Bobornicul este o planta excelenta pentru consum, mai ales pentru o digestie cat mai buna, dar si pentru a elimina astenia de primavara. Datorita continutului ei bogat in vitamina C, frunzele proaspete de bobornic se adauga la salatele usoare de primavara-vara.
Bobornicul, planta ce indeparteaza astenia de primavara
Planta este perena, ii place mult apa si creste in jur de 8 pana la 25 de cm. Ea se gaseste in apropierea mediilor umede, cel mai probabill pe marginea raurilor, paraurilor. Apare, de asemenea, in zona lacurilor, iazurilor, santurilor si canalelor, dar si in paduri. Mai poate fi intalnita in apropierea apelor curgatoare lente si alte zone cu umiditate continua.
Planta are aspect neted si stralucitor, devenind usor negricioasa la uscare. Are un rizom lung si infloreste in mai si iunie, facand niste flori albastrui frumoase.
Bobornicul si beneficiile sale pentru sanatate
Desi valoarea medicinala a plantei nu este semnificativa, bobornicul este extrem de util in restabilirea echilibrului intregului organism. Astfel, ea ajuta la prevenirea scorbutului, reduce febra mare, creste fluxul de urina, fiind usor diuretica. Iar folosita in salate, frunzele sunt purgative.
In trecut, planta era folosita pentru tratarea gutei si inflamarea organismului. Frunzele proaspete ale plantei pot si puse pe piele pentru a vindeca sau a grabi vindecarea ranilor, arsurilor, eczemei atopice, eruptii cutanate si infectii ale unghiilor.
Deficitul de vitamine deseori asociat cu oboseala de primavara, poate fi combatut cu sucul din frunzele proaspete de bobornic. Sucul proaspat mai poate fi folosit si pentru diverse pete ale pielii, dar si pentru probleme la splina, dizenterie sau viermi.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Bobornicul sau planta care elimina astenia de primavara […]