14.5 C
București
vineri, noiembrie 1, 2024

Ce sunt polifenolii? Beneficii si surse alimentare

Polifenolii sunt un grup de compusi chimici cu proprietati antioxidante, care se gasesc in mod natural in fructe, legume, nuci, seminte si plante. Aceste substante pot fi impartite in mai multe categorii, precum flavonoide, stilbeni si acidul fenolic. Polifenolii sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a proteja celulele impotriva stresului oxidativ, prin neutralizarea radicalilor liberi si prevenirea daunelor celulare.

Atat vinul rosu, cat si ciocolata au fost intotdeauna un subiect controversat. Totusi, in ultimii ani, aceste ingrediente s-au bucurat de un val de publicitate pozitiva datorita presupuselor lor beneficii pentru sanatate. De exemplu, unele cercetari sustin ca a bea un pahar de vin rosu la cina sau savurand cateva patrate de ciocolata neagra in fiecare zi ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii si longevitate. Dar trebuie sa stii ca multe dintre aceste beneficii pentru sanatate se datoreaza de fapt continutului de polifenoli, un tip de compus natural din plante cu proprietati antioxidante puternice.

Polifenolii au fost studiati intens pentru beneficiile lor potentiale pentru sanatate. Studiile au demonstrat ca polifenolii pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului si a bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson. De asemenea, s-a descoperit ca polifenolii pot ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea functiei sistemului imunitar.

Care sunt cele mai bune alimente cu polifenoli:

Fructele si legumele sunt surse excelente de polifenoli, iar cele mai bogate alimente in polifenoli sunt:

  • Afinele
  • Zmeura
  • Murele
  • Coacaze negre
  • Merele
  • Strugurii
  • Capsunile
  • Rodiile
  • Portocalele
  • Varza
  • Broccoli
  • Morcovii
  • Anghinare
  • Spanac
  • Cicoare
  • Fasole neagra si fasole alba
  • Nucile si semintele
  • Ceaiul verde si ceaiul negru
  • Menta uscata
  • Ciocolata neagra
  • Cafea
  • Cacao
  • Vinul rosu
  • Condimente: cuisoarele si anasonul stelat
  • Ulei de masline

Ce beneficii ne ofera polifenolii

-Ne ofera antioxidanti

Polifenolii sunt incarcati cu antioxidanti puternici care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la combaterea bolilor. De exemplu, studiile au aratat ca antioxidantii pot fi protectori impotriva unei game largi de afectiuni, de la boli de inima la cancer si diabet.

-Ne protejeaza de bolile de inima

Mai multe studii au descoperit ca un aport mai mare de polifenoli este asociat cu un risc redus de boli de inima. De exemplu, un studiu din Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca cei cu cel mai mare aport de flavonoide, un anumit tip de polifenol, au avut cu 18% mai putine decese din cauza bolilor de inima, comparativ cu cei cu cel mai mic aport de flavonoide. De asemenea, alte cercetari sugereaza ca polifenolii pot reduce riscul de boli de inima datorita capacitatii lor de a elimina radicalii liberi si de a atenua inflamatia cronica.

-Amelioreaza inflamatia

Polifenolii actioneaza prin reducerea stresului oxidativ care contribuie la inflamatie. Pe langa faptul ca au efecte de anvergura atunci cand vine vorba de prevenirea bolilor, proprietatile antiinflamatorii ale polifenolilor pot ajuta si la reducerea simptomelor afectiunilor inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida, lupusul si bolile inflamatorii intestinale.

-Sprijina controlul zaharului din sange

Polifenolii pot fi deosebit de benefici in mentinerea nivelului normal de zahar din sange.

Potrivit unei recenzii din 2016, studiile in vitro au descoperit ca un consum de polifenoli poate stimula secretia de insulina si poate inhiba anumite enzime care descompun amidonul in zaharuri simple pentru a preveni cresterea nivelului de zahar din sange. Totodata, un studiu uman publicat in British Journal of Nutrition a aratat ca un aport mai mare de polifenoli a fost asociat cu un risc mai scazut de diabet de tip 2.

-Previne dezvoltarea cancerului

Polifenolii pot ajuta si la blocarea cresterii celulelor canceroase. Potrivit unei recenzii publicate in revista Nutrients, s-a demonstrat ca anumite tipuri de polifenoli, cum ar fi antocianine, flavanoli, flavanone si acizi fenolici, scad cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase. In plus, multe dintre cele mai bune alimente care lupta impotriva cancerului se intampla sa fie bogate in polifenoli si antioxidanti.

Vezi si: O veche reteta cu tataneasa este confirmata de Institutul Oncologic ca fiind un excelent adjuvant in metastaze

-Ne ajuta sa prevenim coagularea sangelui

Cheagurile de sange se formeaza printr-un proces numit agregare trombocitara, care are loc atunci cand trombocitele din sange incep sa se aglomereze. Desi acest proces este necesar pentru a preveni sangerarea excesiva, poate provoca si unele probleme grave de sanatate (accident vascular cerebral, embolie pulmonara si tromboza venoasa profunda). Din fericire, unele studii au aratat ca polifenolii pot ajuta la prevenirea agregarii trombocitelor pentru a bloca formarea cheagurilor de sange. Resveratrolul, in special, este unul dintre polifenolii cei mai studiati, care se gasesc in principal in coaja fructelor de padure, precum si in vinul rosu.

Sfat!

Combina alimentele bogate in polifenoli cu o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos pentru a maximiza beneficiile potentiale si a reduce riscul de boli cronice.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole