Bucataria japoneza, naturala si armonioasa, este considerata una dintre cele mai sanatoase din lume. In prezent, secretele bucatarilor japonezi au ajuns si in Occident, astfel incat toata lumea se poate bucura de gustul delicateselor asiatice.
Un meniu tipic japonez trebuie sa includa peste, legume de sezon, tofu marinat si orez maroniu. Toate mancarurile japoneze sunt foarte usor de preparat, au un gust extraordinar si sunt sanatoase. Bineinteles, nu trebuie uitat ceaiul verde – „secretul” femeilor din Japonia pentru a-si mentine silueta.
Pestele crud, benefic pentru organism
Pestele si fructele de mare au cea mai mare importanta in dieta zilnica a japonezilor. In piata Tsukiji din Tokyo, cea mai mare piata de peste din lume, se gasesc peste 400 specii de fructe de mare, alge marine si peste. Bucatarii japonezi folosesc cu precadere tonul, scrumbia si sardinele care pot fi fierti, fripti la gratar, sau cateodata, preparati cu sare si otet si apoi serviti cu orez ca sushi. Pestele, crud sau preparat, este o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3, care ofera multe beneficii pentru sanatatea inimii si a creierului. Vezi si: Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel: ajuta la scaderea in greutate si regenerarea celulara
Mai putina carne rosie
Pana la mijlocul secolului al XIX-lea, in Japonia, religia interzicea consumul de carne. De aceea, in bucataria japoneza, carnea este utilizata in cantitati foarte mici, se serveste cu sos si este puternic condimentata. Deseori, japonezii prepara carnea cu fructe – ananas, banane, migdale. Spre deosebire de peste, carnea rosie contine multe grasimi saturate, care pot declansa obezitatea si boli cardiovasculare.
Soia in loc de carne
In bucataria japoneza, produsele din soia pot inlocui cu succes carnea din alimentatie. Fie ca alegi sa o manaci sub forma de tofu, ori sub forma de boabe sau uscata, aceasta reprezinta o sursa foarte buna de proteine si nu contine grasimi saturate.
Supa la micul dejun
Supa este un fel de mancare pe care japonezii ii consuma aproape la fiecare masa, chiar si la micul dejun. Ei mananca in special supa miso, preparata din pasta de soia. Supa miso reduce nivelul de colesterol si trateaza problemele intestinale. Supele de taitei sunt, de asemenea, populare in Japonia datorita faptului ca sunt gata preparate in pachete instant. Supele sunt pline de nutrienti si ajuta corpul sa consume mai putine calorii.
Orez in cantitati mari
Dieta japoneza include cantitati foarte mari de orez. Acesta se serveste in cesti in orice moment al zilei, inclusiv la masa de dimineata. Japonezii fierb orezul in apa sarata, fara ulei sau unt, pentru a fi cat mai dietetic si il mananca in combinatie cu peste crud sau legume. Tot din orez, japonezii pregatesc o bautura specifica care se numeste sake si se bea rece sau cald, dupa preferinta fiecaruia si dupa sezon. Orezul contine o gama importanta de nutrienti, are putine calorii si iti va oferi o senzatie de satietate pentru mult timp.
Ceai verde
Dupa fiecare masa se serveste o ceasca de ceai parfumat, un fel de infuzie, fara niciun adoas de zahar sau lamaie. Ceaiul verde japonez are numeroase beneficii de sanatate: ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a glicemiei, stimuleaza sistemul imunitar si incetineste procesului de imbatranire.
Alimente separate in farfurii mici
In Japonia mancarurile sunt compuse din alimente separate, fiecare pastrandu-si aroma si aspectul natural. Acestea sunt servite pe platouri sau in castronase mici, creand impresia ca fiecare masa este o selectie de mostre culinare, aduse pentru degustare. Japonezii promoveaza astfel o dieta sanatoasa, fara excese, cu portii mici, dar consistente de mancare.
Sursa: romanialibera.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Bucataria japoneza. Care sunt cele mai importante secrete pentru o alimentatie sanatoasa […]