Aflati ce muschi antreneaza urcatul scarilor dar si ce alte beneficii fantastice are aceasta activitate fizica simpla pe care orice o poate efectua. Toate detaliile si explicatiile stiintifice le-am strans in cadrul articolului si vi le prezentam pe larg.
Urcatul scarilor este la indemana oricui, aduce o multime de beneficii, arde calorii, ajuta la scaderea in greutate si cel mai important poate fi facut in fiecare zi daca alegem pur si simplu sa nu mai luam liftul, atat acasa cat si in alte cladiri pe care suntem nevoiti sa le vizitam de-a lungul zilei, institutii, birou.
Interesant este ca urcatul scarilor este foarte util atat pentru persoanele mai sedentare pentru ca e foarte la indemana sa schimbe un simplu obicei de zi cu zi pentru a avea o sanatate mai bune, dar urcatul scarilor e util si pentru cei mai sportivi pentru ca antreneaza anumite grupe de muschi importante.
Ce muschi antreneaza urcatul scarilor
In esenta, urcatul scarilor e un antrenament aerobic foarte bun pentru ca stimuleaza functionarea inimii si a sistemului circulator. In general, urcatul a cate doua trepte e un exercitiu excelent pentru musculatura picioarelor chiar si pentru sportivii de performanta, desi poate fi periculos pentru persoanele cu afectiuni ale genunchilor sau ligamentelor.
Coboratul scarilor e un exercitiu excelent pentru ca solicita intens muschii posteriori ai coapselor si cvadricepsul. Printre alte beneficii specifice acestui tip de exercitiu se mai numara reducerea nivelului de glicemie, imbunatatirea echilibrului corporal, tonifierea musculaturii bratelor, antrenarea puterii de concentrare.
Ce muschi antreneaza urcatul scarilor, dar si care sunt celelalte beneficii
Pe langa musclatura picioarelor, urcatul scarilor ajuta la reducerea nivelului colesterolului rau LDL. Este imbunatatita functionarea plamanilor si a aparatului cardiac si se faciliteaza fluxul de oxigen de care beneficiaza organele vitale.
Pierderea in greutate e principalul beneficiu de care se bucura cei mai multi si nu e un beneficiu de neglijat. O persoana cu greutate de 55 kg care urca trepte timp de 30 de minute arde 220 de kilocalorii.
Daca va intrebati ce muschi antreneaza urcatul scarilor si stiti ca cel mai important ‘muschi’ al corpului este creierul, aflati ca urcatul si coboratul scarilor prezinta efecte pozitive la nivel mental pentru ca stimuleaza productia de endorfine, un neurotransmitator responsabil cu starea de fericire si calm. Este o activitate fizica si o forma eficienta de combatere a stresului.
Ce muschi antreneaza urcatul scarilor si mai ales cate calorii sunt arse
Urcatul si coboratul scarilor sunt exercitii usoare pentru persoanele de orice varsta. Dezvoltarea unui obicei din a urca si a cobora scarile in loc de utilizarea liftului duce la imbunatatirea semnificativa a sanatatii de-a lungul timpului. Iata cateva statistici care s-ar putea sa va convinga sa adoptati acest obicei sanatos daca nu o faceati deja.
Urcatul scarilor impune un efort energetic de 9 ori mai mare decat mersul normal. La fiecare 10 trepte urcate, corpul arde cate o calorie, iar la fel e si in cazul a 10 trepte coborate. Este dovedit statistic ca 10 minute de urcat al scarilor pe zi reduce la jumatate posibilitatea de a face un atac de cord pe parcursul a 10 ani. Cu cat o persoana are o greutate corporala mai mare, cu atat mai multe calorii va arde atunci cand urca sau coboara scari.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: