9 C
București
joi, februarie 29, 2024

Ceaiul bebelusului. Pro sau contra

Se tot spune ca ceaiul este ca o a doua „hrana” pentru bebelusi dupa laptele matern, dar de ceva timp vin alte „guri” care contrazic total aceasta afirmatie. De cele mai multe ori mamele sunt total debusolate de numeroasele afirmatii pro si contra pentru ceaiul bebelusului si nu stiu ce varianta sa mai creada.

Mai jos vom incerca sa explicam aceste mici „afirmatii pro si contra”, dar intr-un final mama va alege ce metoda crede ea ca este mai potrivita pentru bebelusul ei.

Dupa parerea unor specialisti ceaiurile sunt in general sanatoase, dar ei spun ca trebuie administrate cu atentie bebelusilor si nu in orice conditii. Unele tipuri de ceai reprezentand un real pericol pentru sanatatea sugarului.

Ceaiul bebelusului – Cand sa-i dai bebelusului ceai si ce fel de ceaiuri sunt potrivite pentru acestia:

Bebelusii mai mici de 6 luni care sunt alaptati la san nu necesita administrarea de alte lichide, ba chiar trebuie evitata, spun specialistii. Laptele matern contine suficienta apa si nutrienti esentiali de care are nevoie copilul tau pentru a creste sanatos.

In situatii exceptionale, ca atunci cand copilul este alaptat artificial, sufera de constipatie sau are colici, este posibil ca administrarea de ceaiuri sau alte lichide, chiar si in cantitati mici, sa fie necesara inca din prima luna, insa doar medicul te poate sfatui in acest sens.

Ceaiul bebelusului – Ceaiuri sigure pentru bebelusi

Odata ce bebelusul s-a mai marit si i-ati introdus in alimentatie si  sucurile naturale, puteti face acelasi lucru si cu ceaiurile. Din cand in cand ii poti oferi ceaiuri din plante care au rolul de a usura digestia si de a ameliora problemele de la acest nivel.

Ceaiurile din musetel, ghimbir sau menta pot fi un remediu bun pentru bebelusii care au colici.
Ceaiul, caldut si nu fierbinte, administrat in cantitati mici bebelusilor cu colici ajuta la reducerea durerilor abdominale. Cateva lingurite de ceai din plante pe zi ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului digestiv. Majoritatea medicilor cred ca este perfect sigur pentru a administra pana la patru lingurite de ceai din plante pentru un copil ca o baza de zi cu zi.

Care sunt efectele secundare ale ceaiurilor administrate incorect in alimentatia bebelusului

  • Poate favoriza caderea prematura a dintilor

Unele ceaiuri pentru bebelusi au zaharuri ascunse folosite pentru a imbunatati gustul ierburilor din care e facut. Acest lucru are efecte secundare dupa aparitia primilor dintisori, favorizand in timp deteriorarea si caderea lor prematura la varsta copilariei.

  • Poate duce la malnutritie

Continutul de zahar din ceai are rolul de a crea o falsa senzatie de satietate. In acest fel, burtica bebelusului va transmite semnale creierului ca este plina (in mod aparent), iar bebelusul ar putea refuza hranirea cu lapte, conducand la malnutritie (intarzieri in crestere si dezvoltare).

Cand este ceaiul sigur pentru sanatatea bebelusilor?

Intreaba medicul ce tipuri de ceaiuri sa folosesti pentru bebelus si nu te aventura in a introduce in alimentatia lui ceaiuri dupa propria judecata. Exista plante care sunt periculoase pentru bebelus, dar si unele care sunt inofensive si nu afecteaza sanatatea bebelusilor.

  • Multe ceaiuri impiedica absorbtia de minerale

Ceaiul contine polifenoli, compusi care interactioneaza cu fierul in intestinele micutului. Aportul de fier este crucial pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului. Corpul foloseste fierul pentru a produce hemoglobina, al carei rol este de a furniza oxigen fiecarei celule din organism, si confera culoare globulelor rosii (de aici si identificarea palorii fetei cu anemia). In plus, fierul este necesar si pentru dezvoltarea si functionarea optima a creierului, iar deficienta de fier la copii poate cauza probleme pe termen lung.
Multe proaspete mamici nu stiu ce lichide ar putea oferi bebelusilor. Citeste cateva retete simple si ieftine care vor potoli setea sugarului tau.

!!Sfaturi/recomandari utile pentru o administrare corecta a ceaiurilor

-incearca sa ii faci celui mic ceai direct din plante acasa si sa eviti folosirea pliculetelor de pe piata. Multe dintre acestea contin zahar pentru a face ceaiul mai placut la gust, acest lucru avand efecte secundare asupra copilului.
-ceaiurile instant sau sucurile pentru sugari sunt adesea indulcite. Ceaiurile neindulcite, preparate acasa, nu sunt doar ieftine, ci si extrem de eficiente.
-ceaiurile pentru bebelusi linistesc stomacul, sunt utile in caz de aerofagie si potolesc mai bine setea decat ceaiurile indulcite.

Care sunt plantele medicinale si intrebuintarea lor pentru copilasii mai maricei

Anasonul– are efect laxativ; sub forma de ceai pentru tuse, deranjamente stomacale si in colici abdominale, balonare.
Arnica -inhiba congestia si inflamatiile. Se foloseste sub forma de tincura/picaturi contra agitatiei nervoase sau somnului agitat.
Valeriana -linistitor al sistemului nervos; sub forma de tinctura/picaturi se administreaza contra agitatiei nervoase sau a somnului agitat.
Busuiocul -contra balonarii si constipatiei. Se administreaza sub forma de infuzie in colici abdominale, balonare, tulburari digestive.
Nalba -dezinfectant, stimuleaza eliminarea si descuamarea. Administrat sub forma de ceai, tuse in bronsita pentru gargara in faringita.
Malura -are efect de relaxare a musculaturii, descuamare si reducerea balonarii. Administrare: sub forma de ceai contra raguselii, tusei, balonarii si tulburari digestive.
Maciesul -fortifica puterea de aparare a organismului. Se administreaza sub forma de ceai in raceala cu febra si in bolile infectioase.
Floarea de fan -stimuleaza circulatia si relaxeaza. Se administreaza prin compresa in contractii musculare, dureri de spate si prin comprese abdominale in colici.
Floarea de soc – produce exudatie si stimuleaza digestia. Se administreaza ca ceai pentru combaterea febrei in raceli.
Floarea lui Ion – are efect de relaxare, calmant, activeaza circulatia. Se administreaza ca ceai in stari nervoase, de sress, comprese la entorse, in ingrijirea pielii si a plagilor.
Musetelul -este calmant, relaxant, antiinflamator si dezinfectant. Se administreaza ca ceai, in colici abdominale si intestinale, infuzii pentru baie, spalaturi, comprese, inhalare, gargara sau badijonare. Se gaseste sub forma de extract sau alifie.
Floarea de tei -calmant, exudant, relaxant, antitermic. Se administreaza ca ceai in raceli, la febra si tulburari digestive.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Efectele ceaiului de musetel

Ceaiuri indicate si contraindicate in sarcina

Ceaiul de echinaceea. Antibioticul natural contra infectiilor

Sursa: ”Totul despre sanatatea copilului ”-Barbara Nees-Deval si Patutulvesel.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole