Persoanele care nu se odihnesc suficient, in special daca dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt mai predispuse la obezitate. Pierzi noptile adesea, ai insomnii sau dormi sub 7 ore pe noapte? Daca ai luat si in greutate, este posibil ca somnul insuficient sa fie cauza. Privarea de orele necesare pentru somn, pe o perioada mai lunga de timp, te predispune si la alte probleme de sanatate.
Somnul insuficient – Obezitate, din cauza cresterii apetitului
Exista cercetari care spun ca persoanele care nu se odihnesc suficient, in special daca dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt mai predispuse la obezitate, fata de cele care au un somn de 8 ore. Organismul persoanelor care nu se odihnesc suficient secreta mai mult cortizol, raspunzator pentru aparitia starilor de stres.
Drept urmare, pot avea o pofta de mancare mai mare, incat sa ajunga sa le fie foame mai des, deci sa consume mai multe calorii si sa se ingrase. De asemenea, poate creste si nivelul grelinei, un hormon care stimuleaza apetitul, ceea ce inseamna ca esti predispus sa mananci mai mult.
Hipertensiune arteriala
Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Americane de Cardiologie, barbatii care nu au parte de odihna sufienta au un risc cu 80% mai mare sa sufere de hipertensiune fata de cei care dorm normal. Studiul a fost efectuat la Scoala de Medicina Harvard, pe 784 de voluntari, cu varsta de peste 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioada de 3 ani si jumatate.
Info
Daca te trezesti cu cateva minunte inainte ca acesta sa sune, atunci organismul este odihnit. In schimb, daca nu auzi alarma, inseamna ca ai dormit putin. Daca ti se intampla acest lucru frecvent te poti imbolnavi mai usor fata de persoanele care isi respecta programul de odihna.
Diabet zaharat de tip 2
Persoanele care au frecvent probleme cu somnul sunt de 6 ori mai predispuse diabetului de tip 2 , arata un studiu britanic la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Cercetatorii au constatat ca odihna insuficienta poate duce la eliberarea de insulina.
Infectii care revin
Noptile repetate de nesomn te pot face sensibila in fata infectiilor, din cauza ca slabesc imunitatea. Potrivit unui studiu recent, daca dormi frecvent mai putin de 6 ore pe noapte esti de 4 ori mai predispus la raceli. Cel mai important este sa lasi toate grijile deoparte atunci cand mergi la culcare, ca sa ai un somn odihnior.
Sirop de levantica. Trateaza anxietatea, insomnia si starile de neliniste
Sursa: clicksanatate.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Un studiu realizat de Fundatia Sleep a constatat ca, desi numarul mediu de americani doarme aproximativ 7 ore si 36 de minute in fiecare noapte, 35% declara calitatea somnului drept „saraca” sau „doar de ajuns”. 20% dintre americanii intervievati au declarat ca nu s-au trezit cu sentimentul de reimprospatare in saptamana anterioara studiului. Vezi si: Ce afectiuni poate provoca somnul insuficient […]