Cat de puternic te poate afecta COVID-19, in functie de grupa de sange. Rezultatele unui studiu

cat-de-tare-te-poate-afecta-covid-19-in-functie-de-grupa-de-sange

Genele si grupa de sange ale unei persoane pot ajuta la determinarea cauzelor formelor mai grave de COVID-19 dupa cum constata un studiu de genetica efectuat la mijlocul lunii trecute.

Infectia cu coronavirus poate fi mai usoara sau mai grava in functie de grupa sanguina

Publicat online pe 17 iunie in New England Journal of Medicine, cercetarea ajuta la confirmarea unor dovezi mai vechi si mai putin sigure ca grupa de sange a fost legata de o forma mai grava sau mai usoara a infectiei cu coronavirus.

Acum, o echipa de cercetatori europeni au descoperit ca persoanele cu grupa de sange A au un risc cu 45% mai mare de a lua coronavirus si de a dezvolta „COVID-19 cu insuficienta respiratorie”, in comparatie cu persoanele cu alte tipuri de sange. Pe de alta parte, persoanele cu grupa de sange 0 au un risc cu 35% mai mic de a dezvolta aceasta forma mai grava de COVID-19.

Exista patru tipuri principale de sange: A, B, AB si O.

Nu este clar de ce grupa de sange ar putea influenta sensibilitatea la boli severe. Dr. Robert Glatter, medic de urgenta la Spitalul Lenox Hill din New York, a remarcat ca genele care controleaza grupa de sange joaca si ele un rol important in structura suprafetei celulare. Schimbarile structurii suprafetei celulare ar putea influenta vulnerabilitatea celulelor de a fi infectate de noul coronavirus, a spus el.

„Stim, de asemenea, din cercetarile anterioare ca grupa de sange afecteaza riscul de coagulare”, a spus el, „si este acum destul de evident ca pacientii in stare critica cu coronavirus au coagulare semnificativa”, scrie webmd.com.

Noul studiu a fost realizat de un grup de institutii de cercetatori genetici, cunoscut sub numele de Severe COVID-19 GWAS Group. Ei au analizat genetica si grupele de sange a mai mult de 1.600 de pacienti cu Covid din Italia si Spania, precum si peste 2.200 de analize la persoane sanatoase.

Pe langa constatarile privind grupa de sange, cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca anumite grupuri de gene au fost asociate cu sanse mai mari de a dezvolta COVID-19 in forma severa – unul dintre aceste grupuri a crescut riscul cu 77%, a raportat echipa.

Desi in urma ridicarii restrictiilor s-a remarcat cresterea numarului de cazuri, exista si multe vesti bune.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford din Anglia au anuntat ca dexametazona, un steroid utilizat pe scara larga, cu costuri reduse, pare sa reduca rata de deces la pacientii cu COVID-19 ventilat cu o treime. De asemenea, a scazut rata de deces pentru pacientii care necesita oxigen (dar care nu sunt inca pe un ventilator) cu o cincime, a raportat Times.

„Concluzia este, o veste buna”, a declarat pentru Associated Press dr. Anthony Fauci, care conduce Institutul National al Alergiei si Bolilor Infectioase din SUA. „Aceasta este o imbunatatire semnificativa a optiunilor terapeutice disponibile pe care le avem”.

Cautarea vaccinului

Intre timp, cautarea unui vaccin eficient continua. HHS a declarat la sfarsitul lunii mai ca va oferi pana la 1,2 miliarde de dolari companiei de medicamente AstraZeneca pentru a dezvolta un potential vaccin contra coronavirusului de la Universitatea Oxford, in Anglia.

Al patrulea, si cel mai mare, acord de cercetare privind vaccinurile finanteaza un studiu clinic al vaccinului potential din Statele Unite in aceasta vara cu aproximativ 30.000 de voluntari, a raportat Times.

Scopul? Pentru a face cel putin 300 de milioane de doze care ar putea fi disponibile inca din octombrie, HHS a spus intr-o declaratie.

Statele Unite au fost deja de acord sa ofere pana la 483 milioane dolari companiei de biotehnologie Moderna si 500 milioane USD Johnson & Johnson pentru eforturile lor de a dezvolta un vaccin. De asemenea, asigura 30 de milioane de dolari unui efort de a obtine vaccinul impotriva virusului condus de compania franceza Sanofi, a raportat Times.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...