14.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Cafeina. Ce efecte are asupra organismului nostru

Cafeina (sin. cofeina) este un alcaloid din grupa purinelor si este unul dintre cei mai vechi stimulanti naturali folositi de om pentru obtinerea energiei. Din pacate, multi oameni nu sunt constienti de efectul sau asupra organismului. Cofeina este considerata drogul cel mai frecvent utilizat in lume, aproximativ 90% dintre adulti il consuma zilnic si cercetarile au relevat de-a lungul timpului atat beneficiile sale in sanatate, cat si consecintele.

Consumul moderat de cofeina nu este daunator pentru sanatate, dupa cum arata numeroase cercetari. Aceasta are efecte benefice asupra creierului, asigurand un tonus bun si o putere de concentrare mai buna. „Cafeina stimuleaza eliberarea dopaminei, un neurotransmitator care te ajuta sa fii mai productiv si sa te concentrezi mai bine. De asemenea, o ceasca de cafea poate sa te binedispuna, deoarece dopamina este responsabila si cu starea de bine a organismului”, declara nutritionistul Rania Batayneh, citat de publicatia Huffington Post.

Totusi, consumul exagerat de cofeina, in combinatie cu zahar si lapte pot dauna sanatatii. O cantitate mai mare de 500 mg cofeina pe zi cauzeaza stari de nervozitate, insomnie, probleme digestive, batai neregulate ale inimii, spasme musculare si multe alte probleme pe care le vom enumera in cele ce urmeaza.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este cafeina-formula-chimica.png

Cafeinicele – Surse si continut

De regula, cand auzim cuvantul cafeina, ne gandim imediat la cafea. Este corect si asa, insa trebuie sa stiti ca sora sa – cacaoa – contine mai multa cafeina decat cafeaua. Iata si un exemplu concret:

  • o ceasca de cafea (cu o lingurita la ceasca) contine 50 mg cafeina;
  • o ceasca de ceai verde contine tot 50 mg cafeina;
  • o ciocolata de 100 g (cu 30% cacao) contine 60 mg cafeina;
  • o ciocolata de 100 g (cu 75-80% cacao = ciocolata eagra) contine 220 mg cafeina;
  • boabele de cafea contin 0,25 – 1% cafeina din toata masa lor; boabele de guarana contin insa 4-8% cafeina, declara dr. Calin Marginean.

Acestea fiind spusa, sursele cafeinice pe care ar trebui sa le avem in vedere sau de care sa ne ferim sunt: cacaoa, cafeaua, ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, ceaiul rusesc, bauturile energizante, cola, guarana. De asemenea, exista si anumite medicamente cu continut de cafeina: Cofedol, Antinevralgic, Fasconal.

Care sunt efectele cafeinei asupra organismului:

-Este un puternic excitant cerebral. Cantitatea de lipofuscina la nivel neuronal, grabeste moartea celulelor nervoase, scoate calciu din creier, aceasta fiind cauza de baza a depresiei.

-Este un drog care da dependenta. Desi majoritatea oamenilor isi pot controla cu usurinta consumul de cofeina, exista si persoane care nu isi dau seama ca incep sa consume prea mult si sa observe efectele negative ale cofeinei prea tarziu.

-Anxietatea poate fi indusa de cofeina. Cofeina este un stimulent puternic, este capabila sa creeze dependenta si este atat de populara si de obisnuita incat oamenii ii supraestimeaza puterea de distrugere. Dupa cum a confirmat Susan Bowling, psiholog la Centrul de Sanatate pentru Femei din filiala Wooster a Clinicii Cleveland, cofeina este rea pentru persoanele care au deja unele probleme de anxietate.

-Puternic excitant. La nivel de creier exista un echilibru intre mediatorii excitatori (reprezentati in principal de Acetilcolina) si de cei inhibitori (reprezentati in principal de Adenozina). Aparitia cafeinei la nivelul creierului destabilizeaza acest echilibru, in sensul excitatiei corticale. In momentul in care o persoana dependenta de cafeinice opreste acest aport, cel putin pentru 1-2 saptamani, dozele ­ de adenozina vor genera apatie, lipsa de chef, dureri de cap, imposibilitatea de concentrare etc. Dupa cel mult 3 saptamani de oprire a consumului de cafeinice, totul se restabileste la vechiul echilibru.

-Produce nervozitate, neliniste, insomnie/cosmaruri. Prea multa cofeina este una dintre cauzele acestor simptome. Desi face o treaba buna de a va mentine treji cand este important, va poate mentine treji si atunci cand ar trebui sa dormiti. Cu cafenele la fiecare colt, este usor de cazut in capcana incercarii de a realiza mai multe prin consumul mai multor cafele. Cu toate acestea, cofeina nu creeaza energie. Scoate energia pe care o ai deja in tine, din rezervele tale si o foloseste. Apoi, odata ce efectul cafelei s-a epuizat, va simtiti din nou somnolenti, si din nou – apelati la cafea pentru ajutor. Creand astfel un cerc nesfarsit.

-Durerile de cap ca simptom de sevraj. Ca si in cazul oricarui alt medicament – in unele cazuri, poate provoca dependenta atunci cand este utilizat pentru o perioada lunga de timp. Ori de cate ori ati decis sa reduceti cafeaua pentru o vreme sau pentru totdeauna, veti avea unele simptome de sevraj. Deoarece dureaza aproximativ 6 ore pentru a scapa de jumatate din cafeaua care a fost ingerata in timpul zilei si opt pana la zece ore pentru a scapa de toata cafeaua.

-Constituie un important factor stresor datorita eliberarii de molecule de stres in sange (adrenalina, noradrenalina, cortizol). Adrenalina=hormonul imbatranirii

-Bronhodilatator si fluidifiant ale secretiilor bronsice. Desface caile aeriene mai mult decat ar fi cazul si permite intrarea de aer nefiltrat de microbi, poluanti atmosferici, alergizanti in plamani.

-Este un acidifiant organismului.

-Creste frecventa cardiaca. Consumul ridicat de cofeina poate creste ritmul cardiac din cauza efectului stimulator. Cu toate acestea, un astfel de simptom nu afecteaza pe toata lumea. Exista unii oameni a caror ritm cardiac nu creste. Si sunt altii pentru care creste.

-Cresterea tensiunii arteriale. Cofeina poate provoca o crestere notabila a tensiunii arteriale. O teorie sugereaza ca ridicarea tensiunii arteriale dupa consumul de cafea este cauzata de un hormon blocat care mentine arterele largite. O alta sugestie este ca aceasta cofeina ajuta la eliberarea a mai multa adrenalina decat de obicei.

-Stimuleaza secretia gastrica acida, cu risc de a face gastrita si chiar ulcer gastro-duodenal.

-Colesterolul seric, homocisteina si altereaza profilul lipidic; infunda vasele de sange.

-Stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina (“socuri insulinice”), dar in timp este si cauza de diabet zaharat.

-Diuretic de potenta medie (adica scoate apa din corp si usuca creierul, articulatiile, muschii, tenul, ­ coagularea sangelui). Teobromina din cacao (teobromina este o „ruda” chimica a cafeinei, existenta doar in cacao) este cel mai puternic diuretic cunoscut, dar si cel mai puternic eliminator de calciu cunoscut. De asemenea, este si un eliminator notoriu de cupru, zinc, magneziu, mangan din corp, dar si de vitamine hidrosolubile (vitamine B si C).

-Cauza de baza a osteoporozei, dar si cariilor dentare.

-Amplifica riscul litiazic renal (oxalic, uratic).

-Agraveaza si accentueaza simptomele sindromului premenstrual.

Exista si suplimente 100% naturale si sanatoase, lipsite de efectele periculoase ale cafeinicelor.

De retinut:

  • Cafeaua contine cafeina (cu toate efectele de mai sus), dar fiind si prajita…devine cancerigen + se regaseste pe vasele de sange, infundandu-le;
  • cacaoa contine si ea cafeina, teobromina si teofilina, adica toate cele 3 baze xantice. Teobromina este si cancerigena si alergizanta si cel mai important eliminator de calciu cunoscu

Cacaoa, pe langa toate efectele cafeinice enumerate mai sus, mai arein plus si altele

  • In stare pura induce aciditate in corp si stimuleaza aciditatea gastrica acida;
  • Are un nivel antioxidant foarte mare (80.933 unitati ORAC / 100 g produs), nivel care-i scade in urma prelucrarii prin prajire si fermentare, cam la un sfert;
  • Teobromina din cacao este dovedit ca fiind cancerigena;
  • Contine purine (risc de guta sau litiaza renala);
  • Este hiper-alergizanta, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamina. Totodata, contine cantitati semnificative de Nichel, iar cei alergici (dar si astmaticii si cei cu boli auto-imune) trebuie sa evite consumul de cacao si derivate;
  • Poate cauza acnee rebela.

Sfat!

Cel mai bun inlocuitor pentru cacao este pudra de roscove/carob. Aceasta nu scoate, ci baga calciu in oase si nu-i alergizanta.

Vezi si: 5 simptome de supradoza de cofeina pe care sa nu le ignorati

Vezi si: Praf de carob. 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre minunata pulbere de roscova

Vezi si: Ceaiuri care contin cofeina. Bauturi care alunga somnul si oboseala

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole