0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ce este berea artizanala si cum o poti prepara cel mai simplu chiar la tine acasa, fara echipament special

Berea artizanala a devenit tot mai populara in randul tinerilor din ziua de astazi. Macar de curiozitate si tot trebuie sa incercati macar o data un tip de bere artizanala pentru a vedea diferentele fata de o bere produsa industrial.

Putina lume stie insa ca berea artizanala este foarte simplu de facut chiar si acasa, exista retete care pot fi puse in practica fara dificultate.

Berea artizanala sau berea de casa se produce in general in cantitati mici, prin fermentatie naturala si cu ingrediente naturale. Aceasta bere mai este denumita si bere craft si urmeaza retete si metode traditionale de producere. Principalul avantaj si beneficiu al acestei beri este faptul ca nu contine ingrediente folosite in procesul industrial de producere a berii cum ar fi conservantii sau aditivii.

Un alt lucru interesant si deosebit al berii artizanale este gustul mai puternic decat al berii industriale. E o bere mai aromata si cu mai putin acid, in schimb alcoolemia este cam la fel, avand in general in jur de 5-7% alcool.

In general, acest tip de bere e produs de firme mici, e posibil sa o gasiti la meniurile anumitor localuri si restaurante. Va recomandam sa incercati oricand aveti ocazia acest tip de bere si e posibil sa fi auzit macar de unul dintre cele cateva branduri romanesti care produs astfel de bere: Zaganu, Sikaru, Ground Zero, Nemteana, Sara, Hop Hooligans, Perfectum, Terapia, Bere a la Cluj, 1717 sau BeretaTM.

In Bucuresti exista chiar si un festival dedicat berii artizanala care se numeste Craft Beer Fest. Berea e produsa in general in micro-berarii ce au capacitati reduse sau chiar instalatii de bere folosite pentru uz propriu.

Cea mai simpla reteta de bere de casa

Daca vreti sa produceti chiar voi bere, pentru uz propriu, exista cateva retete foarte simple care nu necesita echipament special si investitii. Atentie insa, pentru a comercializa berea trebuie sa treceti printr-un proces complex de autorizare.

Iata ce ingrediente de baza aveti nevoie pentru a pune in practica cea mai simpla reteta de bere artizanala: 500g malt, 20g hamei, 1kg de zahar, un cub de drojdie si 12l de apa.

Pentru inceput, se pun cei 12 litri de apa intr-o oala, se adauga maltul si hameiul si se lasa totul sa fiarba la foc mic. Compozitia trebuie sa stea pe foc vreo 2-3 ore, pana ce cantitatea de lichid scade.

Ulterior, compozitia trebuie lasata la racit pana ce ajunge la temperatura camerei, dupa care se muta continutul in alt recipient, folosind o sita si cateva bucati de tifon pentru ca bautura sa fie limpede.

Se adauga 800g de zahar in compozitie si se amesteca usor. Cele 200g de zahar ramase se pun pe foc la caramelizat si apoi se toarna o cantitate mica din lichidul preparat peste pasta obtinuta din zahar.

Se lasa totul din nou la racit pentru o perioada scurta de timp si se adauga drojdia dizolvata.

Cam asta e tot, ramane doar sa torni berea de casa in sticle cu ajutorul unei palnii, iar bautura o sa fermenteze in cateva zile.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole