17.2 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Care sunt cei mai sanatosi cartofi? Cartofii albi, cartofii rosii sau cartofii dulci?

Cartofii sunt un aliment versatil si popular in bucataria noastra, dar in ultimul timp au existat multe discutii legate de calitatile nutritionale ale diferitelor soiuri de cartofi. In acest articol, vom explora trei varietati populare de cartofi: cartofii albi, cartofii rosii si cartofii dulci, si vom descoperi care dintre acestia sunt considerati cei mai sanatosi din punct de vedere nutritional.

De cele mai multe ori, cartofii sunt ocoliti din cauza numarului lor de carbohidrati, dar conform Universitatii din Maine, ei sunt de fapt destul de densi in nutrienti, fiind plini de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti.

Care sunt cei mai sanatosi cartofi?

Conform specialistilor, se pare ca cei mai sanatosi cartofi sunt cei cu pulpa de culoare mai inchisa, precum cartofii violet si rosii. In timp ce toate celelalte soiuri sunt sarace in calorii, fara grasimi si bogate in carbohidrati complecsi, cartofii mai pigmentati au pana la de doua ori mai multi antioxidanti decat rudele lor mai usoare, potrivit celor de la Universitatea din Maine.

Iata care este diferenta nutritionala dintre cartofii albi, cartofii rosii si cartofii dulci:

-Cartofii albi:

Cartofii albi sunt cea mai comuna varietate de cartofi si sunt folositi in mod obisnuit in preparate precum piureul de cartofi, cartofii prajiti sau cartofii copti. Acestia sunt bogati in carbohidrati si fibre alimentare, fiind, de asemenea, o sursa de vitamina C si potasiu. Totusi, cartofii albi au un indice glicemic mai ridicat decat celelalte varietati, ceea ce inseamna ca pot creste nivelul de zahar din sange mai rapid.

-Cartofii rosii:

Cartofii rosii sunt recunoscuti prin coaja lor rosie si sunt apreciati pentru gustul lor dulce si moale. Acestia contin, de asemenea, o cantitate semnificativa de vitamina C si fibre alimentare. Un alt avantaj al cartofilor rosii este faptul ca au un indice glicemic mai scazut decat cartofii albi, ceea ce inseamna ca nu determina o crestere brusca a nivelului de zahar din sange. De asemenea, cartofii rosii contin antioxidanti care au fost asociati cu beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inima si de anumite tipuri de cancer.

-Cartofii dulci:

Cartofii dulci sunt considerati adesea o alegere sanatoasa datorita continutului lor ridicat de fibre si vitamina A. Acestia au un gust dulce si sunt folositi intr-o varietate de preparate, de la cartofi copti la chipsuri sanatoase. Cartofii dulci au un indice glicemic mai mic decat cartofii albi, ceea ce inseamna ca sunt absorbiti mai lent in sange si ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil. De asemenea, cartofii dulci contin antioxidanti care pot sustine sistemul imunitar si pot reduce inflamatia.

Vezi si: Ce proprietati au cartofii dulci si cum sa ii gatesti intr-un mod sanatos

Tabel de comparatie pentru cartofi (la o portie de 100 g/un cartof mic)

Pentru un cartof mic copt Calorii Carbohidrati Fibre Vitamina C
Cartofi albi 92 21,2 g 2,2 g 9,5 mg, 11% Valoare zilnică (DV)
Cartofi dulci 89 20,5 g 3,3 g 19,4 mg, 22% DV
Cartofi rușini 94 21,3 g 2,3 g 8,2 mg, 9% DV
Cartofi violet 73 17,2 g 1,3 g 18 mg, 20% DV
Yukon Golds 74 17,4 g 1,4 g 18,1 mg, 20% DV
Cartofi rosii 86 19,4 g 1,8 g 12,5 mg, 14% DV
Sursa: USDA

Miezul cartofului vs. coaja acestuia

Atat consumul miezului, cat si a cojii cartofului ofera cea mai mare nutritie, dar fiecare parte a sa ofera avantaje specifice. De exemplu, pielea contine aproape jumatate din fibrele alimentare totale, dar cea mai mare parte (mai mult de jumatate) a celorlalti nutrienti, cum ar fi potasiul si vitamina C, se gasesc in miez, conform USDA.

Iata, mai jos, care este valoarea nutritionala a cojilor de cartofi fata de miez.

Cartofi copti fara coaja (pentru un cartof mic) Doar coaja
Calorii 92 56
Carbohidrati 21,4 g 13,1 g
Fibra 1,5 g 2,2 g
Grasimi 0,1 g 0 g
Proteina 1,9 g 1,2 g
Vitamina C 12,7 mg, 14% valoarea zilnica (DV) 3,8 mg, 4% DV
Potasiu 388 mg, 8% DV 162,4 mg, 3% DV
Magneziu 24,8 mg, 6% DV 12,2 mg, 3% DV
Sursa: USDA
Sfat!!!
Cand gatesti cartofi, este indicat sa optezi pentru metode cu continut scazut de grasimi, fara praleala si incearca sa folosesti ulei de masline in loc de unt si smantana.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole