11.5 C
București
sâmbătă, aprilie 5, 2025

Ceaiul de anghinare: Cand este bine sa-l bei si ce beneficii are?

Ceaiul de anghinare este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra ficatului, digestiei si nivelului de colesterol. Aceasta bautura naturala este utilizata de secole in medicina traditionala datorita proprietatilor sale detoxifiante si protectoare pentru organism.

Poate ca o cana de ceai de anghinare nu este cea mai obisnuita bautura pentru a te relaxa, dar trebuie sa stii ca este surprinzator de bun pentru sanatatea ta generala.

Ceaiul de anghinare are un gust pamantesc, fiin preparat din frunzele, tulpina si radacinile plantei. Acesta este bogat in vitamine, folati si minerale precum fosfor, zinc si fier, care au beneficii pentru sanatatea ficatului si ajuta la detoxifierea organismului. Alte beneficii pentru sanatate ale ceaiului de anghinare pot include scaderea tensiunii arteriale, sprijinirea pierderii in greutate si optimizarea proceselor digestive, pentru a numi cateva.

Cand este indicat sa consumi ceai de anghinare?

Momentul potrivit pentru a consuma ceaiul de anghinare depinde de scopul urmarit:

  • Dimineata, pe stomacul gol – Ajuta la detoxifierea ficatului si la stimularea metabolismului.
  • Dupa mese – Sprijina digestia si reduce balonarea, mai ales dupa mese bogate in grasimi.
  • Seara – Poate fi consumat pentru a imbunatati digestia pe timpul noptii, insa trebuie evitat prea tarziu, deoarece poate avea un efect diuretic.

Beneficiile ceaiului de anghinare

Ceaiul de anghinare are numeroase efecte pozitive asupra sanatatii, printre care:

-Protejeaza ficatul – Stimuleaza productia de bila, ajutand la detoxifierea ficatului si prevenirea ficatului gras. Mai exact, studiile arata ca ceaiul de anghinare este capabil sa mareasca curatarea ficatului si sa reduca toxicitatea in organism, ceea ce poate ajuta metabolismul si reduce presiunea asupra sistemului imunitar.

-Imbunatateste digestia – Ajuta la combaterea balonarii, constipatiei si refluxului gastric. De exemplu, un studiu publicat in Journal of Alternative and Complimentary Medicine a descoperit ca extractul de frunze de anghinare poate fi foarte util in ameliorarea simptomelor asociate cu sindromul colonului iritabil, una dintre cele mai importante tulburari digestive. Aceasta afectiune provoaca adesea simptome dureroase ale colonului, cum ar fi constipatie, diaree, balonare, stomac deranjat si multe altele.

-Scade colesterolul – Reduce nivelul colesterolului rau (LDL) si creste colesterolul bun (HDL). Efectele de scadere a colesterolului sunt atribuite in principal fibrelor sale solubile, in special tipului numit inulina.

-Regleaza glicemia – Contribuie la stabilizarea nivelului de zahar din sange. In plus, cercetarile arata ca actiunea de reducere a lipidelor si a glicemiei a anghinarelor le ajuta si la prevenirea bolilor coronariene si a tulburarilor metabolice.

-Ajuta la slabit – Datorita efectului sau diuretic si depurativ, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism.

Cum se prepara ceaiul de anghinare?

Prepararea ceaiului este simpla si rapida:

  • 1 lingurita de frunze uscate de anghinare
  • 250 ml apa fierbinte

Se lasa la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se strecoara

Este recomandat sa consumi 1-2 cani pe zi, insa cu moderatie. Persoanele cu probleme biliare sau tensiune arteriala scazuta ar trebui sa consulte un specialist inainte de a introduce acest ceai in rutina zilnica.

Vezi si: Tinctura de anghinare, un prieten de nadejde pentru ficatul tau

Vezi si: Puterea culinara si nutritionala a Sfeclei – Salata pentru detoxifierea ficatului si combaterea anemiei

Vezi si: Apa cu lamaie: detoxifiere, slabit, digestie mai buna, detox pentru ficat, purifica sangele

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole