Floarea clopotel face parte din familia Campanulaceae si este o planta perena, originara din Europa de Sud si reuseste sa decoreze superb orice gradina. Asadar, daca esti in cautarea unei plante usor de ingrijit si care poate acoperi solul cu flori minunate, Campanula este alegerea ideala.
Planta este inalta de 50-70 cm, cu tulpina puternic ramificata, frunzele au forma ovala-lanceolata si marginea dintata, iar florile sunt campanulate (in forma de clopotel), de 4-6 cm lungime, colorate alb, roz sau albastru-violet.
Clopotelul are o inflorire abundenta (infloreste catre sfarsitul primaverii si vara) daca are parte de un teren cu o buna permeabilitate si puternic insorit.
Floarea clopotel nu are cerinte mari de ingrijire, insa daca vrei sa o plantezi in gradina ta, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi:
Campanula – Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina
Clopotelul prefeta pamantul fertil si bine drenat, format dintr-un amestec de turba, frunze si nisip.
Planta nu agreeaza temperaturi mai mici de 7-8 grade C (trebuie protejata), cele mai bune termeraturi sunt cele de 15-17 grade C.
Dupa cum spuneam si mai sus, clopotelul (Campanula) prefera locurile insorite, dar le tolereaza destul de bine si pe cele usor umbrite.
Cresterea si inflorirea sunt avantajate de zilele mai racoroase si scurte ale
primaverii.
In privinta infiintarii culturii, campanula se inmulteste prin seminte. intrucat semintele sunt foarte mici si lucioase, se procedeaza mai intai la producerea rasadurilor, care are loc vara. Semanatul se face in mai-iunie, fie in rasadnite reci, fie direct pe brazda afara, in pepiniera. Repicarea rasadurilor este posibila in iulie-august, cand au 3-5 frunze.
Repicarea poate fi facuta pe brazde afara, in rasadnita sau solariu ori in ghivece cu diametrul de 6-8 cm, ce se asaza in unul din aceste spatii. Un sfat important de luat in seama este ca rasadurile sa fie ferite de arsita verii.
Plantarea rasadurilor la locul definitiv este recomandat sa se faca toamna, in luna octombrie, dar poate fi facuta si primavara devreme, in anul urmator.
Distantele intre plante se apreciaza la circa 25-30 cm in ambele sensuri.
Principalele lucrarile de ingrijire sunt:
- udarea
- afanarea solului
- plivirea buruieni lor
- 2-3 fertilizari cu ingrasaminte complexe (15-20 g/m ) sau must de balegar diluat cu 8-10 parti apa.
Vezi si: Mixandra. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Campanula – floarea clopotel. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina […]
[…] Vezi si: Campanula – floarea clopotel. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina […]