14.5 C
București
vineri, noiembrie 1, 2024

Bradul, arborele vindecator al naturii. Beneficii si remedii pentru sanatate

Bradul, cu frunzisul sau verde vesnic, este un arbore emblematic al sezonului sarbatorilor de iarna, dar beneficiile sale pentru sanatate depasesc cu mult doar rolul decorativ. Aceasta specie rezistenta, cu numeroase proprietati vindecatoare, a fost folosita de secole in medicina traditionala pentru a trata diverse afectiuni. In acest articol, vom explora bogatia de beneficii pe care le ofera bradul si vom descoperi cateva remedii si leacuri naturale care ne pot ajuta in diverse situatii.

Beneficiile bradului pentru sanatate:

-Uleiul de brad pentru respiratie sanatoasa:

Uleiul esential de brad este cunoscut pentru proprietatile sale antiseptice si antiinflamatoare. Inhalarea vaporilor de ulei de brad poate ajuta la deschiderea cailor respiratorii, ameliorand simptomele racelii si gripei, potrivit studiilor publicate in Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition.

-Efectele relaxante ale bradului:

Aromaterapia cu ulei de brad poate contribui la reducerea stresului si anxietatii. Adaugarea catorva picaturi de ulei esential de brad intr-un difuzor poate crea o atmosfera calmanta si revitalizanta in incapere.

-Beneficiile terapeutice ale baii cu muguri de brad:

Adaugarea de muguri de brad in apa de baie poate ajuta la relaxarea muschilor si la calmarea durerilor articulare. Substantele active din mugurii de brad au proprietati antiinflamatoare si de stimulare a circulatiei sanguine.

Vezi si: Mugurii de brad, pin si molid. De ce merita sa te lasi pe ”mainile” familiei coniferelor

-Proprietati antiseptice ale rasinii de brad:

Rasina de brad are calitati antiseptice puternice si a fost utilizata traditional pentru a trata rani si infectii cutanate. Se poate aplica direct pe piele sau sub forma de unguent pentru a accelera procesul de vindecare.

-Beneficii pentru sistemul imunitar:

Consumul de ceai din muguri de brad poate sprijini sistemul imunitar si contribui la prevenirea infectiilor respiratorii. Acest tip de ceai este bogat in vitamina C si substante antioxidante.

Remedii si leacuri naturale cu brad:

-Ceai concentrat din ace de brad

Frunzele se desprind de pe cetini si se toaca marunt. Bautura trebuie preparata ime­diat dupa maruntirea frunzelor, pentru ca, in contact cu aerul, mare parte din uleiurile volatile dispar prin evaporare. Peste o lingura de planta (15 g), se toarna o cana de apa clocotita (250 ml). Se lasa sa fiarba, la foc mic, aproximativ 10 minute, dupa care se strecoara si se bea, cat mai fierbinte. Efectele sunt sporite daca se adauga o lingurita de miere si putina scortisoara. Se beau 3 cani pe zi, inainte de fiecare masa.

Acest ceai are urmatoarele efecte terapeutice:

  • adjuvant in tratamentul afectiu­nilor pulmonare
  • are efect expectorant, cal­meaza tusea persistenta si amelioreaza cu succes starile gripale
  • are efecte sudorifice, combate febra, fiind toto­­data si un bun antibiotic natural
  • actioneaza ca vita­minizant si tonifica sistemului imunitar
  • este un dezinfectant de exceptie al siste­mului digestiv, fiind recunoscut ca antidiareic si cal­mant al mucoasei gastrice
  • are efect linistitor si tonic asupra sistemului nervos, favorizand instalarea somnului

-Ceai de muguri de brad pentru raceala:

Infuzarea a 1-2 lingurite de muguri de brad in apa fierbinte (200ml) timp de 10-15 minute si consumul regulat poate ajuta la combaterea simptomelor racelii si la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, acest ceai este eficient si in boli nervoase, boli renale (ajuta in inflamatiile rinichilor si ale vezicii urinare), stari diareice, litiaze biliare si parazitoze. Are efect sudorific si antipiretic. 

De asemenea, ceaiul din ace de brad/molid se foloseste si la spalaturi contra scurgerilor vaginale (leucoree).

-Bai cu adaugare de ulei de brad pentru relaxare:

Adaugarea a cateva picaturi de ulei esential de brad in apa de baie poate oferi un efect calmant asupra sistemului nervos si ajuta la reducerea stresului.

De asemenea, cetina de brad (taiata) se recomanda in bai, pentru tratarea reumatismului, varicelor si tonifierea generala, indeosebi pentru intarirea sistemului nervos. Se prepara mai intai o infuzie concentrata, din 300 g de crengute tinere de brad, tocate marunt, cu ace cu tot, si doi litri de apa. Dupa ce a dat in clocot, fiertura se mai lasa la foc mic inca 20 de minute, se filtreaza si poate fi turnata in apa din cada. Imbaierea dureaza aproximativ 15 minute si este recomandata de 2-3 ori pe saptamana. Uleiurile volatile emanate de cetinile de brad alina durerile reumatice si articulare, fiind recomandate si pentru calmarea iritatiilor pielii pro­duse de afectiunile dermatologice.

-Cataplasme cu rasina de brad pentru vindecarea ranilor:

O pasta preparata din rasina de brad si ulei de cocos poate fi aplicata local pe rani sau zgarieturi pentru a accelera procesul de vindecare si a preveni infectiile.

De asemenea, rasina poate fi administrata si intern. Se sug 20-30 g pe zi, pentru tratarea faringo-amigdalitei.

-Inhalare cu vapori de brad pentru caile respiratorii:

Adaugarea a cateva picaturi de ulei esential de brad intr-un bol cu apa fierbinte si inhalarea vaporilor timp de 10-15 minute poate fi benefica pentru tratarea congestiei nazale si a infectiilor respiratorii.

Daca nu ai ulei esential, poti face inhalatii cu infuzie de brad si musetel. Iata cum:

  • Pentru prepararea infuziei, ai nevoie de 2 linguri de ace de brad (30 g) si o lingura cu varf de musetel (20 g). Plantele se a­mes­­teca intr-un vas cu o capa­citate de aproximativ 2 litri si dea­supra se toarna apa. Se fierbe 10 mi­nute, du­pa care infuzia este la­sa­ta putin la racit, pentru ca va­porii emanati sa nu fie foar­te fierbinti. Pentru inhalatii, te apleci asupra va­su­lui, avand capul acoperit cu un prosop care sa cana­lizeze vaporii spre caile respiratorii si inspiri adanc aburii emanati, timp de cel putin 1 minut. Terapia cu aburi este recomandata seara, inainte de culcare. Inha­latiile sunt eficiente ca tratament adju­vant in sinuzita si rinita. Mai mult, picaturile pentru nas, recomandate de medi­cul curant, au o eficienta sporita daca sunt admi­nis­trate dupa inhalarea vaporilor de brad si musetel.

-Sirop din brad si miere

  • Sirop de ace de brad: Se prepara amestecand 500 ml infuzie concentrata din ace de brad (obtinuta dupa metoda des­crisa mai sus, cu precizarea ca se dubleaza cantitatile de planta si apa) cu 500 g zahar sau miere. Mixtura se incalzeste pana cand elementele se dizolva si lichidul devine omogen. Dupa racire, se transfera in recipiente din sticla sterilizate. Doza este de 5 ml (o lingurita), de trei ori pe zi pentru copii si dublu pentru adulti. Acest siro­p este un excelent tonifiant al sistemului nervos si un energizant pentru mecanis­mele imunitare.
  • Sirop din muguri de brad: 1 kg de muguri proaspeti de brad se pun la fiert in clocot vreme de 20 de minute in 2 litri de apa. Se lasa la racit. La un litru de lichid se adauga 900 g zahar. Se fierbe din nou pana da in clocot. Se trage in sticle mici, inchise la culoare. Se astupa cu dop si se tine la rece. Se iau 2-3 linguri pe zi, diluat eventual in apa sau ceai fierbinte, in caz de afectiuni ale cailor respiratorii.

-Vin medicinal din cetina de brad

Aceasta bautura este un tonic aromat si se obtine astfel: din 2-3 cetini de brad (se aleg crengutele tinere, de la capatul ramurilor, cu o lungime de aproximativ 10 cm) si 1 litru de vin curat, rosu, sec. Potiunea se lasa la macerat vre­me de 10 zile, perioada in care se agita de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoara si se de­poziteaza in lo­curi um­broa­se. Sunt recoman­date 2-3 lin­guri pe zi (dimineata si sea­ra), vre­­me de 6 saptamani. Este un bun stimulent imunitar si intaritor cardiac.

-Tinctura din ace si conuri de brad

Intr-un borcan se adauga 20 g de ace de brad tocate fin si, optional, un con de mari­me medie, maruntit. Peste plante se adauga 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se inchide ermetic, iar preparatul este lasat la macerat 10 zile, timp in care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. La final, se filtreaza si se pune la decantat, in frigider, inca 6 zile. Apoi, se filtreaza din nou, iar tinctura rezultata se toarna in sticlute inchise la culoare. Se administreaza cate 20-30 de picaturi, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa. Cura se tine 2-3 saptamani si, daca este necesar, se reia dupa o pauza de 1 saptamana.

Acest preparat este indicat in:

  • bronsita cronica si iritabilitate a cai­lor respi­ra­torii superioare
  • tratarea afectiu­nilor bucale (afte si rani ale gingiilor)
  • boli re­nale (reduce inflamarea rinichilor si cailor urinare)
  • contribuie la elimi­na­rea viermilor intestinali
  • lupta cu succes im­po­triva vi­roze­lor pulmonare
  • ajuta la decongestionarea sinu­surilor

-Bautura vitaminizanta din brad si catina

Ingrediente:

  • 30 g ace de brad (2 linguri)
  • 10 g de catina uscata si maruntita (2 lingurite)

Mod de preparare:

Frunzele de brad se taie marunt, apoi se pi­seaza intr-un mojar cu pistil sau intr-un vas adanc, folo­sind o lin­gu­ra de lemn. Pentru a obtine o pas­ta cat mai moale este bine sa adau­gam si o lingurita de apa fiar­­ta si racita sau apa disti­lata.

Intr-un vas emailat, care poa­te fi pus pe foc, se amesteca mai intai plante­le si apoi se toar­na 500 ml de apa clocotita. Preparatul este lasat sa fiarba la foc mic, timp de 15 minute, com­pletandu-se trep­tat apa care se evapora. Du­pa fier­­bere, se lasa la infuzat juma­tate de ora, apoi se strecoara si poate fi pastrat in fri­gi­der, cel mult trei zile. Doza re­co­mandata este de 100 ml, de trei ori pe zi, dupa fie­care masa. O cura durea­za 3 saptamani si, daca este ne­voie, se poate relua dupa o pau­za de 1 saptamana.

Acest preparat are urmatoarele efecte terapeutice:

  • este un excelent tonic si energizant, fiind de mare ajutor co­piilor anemici sau celor care se confrunta cu deficitul de vita­mine (avitaminoza) si cu stari de obo­seala cronica – fizica si psi­hica
  • are calitati revulsive (gra­bes­te deplasarea spre piele a san­gelui care stagneaza intr-un or­gan)
  • inta­reste peretii vaselor san­guine si contribuie semni­ficativ la buna oxigenare a creie­rului
  • este reco­mandat ca adju­vant in tratamen­tul anginei pec­torale si aritmiei cardiace.

Vezi si: Matreata bradului. Ce efecte si indicatii terapeutice are acest lichen

Vezi si: Remedii de iarna cu brad si pin

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole