Devenim tot mai confuzi atunci cand citim informatii despre carnea rosie. In timp ce unii cred ca aceasta este plina de nutrienti si beneficii pentru sanatate, altii sustin ca poate duce la aparitia cancerului, a bolilor de inima si o multime de alte probleme de sanatate. Dar hai sa vedem ce arata studiile.
Ce spun studiile despre carnea rosie si cancer:
Un nou studiu a confirmat ca o dieta bogata in carne rosie (vita, miel si oaie, porc, vitel, vanat, capra) si carne procesata (afumaturi, carnati, slanina, sunca, salamul, pateuri, conserve de carne etc.) – peste 700 g/saptamana – creste riscul de cancer de colon.
De exemplu, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a clasificat carnurile procesate drept cancerigen din Grupa 1 (cunoscut ca provoaca cancer), ceea ce inseamna ca exista dovezi puternice ca aceasta provoaca cancer, iar carnea rosie a fost clasificata drept cancerigen din grupa 2A.
Cercetarile actuale arata ca exista anumite substante chimice in carnea rosie si procesata – atat adaugate, cat si naturale – care fac ca aceste alimente sa fie cancerigene. De exemplu, atunci cand o substanta chimica din carnea rosie numita haem este descompusa in intestin, se formeaza substante chimice N-nitrozo si s-a descoperit ca acestea dauneaza celulelor care captusesc intestinul, ceea ce poate duce la cancer intestinal. Aceleasi substante chimice se formeaza si atunci cand carnea procesata este digerata. In plus, conservantii de nitriti si nitrati folositi pentru conservarea carnii procesate produc aceste substante chimice N-nitrozo si pot duce la cancer intestinal, relateaza cancercouncil.com.au.
Ce trebuie sa mai stii despre carnea rosie:
Pentru inceput, se stie faptul ca aceasta este foarte bogat in grasimi saturate. Desi studiile arata ca nu exista o legatura directa intre consumul de grasimi saturate si bolile de inima, aceasta ar putea creste nivelul de colesterol LDL rau din sange, care poate contribui la formarea placii de grasime in artere.
De asemenea, unele dovezi sugereaza ca o dieta bogata in carne rosie ar putea fi legata de un risc mai mare de probleme cardiace. De exemplu, un studiu din Boston a aratat ca un consum mai mari de carne rosie a fost legat de un risc mai mare de insuficienta cardiaca in randul medicilor de sex masculin. Un alt studiu a atatat ca un consum mare de carne rosie si procesata a fost asociat cu un risc mai mare de a muri din cauza bolilor de inima si a cancerului.
Mai multe studii au gasit, de asemenea, o legatura intre carnea rosie si cancer. De fapt, in 2015, OMS a clasificat carnea rosie drept „probabil cancerigena pentru oameni”, mentionand ca exista unele dovezi care arata o posibila asociere intre consumul de carne rosie si cancerul colorectal, pancreatic si de prostata.
Totodata, unele cercetari sugereaza ca si alti factori ar putea fi implicati, inclusiv modul in care carnea este gatita si pregatita. Gatirea carnii si a altor alimente la temperaturi ridicate poate creste productia de compusi daunatori, cum ar fi produsele finale de glicatie avansata (AGE), aminele heterociclice (HA) si hidrocarburile aromatice policiclice (PAH), toate acestea putand contribui la dezvoltarea cancerului.
Prin urmare, daca nu vrei sa renunti la carne, incearca sa o gatesti la abur sau sa o fierbi pentru a preveni formarea de compusi daunatori precum AGE si amine heterociclice. Totodata, evita sa consumi carne carbonizata, afumata sau arsa, deoarece este mai probabil sa contina compusi cancerigeni. Marinarea carnii in suc de lamaie, usturoi sau vin rosu inainte de gatit este o alta strategie care poate ajuta si la prevenirea formarii acestor substante chimice nocive.
Mentinerea consumului de carne cu moderatie si evitarea dietelor nesanatoase, cum ar fi dieta carnivore, este, de asemenea, esentiala. De fapt, Institutul American de Cercetare a Cancerului recomanda limitarea consumului de carne rosie la doar trei portii pe saptamana.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: