10 C
București
luni, octombrie 28, 2024

Captalanul. Cele mai importante utilizari tera­peu­tice ale plantei primavaratice

Captalanul este o planta raspandita in intreaga Europa, in special pe terenurile umede, de-a lungul apei. Acesta mai este cunoscut si sub numele de brusture dulce sau cucuruz.

Captalanul contine uleiuri volatile, substante amare, inulina, glucoza, fitosterine si tanini. In scop terapeutic, se folosesc frunzele, radacinile, dar si florile. Culese si us­cate cu grija, florile acestei plante au pro­prietati vin­decatoare foarte puter­nice, mai ales la nivelul siste­mului nervos.

floare de CAPTALAN -Petasites officinalis

Iata doar cateva din­tre utilizarile tera­peu­tice ale capta­la­nu­lui:

-Insomnie: actiunea acestei plante asu­pra capacitatii de odihna si relaxare este cu adevarat extraordinara (durata pana la adormire scade, iar somnul devine mai linistit si mai odihnitor). Se administreaza cate 1-2 lingurite de pulbere de flori de cap­talan (sub limba), cu 30 de minute inainte de culcare. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca floarea de captalan ajuta si la eliminarea cosmarurilor sau a atacurilor de panica ce apar in timpul somnului.

-Stres, depresie: planta este eficienta in mod special persoanelor agitate, extrem de competitive, care au tendinta de a se consuma excesiv. Se bea in fiecare dimineata un ceai facut dintr-un amestec egal, compus din jumatate de lingurita de flori de captalan, jumatate de lingurita de flori de tei si un varf de cutit de sunatoare. Plantele se oparesc cu o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute, apoi se filtreaza si se indulceste cu miere. Acest ceai combina actiunea usor sedativa cu cea antidepresiva, efectul general fiind de crestere a rezistentei la stres si de inducere a unei stari de relaxare.

-Tensiune arteriala oscilanta: – atat floarea, cat si frunza acestei plante ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Se administreaza cate o lingurita de pulbere, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu putina apa. Efectul apare dupa o cura de 3 luni.

-Afectiuni respiratorii (astm bronsic, tuse convulsiva, tuse, guturai): aceasta planta, administrata din timp, preintampina aparitia simptomelor neplacute, prevenind astfel crizele de astm. De asemenea, are o actiune bronho­dilatatoare directa, preve­nind aparitia senzatiei de sufocare. Se administreaza tinctura cap­talan, cate o lingu­rita, in 100 ml apa, de 3-4 ori pe zi. Iata cum poti prepara tinctur: se adauga intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de flori, peste care se adauga 500 ml de alcool alimentar de 40 de grade. Se inchide borcanul si se lasa la macerat pentru 2 saptamani, intr-un loc cal­du­ros, dupa care se filtreaza. Tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

-Stari febrile neurovegetative: se foloseste maceratul la rece, cate 1 litru pe zi.

-Reumatism, artrita: cap­talanul are rol adjuvant, fiind indicat pentru reducerea senzatiilor dureroase prin relaxare si calmare. Se administreaza sub forma de pulbere.

De asemenea, captalanul mai este indicat si in: dischinezii biliare, colici biliare, renale si intestinale, guta, urinare dificila, spasme gastrointestinale, spasme ale cailor urinare si vaselor coronare, plagi, ulceratii, furuncule, arsuri, inflamatii si entorse.

5 plante medicinale de primavara care tin la distanta bolile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole