Caisele sunt fructe extrem de aromate si bune, mai ales pentru femei, caci acestea ajuta la pastrarea tineretii si frumusetii. Contin apa in proportie de 84-87%, zaharuri 7-16%, acizi, pectine, proteine, substante tanate, vitaminele C, PP, P, B1, B2, provitamina A, saruri minerale, potasiu in cantitati mari.
Caisele si proprietatile lor majore
Caisele uscate sunt laxative, in timp ce caisele proaspete sunt antidiareice. Sunt tonifiante ale sistemului nervos si alcalinizante.
Sunt indicate in insomnii, astenii, nevroze, stres, senescenta, adolescenti, depresie, femei gravide, pentru copii in perioada de crestere. Se tine cura cu caise timp de 10 zile si se mananca 2 kg de fructe pe zi.
Miezul samburilor de caise se consuma dupa ce stau la soare 1 zi, se folosesc in salatele de fructe, la creme si inghetate. Sucul de caise se obtine din presarea sau stoarcerea fructelor, se fac 500 de ml de suc din 1 kg de fructe.
Dulceata si sirop de caise
Sirop de caise
- 1/2 kg de caise;
- 1/2 kg miere de albine.
Se spala caisele si se curata de samburi. Se pun intr-un vas, se zdrobesc usor, apoi se adauga deasupra mierea. Se pune la rece si se tine minimum 2 luni sa se faca siropul.
Dulceata de caise
- 1 kg de caise;
- 1 kg de zahar invertit.
Se spala fructele, se curata de samburi si se adauga peste ele zaharul invertit. Se tin la rece timp de 3-4 ore, apoi se pun la fiert. Se amesteca tot timpul cu o lingura de lemn, sa nu se prinda de fundul cratitei. Procesul de fierbere dureaza pana cand compozitia este bine legata.
Compot de caise
- 1/2kg caise;
- 300 gr zahar invertit sau 200 gr de miere;
- scortisoara.
Se spala bine fructele, se scot samburii cu grija si se pun la fiert intr-un litru de apa. Se fiert 15 minute, apoi se pune zaharul sau mierea si scortisoara dupa gust.
Gem de caise
- 1 kg de caise;
- 1/2 kg zahar invertit.
Se spala caisele, se scot samburii, apoi se adauga zaharul peste ele si se lasa la rece 2-3 ore. Se pun la fiert jumatate de ora, timp in care se amesteca din cand in cand sa nu se prinda de vas.
Vezi si:
Lichior de caise. Cum prepari cea mai gustoasa caisata
Reteta cu prune si caise uscate pentru intarirea imunitatii
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: