Bujorul de gradina (Paeonia officinalis) este o planta decorativa, dar si una cu proprietati terapeutice puternice. Aceasta planta este cunoscuta pentru efectele sale antispastice, antiinflamatorii si analgezice, fiind utilizata de secole in medicina traditionala.
Bujorul de gradina este o planta ierboasa, perena, vivace si tufoasa, cu o radacina carnoasa si tuberizata. Tulpina inalta de 60-85 cm (mai rar 100 cm), frunze alterne si flori mari colorate in rosu, rosu-violet sau alb ce apar la inceputul verii (mai-iunie).
In scopuri terapeutice, de la bujorul comun se folosesc petalele florilor (Poeniae flos), radacinile (Poeniae radix) si semintele. De la celelalte specii decorative (Paeonia lactiflora, Paeonia peregrina), care sunt mai toxice, se utilizeaza doar petalele.
Recoltarea radacinilor se face in octombrie si noiembrie, de la plante cu varsta de 4-5 ani. Radacinile se usuca si maruntesc pentru a fi folosite la prepararea de infuzii si decocturi.
Vezi si: Bujorii, vedetele lunii mai. Cele mai utile sfaturi pentru plantarea si ingrijirea lor
Radacinile, florile si semintele bujorului contin ulei eteric, peonina, tanin, substante mucilaginoase. Toate aceste substante ii ofeta bujorului proprietati calmante, sedative si adjuvante.
Petalele de bujor intra in componenta unor ceaiuri pectorale, preparate sub forma de infuzie, recomandate in tusea nervoasa, tusea astmatica, dureri de piept. De asemenea, infuzia de petale de bujor se administreaza ca adjuvant in afectiunile care vizeaza articulatiile (artrite, reumatism, guta). Cu ajutorul extractelor pe baza de bujor, homeopatia trateaza afectiunile rectului (fisuri, fistule, hemoroizi, ulceratii, abcese, senzatii de arsura) si escarele.
Bujorul de gradina – Proprietati si beneficii
Trebuie sa stii ca bujorul are o istorie lunga ca planta medicinala, iar numele i se trage de la Paeon, medicul zeilor greci. Radacinile sale umflate si tuberoase erau considerate ca sursa puterilor sale terapeutice. De asemenea, bujorul este folosit in medicina tranditionala japoneza si chineza inca din Antichitate pentru a calma diverse dureri.
Un bun remediu pentru durerile menstruale si diverse alte dureri
In prezent, una dintre cele mai comune utilizari terapeutice ale bujorului de gradina este in tratamentul durerilor menstruale, deoarece ajuta la reducerea contractiilor uterine si la relaxarea musculaturii, ceea ce poate ameliora simptomele dureroase asociate cu ciclul menstrual. De asemenea, poate fi utilizata si pentru tratarea altor tipuri de dureri, cum ar fi cele de cap sau cele de spate.
In functie de intensitatea durerii, se face un ceai din radacina de bujor, cate 1-3 lingurite, in durerile mari se pot folosi pana la 3 linguri de radacina maruntita. In toate cazurile se poate fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se poate aplica si extern compresa sau cataplasma.
Remediu in caz de artrita si alte afectiuni inflamatorii
Bujorul de gradina are si proprietati antiinflamatorii, ceea ce il face util in tratarea artritei si a altor afectiuni inflamatorii. Planta poate ajuta la reducerea inflamatiei si la ameliorarea durerii asociate cu aceasta. De asemenea, poate fi utilizata si pentru tratarea simptomelor asociate cu afectiuni inflamatorii ale tractului gastro-intestinal, cum ar fi sindromul de colon iritabil.
In caz de coxartroza se fac bai cu macerat de bujori. Se culeg tulpinile si radacinile plantei (este bine sa fie recoltate toamna), se taie marunt, apoi se pun intr-o sticla sau borcan (inchise ermetic), umplandu-le pana la jumatate. Deasupra se toarna alcool de 40 grade. Se lasa la macerat 15 zile, la temperatura camerei, agitand des compozitia pentru omogenizare. Se strecoara si se pun intr-o sticla de capacitate mai mica, inchisa ermetic. Cu aceasta tinctura se maseaza coloana vertebrala si locurile afectate de boala de 2 ori pe zi. Se recomanda si baile cu macerat de bujori. Se pun la o cada 6-7 linguri de tinctura. Apa trebuie sa fie la temperatura corpului. Se sta in cada minimum 30 de minute.
In caz de constipatie, se poate face un ceai din radacina. 1-2 lingurite de radacina maruntita se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoara. Are o actiune puternic laxativa. Se poate folosi si in cazul copiilor; in functie de varsta si felul cum actioneaza, 1 lingurita sau chiar mai putin. Este si un calmant al durerilor abdominale care insotesc uneori constipatiile.
Un bun remediu contra stresului si anxietatii
Planta poate fi utilizata ca sedativ si ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.
Bujorul de gradina contine compusi care pot ajuta la calmarea sistemului nervos si la reducerea nivelului de cortizol, hormonul de stres din organism. De aceea, poate fi utilizat pentru tratarea simptomelor asociate cu stresul, cum ar fi tulburarile de somn sau anxietatea.
In cazul afectiunilor nervoase, se pune 1 lingurita de radacina la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Acest ceai se poate lua in functie de afectiune de 2-3 ori pe zi asigurand linistirea nervoasa, fiind un sedativ cu actiune destul de puternica.
In caz de epilepsie se pot folosi semintele de bojor. 1 lingurita de seminte se pune la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Cu actiune mai puternica se poate folosi si radacina fierband apa pentru 10 minute cu plantele puse in ea. Se strecoara. Se va face un tratament de cel putin 30 zile indiferent cu care din ele se face. Este un bun linistitor al nervilor contribuind totodata si la evitarea crizelor de epilepsie.
Remediu cancer
Un extract din floarea de bujor ar putea fi utilizat pe scara larga in tratamentul acordat pacientilor suferind de cancer. Oamenii de stiinta spun ca acesta atenueaza efectele secundare cauzate de chimioterapie – greturi, voma, diaree, crampe si scaderea in greutate. Bujorul, administrat in combinatie cu extractele obtinute din alte trei plante (lemn dulce, curmale si gura-lupului), acest preparat opreste cresterea tumorilor, au afirmat cercetatorii de la “Yale University School of Medicine” din SUA.
Preparare si administrare:
Atentie! Fitoterapia moderna recomanda radacina de bujor de gradina doar ca adjuvant, si numai sub forma unor extracte in prealabil dozate. Semintele nu mai sunt astazi folosite in tratamente.
– Petalele se pot pune in orice ceai alimentar pentru colorarea ceaiului sau chiar pentru efectul usor sedativ pe care le au.
– Radacina de bujor este linistitoare. Se da in toate bolile de nervi, frica, neliniste, batai ale inimii, tulburari de menstruatie, tuse nervoasa si tuse magareasca. Ajuta la restabilirea menstruatiei si este purgativa. Se poate da si in epilepsie. Se pot da si 10-15 seminte pe zi la aceleasi afectiuni, dar este mai eficienta radacina.
Precautii si contraindicatii:
In general, utilizarea terapeutica a bujorului de gradina trebuie sa fie supervizata de un specialist in medicina naturista sau in medicina traditionala. Este important sa se identifice doza adecvata si sa se tina cont de orice contraindicatii sau interactiuni cu alte medicamente sau suplimente alimentare.
Supradoza de radacina poate provoca gastroenterita. Auto-tratamentul (in afara unor preparate in prealabil precis dozate) comporta riscuri, si nu este recomandat. Un extract realizat din 2,2 g de radacina uscata si macinata, care se administreaza esalonat pe parcursul unei zile intregi, deja poate dezvolta fenomene toxice (dureri abdominale, colici, diaree, voma, convulsii ale muschilor fetei, dificultati in respiratie).
Atentie! Petalele in dozele uzuale (maximum 1 lingurita) nu prezinta pericol de intoxicatie, dar se recomanda ca in amestecul de plante pentru ceaiurile in care intra, petalele de bujor sa reprezinte maximum 33% din compozitie si nu mai mult de 1
lingurita de material uscat si maruntit pentru un ceai.
Atentie! Bujorul nu se administreaza sub nicio forma copiilor mici, femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici in caz de atonie intestinala.
Vezi si: Bulbucul de munte. Ce trebuie sa stii despre planta care creste doar in apropierea muntilor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: