Mai in gluma, mai in serios, smoothie e o bautura care tine si de sete si de foame. Textura sa consistenta poate sa fie asemanatoare cu cea a iaurtului, in functie si de ingredientele folosite.
Studiile nu au aratat neaparat ca fuctele si legumele facute smoothie sunt mai sanatoase decat daca ar fi consumate in mod normal, insa e o metoda mai placuta de a le include in alimentatie, a devenit tot mai populara si acest lucru duce la o stare generala de sanatate imbunatatita.
Avantajele unui smoothie in fata unui suc de fructe e ca se pierde mai putina pulpa la preparare, astfel costurile sunt mai reduse, iar retetele se pot si inventa si experimenta si exista mult mai multe combinatii posibile.
Aveti mai jos cateva exemple de retete de smoothies care va pot ajuta sa va inspirati pentru urmatoarele preparate delicioase pe care le veti face.
Exista mai multe tipuri de smoothies, in functie de gust dar si de culoare. Cele mai sanatoase si mai pline de nutrienti sunt de exemplu cele de culoare verde pentru ca ar contine mai multe verdeturi, legume si mai putine fructe.
Fructele sunt foarte bune si ele si au multe vitamine, insa prea multe fructe intr-un smoothie pot duce la o cantitate mare de zahar, aceasta fiind singura contraindicatie atunci cand vine vorba de astfel de preparate.
Partea foarte avantajoasa este ca la prepararea smoothie-urilor puteti pune fructele sau alte ingrediente atat proaspete, dar si congelate, avand parte de un preparat si racoritor.
Exemplu de smoothie cu fructe – dulce
Smoothie cu banana si ghimbir – Ghimbirul tinde sa mai ‘taie’ din dulceata fructelor, este extrem de sanatos, iar combinatia cu fructe aduce o groaza de beneficii cum ar fi combaterea racelii, imbunatatirea circulatiei sangelui, o digestie mai buna.
In smoothie-ul cu banana si ghimbir se pune o singura banana feliata, un iaurt mediu, o lingurita de miere si o jumatate de lingurita de ghimbir ras. Nu e nevoie de mai mult pentru o singura portie, mai ales ca ghimbirul e puternic aromat.
Exemplu de smoothie verde
Smoothie cu spanac, capsuni si portocala – Pentru unele persoane culoarea verde a unui astfel de smoothie poate sa para mai putin atragatoare, insa va garantam ca mirosul e unul placut, iar gustul e foarte placut.
Pentru un smoothie verde se poate folosi o portocala decojita, o ceasca de frunze de spanac proaspat, o jumatate de ceasca de capsuni si o ceasca de lapte de migdale.
Ce se mai poate pune intr-un smoothie
Dupa cum v-am spus, exista un numar nelimitat de combinatii care pot fi incercate la prepararea unui smoothie. Practic orice fruct si leguma se pot incerca si poate descoperiti gusturi, culori si arome noi.
Cel mai des in smoothies se folosesc fructe precum banana, afine, portocale sau suc de portocale, capsuni, ananas, piersici, chiar si mere si pere. La capitolul legume, cele mai folosite sunt morcovul, broccoli, spanac dupa cum ati vazut si in exemplul nostru, varza creata, castravete, frunze de spanac, marar si multe altele.
Pentru aroma si diluarea consistentei se folosesc de la ghimbir, scortisoara, nucsoara, pana la seminte de chia, extract de vanilie, apa, miere, migdale, iaurt, lapte sau zer, de multe ori se folosesc cuburi de gheata sau chiar ceai verde.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: