26.7 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Ce este aflatoxina si cum sa evitati acest cancerigen alimentar comun

Aflatoxina este un tip de micotoxina produsa de anumite specii de mucegai, in special de Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Acesti mucegaiuri pot contamina diverse produse agricole, cum ar fi cerealele, nucile, semintele si alunele, atat in timpul recoltarii, cat si al depozitarii.

Speciile de mucegai care produc aflatoxine cresc in sol atunci cand conditiile sunt favorabile, cum ar fi atunci cand alimentele in descompunere, plantele, fanul si cerealele sunt depozitate impreuna in zone cu umiditate si temperaturi ridicate.

Exista cel putin 13 tipuri diferite de mucegaiuri toxice care produc aflatoxine identificate de cercetatori. Dintre acestea, aflatoxina B1 este considerata cea mai toxica, fiind capabila sa provoace probleme de sanatate grave, precum boli hepatice, cancer, raspunsuri autoimune, probleme digestive si, in cazuri rare, deces, arata Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului.

Studiile au aratat ca expunerea la aflatoxina prin alimente este una dintre principalele cauze ale bolilor hepatice, in special a carcinomului hepatocelular, in anumite tari, cum ar fi China si cele din Africa.

Ce puteti face pentru a evita aflatoxina si pentru a reduce riscul aparitiei simptomelor asociate (cum ar fi alergiile si oboseala)? Aflatoxina patrunde in organism prin consumul anumitor alimente larg raspandite, in special cereale si leguminoase, asa ca schimbarea dietei este primul pas. In al doilea rand, anumite suplimente pot ajuta organismul sa se detoxifice de aflatoxina si sa isi imbunatateasca imunitatea impotriva efectelor acesteia.

Impactul aflatoxinei asupra sanatatii

Aflatoxinele sunt cunoscute pentru proprietatile lor cancerigene, fiind asociate in mod special cu cancerul hepatic. Expunerea prelungita la aflatoxine poate duce la leziuni hepatice severe si, in cazuri grave, la insuficienta hepatica. Alte efecte includ afectarea sistemului imunitar si dezvoltarea de afectiuni cronice.

Pe termen lung, unele dintre simptomele pe care le poate provoca expunerea la aflatoxina includ :

  • alergii alimentare
  • reactii la boli autoimune
  • inflamatie care afecteaza inima
  • leziuni ale organelor digestive, inclusiv ficatul si rinichii
  • posibil un risc mai mare de cancer hepatic, hepatita virala (HBV) sau infestare cu paraziti
    tulburari de crestere si dezvoltare
  • simptome observate la pacientii cu boli hepatice, cum ar fi varsaturi, dureri abdominale, retentie de apa, edem pulmonar, convulsii, coma si chiar moarte

Surse comune de aflatoxine

Aflatoxinele pot fi gasite in diverse alimente, inclusiv:

  • Cereale: Porumb, grau, orez.
  • Nuci si seminte: Alune, arahide, migdale, nuci de Brazilia.
  • Fructe uscate: Smochine, stafide.
  • Condimente: Ardei iute, coriandru, ghimbir.
  • Produse lactate: Lapte si branzeturi contaminate prin hrana animalelor.

Cum sa evitati aflatoxinele

Pentru a minimiza riscul expunerii la aflatoxine, urmati aceste sfaturi:

1. Alegeti produse de inalta calitate

Achizitionati alimente de la furnizori de incredere, care au controale stricte de calitate si siguranta. Produsele organice, desi nu sunt complet imune, tind sa aiba un risc mai mic de contaminare.

2. Depozitati corect alimentele

Pastrati cerealele, nucile si semintele intr-un loc racoros si uscat. Utilizati recipiente etanse pentru a preveni expunerea la umiditate, care favorizeaza dezvoltarea mucegaiului.

3. Evitati alimentele deteriorate

Nu consumati alimente care prezinta semne de mucegai, decolorare sau mirosuri neobisnuite. Mucegaiul vizibil poate indica prezenta aflatoxinelor.

4. Spalati si curatati

Spalati bine fructele si legumele inainte de consum. De asemenea, curatati nucile si semintele de coji si verificati-le pentru orice semne de contaminare.

5. Alegeti produse testate

Cautati etichete care indica faptul ca produsul a fost testat pentru aflatoxine. Unele companii de produse alimentare efectueaza teste regulate pentru a se asigura ca nivelurile de aflatoxine sunt sigure pentru consum.

6. Prelucrarea termica

In unele cazuri, prelucrarea termica a alimentelor poate reduce nivelul de aflatoxine, desi nu le elimina complet. Gatirea la temperaturi inalte poate ajuta la reducerea riscului.

7. Supravegheati alimentatia animalelor

Daca aveti animale de ferma, asigurati-va ca hrana acestora este depozitata corect si provine de la surse sigure. Aflatoxinele din hrana animalelor pot ajunge in produsele lactate si carne.

*Unele studii au descoperit ca inmuierea/hidratarea/fermentarea cerealelor si nucilor poate reduce semnificativ prezenta aflatoxinei. Departamentul de Stiinta Alimentara si Biotehnologie de la Universitatea Dongguk din Coreea a descoperit ca aceste procese au scazut semnificativ nivelurile de aflatoxina, la fel ca si incalzirea boabelor de soia la temperaturi ridicate.

Este aflatoxina reglementata?

In multe tari, au fost implementate reglementari pentru a limita expunerea la aflatoxine prin testarea riguroasa si procesarea adecvata a alimentelor cunoscute pentru risc de contaminare. FDA (Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente) a stabilit „limite actionabile” (nivelul maxim tolerabil de aflatoxine totale) pentru alimente precum porumbul si arahidele, incercand astfel sa controleze cantitatea de aflatoxina prezenta in produsele alimentare disponibile pentru consumul uman si furajele pentru animale.

Furnizorii de alimente depun eforturi considerabile pentru a reduce riscul de contaminare, prevenind ca culturile sa devina prea umede si calde, recoltand alimentele atunci cand sunt coapte (pentru a preveni uscarea excesiva si cresterea mucegaiului), si protejand culturile de insecte si rozatoare, care pot raspandi mucegaiurile.

Conform Journal of Toxicology, majoritatea tarilor permit un nivel de aflatoxina in porumb si arahide intre 4 si 20 ng/g. Totusi, exista dovezi ca aceste limite nu sunt suficiente pentru a proteja pe toata lumea, mai ales in tarile subdezvoltate, unde aceste culturi sunt consumate in cantitati mari si imunitatea populatiei este deja compromisa din alte motive.

Unii cercetatori afirma ca „majoritatea standardelor actuale de reglementare nu sunt suficient de protective, chiar si atunci cand sunt aplicate”, avand in vedere ca in anumite tari mai mult de unul din 100.000 de oameni risca sa sufere otravire cu aflatoxina, care poate pune viata in pericol.

!!! Alegeti alimente de calitate, depozitati-le corect si fiti vigilenti la semnele de contaminare pentru a va proteja sanatatea si pe cea a familiei dumneavoastra.

Vezi si:

Vezi si:

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole