-1 C
București
marți, noiembrie 19, 2024

Care este cea mai buna sursa de CUPRU

Cuprul este un mineral esential pentru sanatate, avand un rol crucial in formarea globulelor rosii, absorbtia fierului si functionarea sistemului imunitar. In ciuda importantei sale, multi oameni nu isi indeplinesc necesarul zilnic de cupru. 

Pentru ca organismul nostru foloseste cuprul frecvent si nu il poate stoca in cantitati suficiente, consumul de alimente bogate in cupru este cea mai buna modalitate de a preveni o deficienta de cupru.

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale deficientei de cupru includ un nivel scazut de globule albe numite neutrofile (neutropenie), anemie, osteoporoza si par cu mai putin pigment decat in ​​mod normal.

*Doza zilnica recomandata de cupru este de 0,9 miligrame pe zi (900 micrograme). 

Ficatul de Vita: Cea mai bogata sursa de cupru

Ficatul de vita este recunoscut ca fiind cea mai bogata sursa de cupru, avand aproximativ 12 mg de cupru per 100 g. Aceasta cantitate este de aproximativ 6 ori mai mare decat necesarul zilnic recomandat pentru un adult. Ficatul de vita nu doar ca este o sursa excelenta de cupru, dar este si bogat in alte vitamine si minerale, cum ar fi vitamina A, vitamina B12 si fierul.

Vezi si articolul: Ficatul de vita si pui + galbenusul de ou: Cele mai puternice surse de Vitamina H (Biotina)

Alte surse bune de cupru

Pe langa ficatul de vita, exista si alte alimente care pot contribui la aportul de cupru:

  • Fructe de mare: De exemplu, 100 g de midii de mare contin aproximativ 4,5 mg de cupru.
  • Nucile de caju: Aceste nuci sunt o alegere sanatoasa si contin aproximativ 2,2 mg de cupru per 100 g. Ele pot fi consumate ca gustare sau adaugate in salate si preparate.
  • Nucile de Brazilia: Acestea ofera aproximativ 1,2 mg de cupru per 100 g. Pe langa cupru, ele sunt o sursa buna de seleniu, un alt mineral esential.
  • Frunzele de urzica si patrunjel: Aceste plante sunt o sursa vegetala buna de cupru, avand un continut de aproximativ 0,5 mg de cupru per 100 g. Ele pot fi utilizate in supe, ceaiuri sau ca ingredient in diverse preparate.
  • Semintele de susan: Aceste seminte contin aproximativ 0,3 mg de cupru per 100 g. Ele pot fi presarate pe salate sau adaugate in produse de patiserie.
  • Cerealele integrale: Alimente precum ovazul si graul integral contribuie, de asemenea, la aportul de cupru, avand cantitati moderate de acest mineral.
    Beneficiile Cuprului pentru Sanatate

Cuprul joaca un rol esential in diverse procese din organism:

  • Formarea globulelor rosii: Cuprul este implicat in sinteza hemoglobinei, ajutand la transportul oxigenului in organism. De asemenea, avand in vedere ca ficatul este unul dintre alimentele cu cel mai mare continut de vitamine B si fier, nu este surprinzator ca este cheia productiei de globule rosii.
  • Functia antioxidanta: Cuprul contribuie la combaterea stresului oxidativ, protejand celulele de daunele cauzate de radicalii liberi.
  • Sistemul imunitar: Ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar, sprijinind functia acestuia.
  • Mentine energia si previne anemia: Studiile pe animale sugereaza ca, fara cupru, mitocondriile (producatorul de energie al celulei) nu sunt capabile sa produca in mod adecvat ATP, ceea ce ne poate lasa sa ne simtim letargici si obositi. Cuprul ne ajuta sa folosim fierul in mod corespunzator, ceea ce ajuta la reducerea anemiei care poate afecta nivelul de energie. In plus, ficatul de vita are si un continutul ridicat de vitamina B (B12, riboflavina, acid pantotenic, niacina, folat, B6 si tiamina) si fier care sustine productia de energie si combate oboseala.
  • Imbunatatiti sanatatea creierului: Cuprul stimuleaza procesele de gandire de nivel superior si functionarea mentala. Acesta ajuta la activarea anumitor cai neuronale care promoveaza gandirea iesita din cutie. Totodata, cercetarile arata ca o deficienta de cupru poate fi asociata cu debutul bolii Alzheimer.
  • Sustine-ti metabolismul: Cuprul joaca un rol important in pana la 50 de reactii metabolice diferite de enzime care sunt necesare pentru a mentine metabolismul sa functioneze fara probleme. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca acest mineral joaca un rol cheie in metabolizarea grasimilor. Totodata, studiile pe animale au descoperit ca acesta este esential pentru descompunerea celulelor adipoase, astfel incat acestea sa poata fi folosite pentru energie.
  • Ofera rezistenta oaselor: Cuprul joaca un rol in mentinerea sanatatii oaselor, motiv pentru care o deficienta de cupru poate provoca anomalii ale scheletului, cum ar fi osteoporoza. De exemplu, potrivit unei recenzii publicate in Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, s-a constatat ca pacientii varstnici cu fracturi au niveluri serice de cupru mult mai scazute decat participantii care au servit drept control. In plus, femeile aflate in postmenopauza cu niveluri ridicate de cupru si calciu au avut o densitate osoasa lombara mai mare decat cele cu niveluri scazute de calciu si cupru.
  • Permite o crestere si o dezvoltare adecvata: Cercetarile arata ca deficitul de cupru, dar si de fier ​​in timpul sarcinii poate duce la consecinte grave, inclusiv dezvoltarea anormala a fatului. Aceste probleme pot persista pana la varsta adulta, provocand potential stari de sanatate mintala, hipertensiune arteriala si obezitate. De aceea, alimentele bogate in cupru sunt o parte importanta a dietei de sarcina.

 

Vezi si: Care este leguma cu cel mai ridicat continut de Vitamina A si beneficiile sale pentru sanatatea Ta

Vezi si: Cea mai buna sursa de MANGAN: Alimentele care iti sprijina sanatatea

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole