Calomfirul (Tanacetum balsamita) este o planta erbacee, perena, cu flori mici ce apar in iulie-august. Intreaga planta si mai ales florile au un miros asemanator cu cel de izma sau roinita.
La noi in tara, planta creste spontan, dar este des intalnita in gradini, cultivata exclusiv in scopuri ornamentale si pentru mirosul placut. Calomfirul are un gust iute si amar, este puternic stimulenta si are cam aceleasi proprietati ca si vetricea.
Calomfirul are in compozitia sa ulei volatil (cetone, hidrocarburi, oxizi), flavone, derivati fenil-propanici, carotenoide, taninuri si substanţe amare (lactone sescviterpenice, balsamitona). Totusi, planta este prea putin studiata.
Calomfir – Efecte terapeutice
Planta are efect diuretic, stomahic si antispastic. De asemenea, are o putere mare pentru distrugerea germenilor patogeni. De exemplu, in cazul parazitilor, in special clismele, pot sa paralizeze acesti paraziti care apoi pot fi eliminati mai usor din organism.
Planta ajuta si in cazurile prin distrugerea tumorilor.
Calomfir – Indicatii terapeutice
Planta se poate folosi in cazul urmatoarelor afectiuni: afectiuni hepato-biliare, afectiuni gastrice, afte, caderea parului, cancer, dereglari menstruale, diaree, dureri diverse, epilepsie, furuncule, hemoroizi si paraziti intestinali.
Planta calmeaza tensiunile sistemului digestiv, respirator si nervos. Tonic fizic, dar si psihic, fiind indicata in afectiunile nervoase.
Preparatele din calomfir sunt utile pentru sustinerea digestiei si reducerea balonarii si flatulentei, pentru decongestionarea nasului infundat, pentru imbunatatirea apetitului, pentru eliminarea organismelor daunatoare din sistemul digestiv, pentru reducerea durerilor de cap trecatoare, ca tonic psihic si nervos.
Calomfir – Preparare si administrare:
-Infuzie (frunze): 1 lingurita de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se lasa la macerat pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, la afectiunile enumerate mai sus.
-Infuzie (flori): 1-2 lingurite de floare se pun la 1 litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Infuzia se bea in cursul zilei si este benefica in cazul parazitilor intestinali. Totodata, se pot face si clisme, din 2 lingurite de planta maruntita la 150 ml apa clocotita. Acestea se fac seara, timp de 3 zile, cu repetare dupa o pauza de 10 zile.
-Compresa: se fierb 2 linguri de planta pentru 10 minute, apoi se strecoara si se aplica extern compresa calda. Este eficienta in cazul durerilor. In cazul hemoroizilor, ranilor si a furunculelor, se poate folosi planta intreaga – frunze proaspete se trec prin flacara, apoi se ung cu smantana si se aplica pe zonele cu probleme.
-Decoct din planta: 1 lingura de frunze maruntite se pune la 500 ml apa si se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara si apoi se clateste pielea capului, pentru a preveni caderea parului.
Pentru afte, se clateste gura de mai multe ori pe zi cu infuzie mai concentrata sau cu decoct. Este foarte indicata datorita faptului ca ajuta la distrugerea germenilor patogeni.
Pentru cancer, se prepara infuzie sau tinctura din planta si se poate lua si in combinatii cu alte plante antitumorale, contribuind la scaderea tumorilor. Se indica mai ales in cazurile cu adenopatii sau cu determinari secundare. Se poate lua in aceste cazuri si in combinatii cu alte plante efectul fiind mai puternic.
Precautii si contraindicatii
Inainte de administrare, se recomanda consultul unui specialist. Se evita administrarea in timpul sarcinii, deoarece poate provoca avortul spontan. Totodata, nu se va depasi doza limita admisa pentru ca planta poate fi toxica si poate produce convulsii si stop cardiorespirator.
Vezi si: Tulichina lupului. Ce trebuie sa stii despre aceasta planta ornamentala
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: