Ghimbirul este radacina unei plantei care si-a dovedit eficienta inca din Antichitate. Aceasta este foarte des utilizata in Ayurveda, deoarece calmeaza greata, imbunatateste digestia si reduce inflamatiile din organism.
Majoritatea specialistilor recomanda consumul ghimbirului sub forma de ceai, deoarece substantele sale extraordinare sunt mul mai usor asimilate de organism.
Ceaiul de ghimbir este puternic aromat, cu un gust usor picant si extrem de energizant, fiind o alegere excelenta in aceasta perioada a anului, deoarece lupta impotriva racelilor, a tusei si a altor afectiuni ce apar in sezonul rece.
Vezi si articolul: Nu consumati ghimbir daca aveti una din aceste 4 conditii de sanatate!
Cum se prepara ceaiul de ghimbir
Se ia o radacina de ghimbir, se spala, se taie in feliute mici sau se da pe razatoare, apoi se adauga in apa fiarta (1 lingurita la o cana cu apa). Apoi, se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara si se poate indulci cu miere. Se pot consuma cate 2-3 cani cu infuzie pe zi.
In cazul administrarii indelungate, la fiecare 6 saptamani urmeaza o pauza de 10 zile.
Pentru o aroma mai placuta, poti adauga in ceaiul de ghimbir putina lamaie, menta, scortisoara, piper sau turmeric. Aciditatea lamaii diminueaza putin din iuteala ghimbirului si ofera mai multa vitamina C; menta ajuta in afectiunile digestive; scortisoara ofera o aroma dulceaga ceaiului; piper (Cayenne) trezeste imediat simturile; turmericul este si el bun pentru digestie si este un foarte bun antiinflamator.
Ceai de ghimbir – Beneficii
-Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in cazul frigului, deoarece reuseste sa incalzeasca corpul.
-Combate raceala si gripa, anihiland bacteriile si virusurile. Ceaiul de ghimbir poseda proprietati puternice antibiotice si expectorante care pot trata problemele de raceala si gripa.
-Intareste sistemul imunitar. ACest ceai stimuleaza sistemul imunitar si mentine apararea organismului impotriva posibilelor infectii, boli cronice, gripa, tuse si raceala.
-Reduce simptomele neplacute ale afectiunilor digestive. Un ceai de ghimbir consumat inainte de masa ajuta la reducerea simptomelor colonului iritabil. Mai mult, poate preveni si combate constipatia, imbunatateste digestia si reduce gazul intestinal.
-Este un remediu naturist excelent si impotriva greturilor asociate calatoriilor, sarcina sau mahmureala.
-Ceaiul de ghimbir are un puternic efect antioxidant care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuland circulatia si calmand durerile (de cap, menstruale, articulare si musculare).
-Amelioreaza starile de vertij, ameteala.
-Improspateaza respiratia si trateaza problemele gingivale, inhiband bacteriile care produc gingivita si paradontoza.
-Ajuta la scaderea colesterolului rau. Ceaiul de ghimbir lupta cu niveluri ridicate de colesterol din organism, care la randul sau, previne multe probleme asociate cu aceasta boala.
-Contribuie eficient la pierderea kilogramelor in plus. Consumul a doua cani pe zi de ceai de ghimbir neindulcit, una dimineata si alta seara, reduce pofta de mancare.
-Sustine sistemul cardio-vascular. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ceaiul de ghimbir este recomandat si pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, dar si a cancerului, a bolii Alzheimer sau artrita.
-Combate stresul. Datorita antioxidantilor, ceaiul de ghimbir este eficient in combaterea stresului, a oboselii si imbunatateste memoria.
-Scade glicemia, fiind un bun remediu celor care sufera de diabet de tip 2.
Vezi si: Ginger-ale. Cum se prepara berea de ghimbir
Vezi si: Biscuiti cu ghimbir si mar. Reteta pentru zile friguroase
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] acestei plante este consumata in mai multe moduri in medicina traditionala, inclusiv sub forma de ceai de ghimbir, deoarece are numeroase beneficii pentru sanatate. Totusi, pe langa aceste beneficii, trebuie sa […]