27.2 C
București
miercuri, iunie 19, 2024

Care sunt mai sanatoase: florile sau frunzele de busuioc?

Busuiocul este cunoscut ca o planta „sfanta” datorita beneficiilor sale uimitoare pentru sanatate. Fiecare parte a plantei este comestibila, adica frunze, seminte, tulpini si flori. Frunzele pot fi consumate crude, iar semintele si florile sunt uscate si folosite ca ierburi si condimente in multe bucatarii. Dar care sunt oare mai sanatoase, mai pline de substante active, florile sau frunzele de busuioc?   

Trebuie sa stii ca atat florile, cat si frunzele de busuioc au beneficii pentru sanatate, dar exista unele diferente in compozitia lor chimica si in utilizarile lor. Iata o comparatie intre cele doua:

Florile de busuioc vs. frunzele de busuioc: Care sunt mai sanatoase?

-Frunzele de busuioc

  • Nutrienti: Frunzele de busuioc sunt bogate in vitamine (A, C, K) si minerale (calciu, fier, magneziu). De asemenea, contin antioxidanti puternici precum flavonoide si polifenoli.
  • Uleiuri esentiale: Frunzele de busuioc sunt bogate in uleiuri esentiale, inclusiv eugenol, linalool si citronellol, care au proprietati antiinflamatorii, antimicrobiene si antioxidante.
  • Utilizari culinare: Frunzele sunt folosite pe scara larga in bucatarie pentru a aroma diverse preparate, de la salate si paste la sosuri si pesto.
  • Beneficii pentru sanatate: Frunzele de busuioc sunt hrana vindecatoare. Consumul lor regulat poate ajuta la reducerea inflamatiei, imbunatatirea digestiei si protejarea organismului impotriva infectiilor. De asemenea, sa dovedit a fi eficient impotriva artritei. (Deoarece cresterea acidului uric este un motiv major pentru articulatiile umflate).
    Daca ai rau de miscare, consumul de cateva frunze de busuioc te ajuta sa te simtiti mai bine.

*Cantitatea de frunze de busuioc pe care o potii lua zilnic depinde daca le consumi ca un adaos sanatos la mancare sau ca medicament. In scopuri medicinale, poti manca pana la 1800 mg de frunze de busuioc zilnic, iar pentru uz zilnic, poti consuma pana la 2000 mg de frunze zilnic.

-Florile de busuioc

  • Compozitie: Florile de busuioc contin si ele uleiuri esentiale si antioxidanti, dar in concentratii diferite fata de frunze. Ele pot avea un profil aromatic usor diferit. Florile sunt incarcate cu vitamina K, vitamina A, vitamina C si mangan. In unele cazuri, busuiocul este, de asemenea, cunoscut ca fiind eficient impotriva cancerului.
  • Utilizari culinare si medicinale: Florile pot fi folosite similar cu frunzele, adaugand aroma in diverse preparate culinare si infuzii. In medicina traditionala, florile sunt utilizate pentru efectele lor calmante si digestive.
  • Aromaterapie si decoratiuni: Florile uscate de busuioc sunt adesea folosite in aromaterapie si pentru decorarea spatiilor datorita mirosului lor placut si a aspectului estetic.

Prin urmare, ambele parti ale plantei de busuioc au beneficii semnificative pentru sanatate, dar frunzele sunt de obicei mai concentrate in nutrienti si uleiuri esentiale benefice. Frunzele sunt adesea preferate pentru utilizarea culinara si terapeutica datorita continutului lor bogat in vitamine, minerale si antioxidanti.

Vezi si: Ce beneficii are ceaiul de busuioc si cum sa-l culegi si sa-l usuci corect

Vezi si: Busuiocul Sfant, un ajutor promitator in lupta impotriva cancerului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole