4.1 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Ce rol are lichidul amniotic in dezvoltarea fatului?

Sarcina presupune procese complexe in organismul mamei, procese care au loc pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Formarea lichidului amniotic este vitala in orice sarcina. Lichidul amniotic este un fluid clar, usor galbui, care inconjoara fatul aflat in sacul amniotic. Lichidul contine hormoni, anticorpi, nutrienti si apa. Fatul inghite si excreta acest lichid, astfel incat, pe masura ce puiul creste, lichidul contine in proportie tot mai mare urina fetala. Prea putin sau prea mult lichid amniotic poate duce la complicatii serioase. Iata cum se formeaza acesta, ce functii are pentru dezvoltarea fatului si cand produce tulburari. 

Formarea lichidului amniotic

Lichidul amniotic se formeaza in sacul amniotic – un fel de husa cu pereti foarte subtiri, in care se dezvolta fatul. Formarea lichidului amniotic are loc in doua etape:

  1. In primul trimestru: Lichidul amniotic incepe sa se formeze in primele 12 zile dupa conceptie. In primele 8 saptamani, acesta este constituit in mare parte din apa provenita din corpul mamei. Din saptamana a 10-a, fatul incepe sa produca urina.
  2. In trimestrele 2 si 3: In aceasta perioada, sacul amniotic se mareste, iar lichidul amniotic este constituit in mare parte din urina fetala, dar si din cantitati mici de secretii pulmonare, gastrointestinale, excretii ale cordonului ombilical si placentei.

Functiile lichidului amniotic

Lichidul amniotic are multiple roluri in dezvoltarea fatului, printre care:

  • protejeaza fatul–lichidul amniotic apara fatul de presiuni mecanice si socuri; 
  • lubrifiaza fatul–datorita lichidului amniotic, unele parti ale corpului pruncului in formare, cum ar fi degetele, nu se se prind unele de altele;
  • ajuta la dezvoltarea sistemului digestiv si respirator–deoarece fatul respira si inghite lichidul amniotic, acesta isi dezvolta muschii implicati in aceste procese.
  • contribuie la termoreglare–lichidul amniotic ajuta fatul sa mentina o temperatura constanta.
  • dezvolta sistemul locomotor–fatul isi dezvolta oasele, articulatiile si muschii datorita lichidului amniotic in care pluteste si in care are libertatea de miscare. 
  • previne infectiile–in lichidul amniotic se gasesc anticorpi care apara fatul de infectii. 
  • apara cordonul ombilical – cordonul ombilical transporta nutrienti si oxigen la fat. Deoarece fatul pluteste in lichid, cordonul ombilical nu este comprimat, iar astfel este prevenita intreruperea fluxului de nutrienti si oxigen necesar dezvoltarii. 

Tulburari privind lichidul amniotic

Tulburarile privind lichidul amniotic apar atunci cand acesta se gaseste in cantitate prea mare sau prea mica in sacul amniotic. In mod normal, cea mai mare cantitate de lichid amniotic este atinsa la 34 de saptamani de gestatie. Cantitatea medie de lichid amniotic este de 800 ml. La 40 de saptamani, cantitatea de lichid amniotic este de aproximativ 600 ml.

Cresterea anormala a cantitatii de lichid amniotic se numeste polihidramnios. Aceasta poate aparea in cazul sarcinii multiple. Diabetul gestational este o alta situatie in care poate aparea o cantitate prea mare de lichid amniotic. De asemenea, incompatibilitatea de Rh si malformatiile congenitale pot fi o cauza a excesului de lichid amniotic. 

Scaderea anormala a cantitatii de lichid amniotic poate aparea in cazul rupturii membranelor sacului amniotic, preeclampsiei (tensiune arteriala ridicata in sarcina), hipertensiunii arteriale cronice, defectelor congenitale, sarcinilor multiple, disfunctiei placentare si sarcinii tarzii. 

Cresterea si scaderea anormala a lichidului amniotic se asociaza cu unele complicatii ale sarcinii. Aceste conditii afecteaza dezvoltarea fatului si pot duce la nastere prematura, necesitatea unei cezariene, dezlipire de placenta si alte complicatii periculoase. 

Prin urmare, lichidul amniotic are un rol vital in dezvoltarea fatului, deoarece este mediul in care acesta traieste pe durata sarcinii. Nu uita sa te prezinti la programarile la medic din timpul sarcinii si adreseaza-te cadrelor medicale ori de cate ori apar simptome neobisnuite. 

Sursa foto: pexels.com/ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole