Untul ghee (se pronunta „ghi”) nu este foarte cunoscut la noi in tara, insa este un ingredient de baza in bucataria indiana si ayurvedica.
Romanii, il mai cunosc si sub numele de unt clarifiant, care se obtine destul de usor, prin fierberea untului pana la separarea grasimilor de partile solide (proteine, zahar) si caramelizarea acestora din urma. Untul ghee are un gust placut si poate substitui untul normal sau uleiul in orice reteta.
De asemenea, gheeul se poate prepara si din grasimea laptelui de vaca (unt, smantana). Metoda de obtinere presupune prelucrarea termica a grasimii din lapte, in asa fel incat sa se elimine in intregime apa, cat si anumite componente care nu sunt utile, ramanand doar grasimea de cea mai buna calitate a laptelui, purificata si rafinata.
In general, untul nu este neaparat daunator, dar untul ghee, in mod aparte, detine beneficii pentru sanatate care il fac mai sanatos decat untul obisnuit.
Proprietati unt ghee:
Untul ghee este bogat in vitaminele A si E, fiind mai usor de digerat in comparatie cu alte grasimi. De asemenea, acesta mai contine si K2 si CLA (Acid Linoleic Conjugat), un antioxidant cu proprietati antivirale dacă isi are sursa in iarba cu care sunt hranite vacile.
Beneficii unt ghee:
- Intareste sistemul imunitar. Cercetarile arata ca un consum adecvat genereaza un sistem imunitar puternic si totul datorita concentratiei de acid butiric care sustine producerea de celule T killer in intestine;
- Consumul de unt ghee scade nivelul colesterolului rau din oranism. Intr-un studiu publicat in anul 2000, in „Journal of Nutritional Biochemistry”, cobailor li s-a administrat zilnic ghee, sub forma unei cantitati ce reprezenta 2,5 % din greutatea proprie. Dupa 8 saptamani, nivelurile colesteroului seric au fost diminuate, iar oamenii de stiinta au concluzionat ca ghee influenteaza metabolismul colesterolului;
- Patreaza inima sanatoasa. Conform studiilor de specialitate, a reiesit faptul ca populatia indiana care consuma mai mult unt ghee a prezentat mai putine cazuri de boli de inima. Datorita faptului ca acest tip de unt reduce colesterolul rau de pe artere, este util in prevenirea bolilor de inima.
- Pastreaza sanatos tractul digestiv. Cei care sufera de aceasta problema inseamna ca nu produc suficient acid butiric, in schimb, un consum regulat de ghee stimuleaza secretia de acid gastric, ajutand astfel in procesul digestiv;
- Infuzat cu diverse plante medicinale si minerale acesta devine „ghrita” sau „ghee medicinal” si se poate folosi local pentru vindecarea taieturilor mici sau a arsurilor;
- Imbunatateste memoria. Potrivit studiilor, untul ghee este bun pentru memorie, cat si in caz de anxietate.
Iata si cateva dintre avantajele practice ale untului ghee:
-Nu necesita neaparat pastrare la frigider, insa trebuie pastrat in borcat inchis ermetic;
-Se intinde usor pe paine, intrucat isi pastreaza moliciunea, spre deosebire de untul comun.
-Se poate folosi in prepararea prajiturilor, in loc de unt sau margarina. Ele devin mai fragede si nu se lipesc de tava.
Video – Cum sa faci unt Ghee
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] superioara. Veti ramane cu un lichid galben cand este fierbinte si cu un aspect cremos, solid, cand untul de ghee se raceste. A fost folosit in culturile indiene si pakistaneze de mii de […]
[…] de 3-4 ori pe zi, administrate intr-o lingurita cu miere sau intr-o jumatate de lingurita cu unt de ghee. Se poate manca dupa 30 de minute de la […]
[…] cronice, arsuri, cuperoza, acnee, acnee rozacee. Se prepara un unguent din ghee si ulei esential de lavanda. Se aplica de 3 ori pe zi pe zonele […]