta amelioreaza durerile de stomac, excesul de gaze intestinale si inflamatiile.
-Ceaiul de busuioc ajuta la prevenirea imbatranirii premature
Datorita continutului ridicat de flavonoide si taninuri, ceaiul de busuioc ajuta la prevenirea imbatranirii premature a celulelor, prevenind previne aparitia ridurilor si a petelor de batranete. Se recomanda busuioc macerat la rece, in cure de minim 2 luni pe an sau in consum constant. Se pot consuma 2-4 cani de ceai de busuioc pe zi.
Specialistii spun ca femeile care beau zilnic un macerat din ceai de busuioc isi vor pastra mai mult timp tineretea si frumusetea. Vezi articolul: Apa de busuioc, un adevarat „elixir” al tineretii si al sanatatii
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] 1. Lupta impotriva bolilor. Planta contine antioxidanti puternici care ajuta la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi si protejeaza ADN-ul. Antioxidantii din busuioc ajuta, de asemenea, la protejarea celulelor albe din sange, care joaca un rol-cheie in functia imuna. Prin reducerea stresului oxidativ, busuiocul are capacitatea de a incetini imbatranirea. Vezi si: Ceaiul de busuioc, remediul care nu ar trebui sa-ti lipseasca in aceasta perioada a anului […]
[…] 7 – Ajuta la pierderea in greutate. Ceaiul rooibos ajuta la pierderea in greutate. Contine compusi care ajuta la arderea grasimii abdominale, inclusiv antioxidanti, polifenoli si flavonoide. Studiile au aratat ca acesti compusi pot ajuta la prevenirea formarii de noi celule grase. Vezi si: Ceaiul de busuioc, remediul care nu ar trebui sa-ti lipseasca in aceasta perioada a anului […]
[…] ajutor. Cele mai eficiente plante medicinale sunt: eucaliptul, menta, musetelul, teiul, cimbrul, busuiocul, dar si salvia, frunzele de coacaz, muschiul islandez, scaiul vanat si patlagina. Toate acestea au […]
[…] Vezi si: Ceaiul de busuioc, remediul care nu ar trebui sa-ti lipseasca in aceasta perioada a anului […]