Limba mielului (Borago officinalis) este o planta anuala frumoasa, populara in randul gradinarilor, mai ales pentru abundenta de flori albastre. Totodata, aceasta este folosita si in scop terapeutic, deoarece are o serie de beneficii pentru sanatate.
Toate partile plantei au proprietati medicinale. Cel mai des, se folosesc florile de limba mielului, dar frunzele si uleiul din seminte sunt utile daca doresti sa faci diverse remedii pe baza de plante.
Limba mielului este o planta racoritoare, de curatare, cu proprietati adaptogene, demulcente, diuretice, expectorante si antiinflamatorii.
Frunzele plantei sunt bogate in vitamina C, calciu, potasiu si saruri minerale si pot fi folosite ca tonic pentru echilibrarea si restabilirea sanatatii glandelor suprarenale.
Limba mielului – Beneficii
-Intareste imunitatea
Ceaiul de limba mielului este folosit adesea pentru a reface puterea in perioadele de recuperare, fiind indicat mai ales dupa o interventie chirurgicala sau dupa un tratament cu steroizi. In plus, ceaiul ajuta la ameliorarea febrei, favorizeaza transpiratia si ajuta la calmarea tusei uscate, racelii si iritatiilor pieptului sau gatului.
-Poate atenua inflamatia
Planta are proprietati antiinflamatorii puternice si, potrivit unui studiu, s-a descoperit ca uleiul de seminte de limba mielului protejeaza impotriva distrugerii celulelor oxidative, care ar putea contribui la inflamatie.
Totodata, un studiu efectuat pe 74 de persoane a observat ca administrarea unui supliment cu ulei delimba mielului timp de 18 luni reduce simptomele poliartritei reumatoide, o tulburare inflamatorie.
-Poate ajuta la tratarea astmului
Extractul de planta poate ajuta la ameliorarea simptomelor de astm prin scaderea inflamatiei si a umflaturilor cailor respiratorii. De exemplu, intr-un studiu, consumul zilnic de capsule cu ulei de limba mielului si ulei de seminte de iarba sarpelui timp de 3 saptamani a scazut nivelurile de inflamatie la 37 de persoane cu astm bronsic usor.
-Are grija de sanatatea pielii
Uleiul de limba mielului are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, care pot ajuta la promovarea vindecarii ranilor si la repararea barierei naturale a pielii.
De exemplu, unele cercetari au descoperit ca planta poate fi benefica in mai multe afectiuni ale pielii, inclusiv dermatita atopica.
Precautii!!!
Planta (dar nu si uleiul) contine cantitati mici de alcaloizi pirolizidici care pot provoca toxicitate la nivelul ficatului. Asadar, planta nu trebuie luat niciodata in doze mari sau pentru o perioada indelungata de timp. Daca iei medicamente pentru subtierea sangelui, discuta mai intai cu medicul tau inainte de a utiliza limba mielului.
Ca si alte uleiuri esentiale, cel de limba mielului nu trebuie ingerat, ci mai degraba aplicat local.
Vezi si: Ulei de Borago sau Limba mielului. Este excelent pentru afectiunile plamanilor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: