Din cele mai vechi timpuri, rasul a fost folosit ca si metoda alternativa de tratament, iar cercetarile recente indica tot mai multe efecte psihologice benefice. Trebuie sa stii ca rasul te poate ajuta fie ca e vorba de o afectiune sau de stresul cotidian si te poate motiva sa-ti schimbi viziunea asupra vietii tale, in general. Iata, asadar care sunt beneficiile rasului.
Bertrand Russell, un filozof, matematician si istoric spunea ca rasul este cel mai ieftin si eficient „medicament pentru o viata sanatoasa”.
Descoperirile recente in domenii precum psihoneuroimunologia, ce reuneste psihologia, activitatile neuronale si hormonale arata ca rasul are, intr-adevar, efect terapeutic, fiind de ajutor in tratarea unor afectiuni.
Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale rasului:
- Rasul are proprietati anticancer – Cercetatorii au descoperit in urma unor studii faptul ca terapia cu ras tine cancerul la distanta: chimioterapia este mult mai bine suportata, pofta de mancare si de viata creste simtitor, scade numarul recidivelor, iar perioada de recuperare este mult mai scurta. Rasul permite timusului (glandei situate in partea inferioara a gatului) sa se dilate si sa produca mai multe limfocite, care contin celule anticanceroase.
- Rasul are efecte miraculoase asupra diabetului – Doua sedinte a cate 10 minute de ras pe zi au dus la o imbunatatire simtitoare a starii de sanatate asupra bolnavilor de diabet. In urma sedintelor de ras nu numai ca bolnavii si-au redus glicemia, ci au si reusit sa o stabilizeze pe perioade lungi.
- Rasul previne hipertensiunea – Rasul are capacitatea de a scadea presiunea arteriala pana la valoarea normala, elimina hormonii stresului din organism, creste elasticitatea masei musculare. De asemenea, creste ritmul cardiac si ajuta la oxigenarea sangelui.
- Rasul ajuta la cresterea imunitatii – Rasul regulat este foarte benefic pentru sanatate deoarece ne protejeaza de boli. El mareste considerabil producerea de imunoglobulina A in glandele salivare, o proteina esentiala pentru sistemul imunitar.
- Rasul te ajuta sa ai o inima sanatoasa – Rasul reduce riscul de boli cardiovasculare (infarct) deoarece actioneaza ca o bariera impotriva stresului si amelioreaza activitatea arterelor. Rasul favorizeaza dilatarea arterelor, iar inima va fi mai oxigenata.
- Rasul te ajuta sa slabesti – Se pare ca 10-15 minute de ras pe zi te fac sa consumi pana la 40 calorii, adica 2 kg/an. De asemenea, rasul impiedica si stocarea caloriilor.
- Rasul faciliteaza digestia – Cu ajutorul diafragmei, rasul calmeaza organele interne (stomac, intestin, abdomen, plamani), ceea ce stimuleaza secretia de saliva si de sucuri gastrice.
Beneficii pentru sanatatea mintala
- Rasul previne si combate depresia – o cura cu ras zdravan declanseaza producerea de endorfine (substanta care ucide in mod natural durerea localizata intr-un anumit punct al organismului). Totodata, produce si o stare generala de bine, inlaturand depresia si melancolia, crizele de panica si de anxietate.
- Rasul te ajuta sa ai o viata mai lunga – Potrivit unor cercetari recente, persoanele in varsta optimiste, au mai putine sanse sa moara, decat pesimistii. Cei mai optimisti au un risc de deces cu 55 % mai mic, decat cei pesimisti.
- Rasul imbunatateste memoria – Copiii din familiile in care rasul este o prezenta zilnica se dezvolta mental si afectiv mai repede, au rezultate scolare mai bune si o mai mare incredere in ei decat cei din familiile serioase.
Vezi si
7 deficiente asociate cu depresia si tulburarile de dispozitie
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: