Nu spune nimeni ca nu ar trebui sa te bucuri de un pahar cu vin, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, insa specialistii ne avertizeaza sa bem cu moderatie si ne explica si efectele nocive ale alcoolului asupra organismului nostru.
Cat alcool sa bei de sarbatori
Nutritionistii spun ca dupa ce ai consumat o cantitate mare de alcool, sunt necesare 48 de ore fara bautura pentru ca organismul sa se refaca. Medicii recomanda ca femeile sa nu depaseasca 14 pahare cu alcool pe saptamana, iar barbatii sa nu consume mai mult de 21 de pahare pe saptamana.
Recomandarile oficiale spun ca o femeie trebuie sa consume sub 15 grame de alcool pur pe zi, iar barbatii, mai putin de 30 de grame.
Acestia ne mai sfatuiesc sa nu consumam alcool la inceputul mesei, deoarece organismul este mai avid, iar tranzitul bauturii este mai rapid; in plus, alcoolul incepe sa se absoarba prin mucoasa cavitatii bucale si din aceasta cauza se produce si o iritare a mucoasei grastrice si a esofagului.
Un alt sfat benefic este alternarea alcoolului cu apa. Aceasta reduce cantitatea de alcool consumata si previne deshidratarea. Daca bei mult alcool, rinichii sunt suprasolicitati sa elimine bautura si toxinele din ea si, pentru asta, au nevoie de mai multa apa.
Efectele nocive ale alcoolului:
-Dupa consumul de alcool, unele persoane resimt o accelerare a batailor inimii sau acestea devin neregulate.
-Alcoolul are efect vasodilatator (largirea vaselo de sange), ceea ce te face sa te incalzesti, sa transpiri si sa te inrosesti la fata.
-Alcoolul are un efect negativ si asupra sistemului imunitar, iar din aceasta cauza devii mult mai sensibil la infectii, virusi.
-Initial, alcoolul duce la o crestere a dorintei sexuale, din cauza efectului inhibitor asupra unor centri nervosi din lobul frontal al creierului, insa daca o persoana continua sa bea, alcoolul in concentratie sporita amorteste sensibilitatea, scade intensitatea perceptiilor la nivelul intregului corp, astfel incat excitarea si orgasmul devin mai dificile, iar din cauza efectelor alcoolului asupora sistemului circulator, la barbati pot aparea tulburari erectile.
-Si articulatiile au de suferit din cauza alcoolului consumat in cantitati mari. Alcoolul afecteaza metabolizarea anumitor proteine, ceea ce poate duce la o productie crescuta de acid uric. In mod normal, acidul uric se elimina prin urina, dar, cand este in cantitati crescute, se poate acumula in articulatii. In timp, acumularea masiva de cristale de aciud uric in articulatii poate provoca aparitia gutei.
-Alcoolul produce la nivelul creierului o varietate mare de efecte nocive. De exemplu, afecteaza, in diferite moduri, productia diversilor neurotransmitatori (substante implicate in transmiterea impulsurilor nervoase in creier), efectul fiind incetinirea transmiterii mesajelor nervoase prin creier.
-Cei care consuma alcool in cantitati mari sufere de anxietate, paranoia sau depresie.
Remediu naturist pentru combaterea poftei de alcool:
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: