Caisul se crede ca este originar din China, posibil din Coreea si Japonia, fiind mai apoi cultivat in toata lumea. Gustul proaspat si suculent al fructului de culoarea portocaliu il face sa fie extrem de racoritor pentru a-l savura intr-o zi calda de vara.
Desi istoria caisului este destul de neclara din cauza cultivarii preistorice raspandite, totusi a fost considerat ca provenind din provinciile din nordul, nord-estul si nord-vestul Chinei si poate Japonia si Coreea. In urma cu 3.000 de ani, cultivarea domestica se facea in China.
Apoi, dupa ce s-a raspandit catre Asia, a fost introdus in Europa in Grecia si Italia de catre romani. In mod similar calatorii englezi au introdus caisul in America de Nord si misionarii spanioli in California. Este cultivat extensiv in Eurasia si America. Astazi, caisul este cultivat in intreaga lume in zonele in care clima poate sustine pomul fructifer.
Caisele proaspete sunt o sursa buna de mai multe vitamine. O cana de caise feliate, adica aproximativ 165 grame furnizeaza 22,57% din Vitamina A, 18,33% Vitamina C, 9,80% Vitamina E si 7,92% Vitamina B5, aportul zilnic recomandat, conform datelor Departamentului Agriculturii din SUA. Vitamina C este esentiala pentru formarea, cresterea, intretinerea si repararea tuturor tesuturilor corporale, inclusiv pielea, vasele de sange, oasele si dintii.
Caisele contin, de asemenea, cantitati semnificative de substante nutritive si minerale, incluzand cupru 14,33%, potasiu 9,08%, fier 8%, mangan 5,52% si cantitati mici de alti nutrienti, inclusiv calciu, fier si potasiu, zinc, triptofan etc.
Alte utilizari traditionale si beneficii ale caiselor
- Caisele sunt utilizate medicinal in Vietnam in tratamentul bolilor respiratorii si digestive.
- In India, caisul este folosit in medicina Unani ca antidiareic, anti-piretic, emetic, anthelmintic, in bolile hepatice.
- In Coreea, semintele de caise sunt utilizate pentru tuse, flegma si raceala obisnuita.
- In Europa, caisele erau considerate de mult timp un afrodisiac.
- Uleiul de seminte este analgezic, antihelmintic, antiastmatic, antispasmodic, antitusiv, demulcent, emolient, expectorant, pectoral, sedativ si vulnerar.
- Caisul este considerat ca avand un efect pozitiv in tratamentul cancerului, dar sunt necesare dovezi stiintifice.
- Se spune ca florile sunt tonice si ajuta in problemele de fertilitate la femei.
- Scoarta interioara si / sau radacina sunt utilizate pentru tratarea intoxicatiilor.
- Minerale, vitamine, apa si calorii necesare sunt furnizate de o caisa celor care sufera de febra. Ajuta la detoxifierea organelor. Are efect antiinflamator si calmant. De asemenea, reduce inflamatia cauzata de guta sau artrita.
- Masajul cu ulei de caise ajuta la echilibrarea sistemului nervos si mentine pielea sanatoasa. Cei care au pielea sensibila trebuie sa consulte medicul inainte de a utiliza.
- Se poate face parul moale si stralucitor prin aplicarea in mod regulat a uleiului de caise. Uleiul de caise daca este masat la nivelul scalpului ajuta la hranirea radacinilor si la conditionarea acestuia. Ajuta la incurajarea cresterii parului si a foliculilor.
- Conditiile scalpului, cum ar fi eczema, matreata, psoriazisul si mancarimea scalpului sunt tratate de uleiul de samburi de caise.
Caisele in domeniul culinar
- Fructele proaspete sau uscate pot fi folosite intr-o gama larga de deserturi – clatite, inghetata, prajituri, briose, croissant, batoane de fructe de caise, placinte, bomboane, tarta cu crema, strudel, smoothie-uri si crema de caise.
- Nectarul de caise sau sucul disponibil in cutii sau sticle este o bautura excelenta si hranitoare.
- Caisele coapte sunt minunate atunci cand sunt consumate proaspete.
- Dulciuri, suc, piureuri de sosuri, nectar, bauturi si jeleuri pot fi facute din caise. Dulcetele de caise sunt minunate cu painea prajita.
- Caisele uscate sunt hranitoare si minunate si, prin urmare, sunt gustari deosebite.
- Caisele sunt excelente cu branza saraca in grasimi.
Caisele – Alte intrebuintari putin stiute
- Caisul este folosit si ca planta ornamentala.
- Florile sale sunt preferate de albine pentru a produce o miere buna.
- Cosmetice, uleiuri, parfumuri de aroma, carbon activ si benzaldehida sunt fabricate din samburi de caise.
- Uleiul comestibil este obtinut din seminte de caise care este folosit pentru ingrijirea tenului si parului.
- Din frunze si, respectiv, din fructe se pot obtine coloranti verzi si gri inchis.
- Uneltele agricole sunt fabricate din lemnul dur si durabil al caisului.
Cateva precautii de care sa tineti cont:
- Substanta pura a caisului este aproape inofensiva pentru om, dar la hidroliza produce acid hidrician, cunoscut ca otrava cu actiune rapida, prin urmare trebuie utilizate cu precautie.
- Nu exista efecte secundare particulare ale consumului de caise moderat, totusi unele persoane ar putea avea alergii.
- Persoanele cu pietre la rinichi trebuie sa limiteze consumul de caise din cauza prezentei oxalatilor.
- Din cauza amigdalinei, consumul in exces de caise nu este recomandat, deoarece poate duce la depresia sistemului nervos.
- Consumul de caise necoapte sau crude poate duce la tulburari gastrice.
- Insuficienta respiratorie se observa la unele persoane care au consumat cantitate excesiva de caise.
Lichior de caise. Cum prepari cea mai gustoasa caisata
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: