Zaharul, un ingredient omniprezent in multe alimente, este adesea privit ca o placere dulce, dar si ca un inamic al sanatatii. Renuntarea la zahar poate parea initial o provocare, dar beneficiile aduse organismului sunt cu adevarat remarcabile. Iata de ce sa spui „adio” zaharului poate fi un pas crucial catre o viata sanatoasa si plina de energie.
Datele privind aportul zilnic de zahar sugereaza ca pana la 65% dintre adulti depasesc in mod regulat recomandarea Ghidurilor dietetice, o statistica care ilustreaza cat de mult zahar consumam. Acest aport contribuie la obezitate si ne poate creste riscul de boli de inima, diabet, boala Alzheimer, depresie si chiar unele tipuri de cancer.
Ca atare, este esential sa fim constienti de impactul negativ al zaharului si sa facem alegeri inteligente pentru bunastarea noastra generala.
Intr-o astfel de situatie, ar trebui sa iei in considerare eliminarea completa a zaharului din dieta sau cel putin incearca o dieta de o luna fara zahar pentru a observa schimbarile care apar in corpul tau.
*Zaharurile adaugate (cele adaugate alimentelor in timpul procesarii, productiei sau gatirii) sunt cele care trebuie vizate.
Beneficiile miraculoase ale renuntarii la zahar
1. Controlul greutatii
Zaharul adaugat contribuie semnificativ la aportul caloric, fara a oferi substante nutritive esentiale. Renuntand la zahar, reduci caloriile goale si favorizezi pierderea sau mentinerea greutatii corporale. Mai mult, eliminarea zaharului poate ajuta la controlul poftei de mancare si la adoptarea unui regim alimentar echilibrat.
2. Energie constanta
Despartindu-te de ciclurile bruste de crestere si scadere a nivelului de glucoza din sange, renuntarea la zahar contribuie la mentinerea unei energii constante pe parcursul zilei. Fara varfuri si caderi ale glicemiei, te simti mai alert si mai concentrat, eliminand senzatia de oboseala dupa consumul de dulciuri.
Vezi si: 5 semne care te anunta ca esti dependent de zahar
3. Sanatatea inimii
Un studiu BioMed Central din 2023 a constatat ca un aport mai mare de zahar adăugat a fost asociat cu un risc mai mare de afectiuni care afecteaza sistemul cardiovascular, inclusiv boli de inima si accident vascular cerebral. Asadar, renuntarea la zahar poate contribui la mentinerea sanatatii inimii si la reducerea factorilor de risc asociate acestor afectiuni.
4. Scaderea inflamatiei din corp
Inflamatia cronica, de grad scazut, a fost legata de aproape toate bolile majore ale stilului de viata si imbatranirii, inclusiv artrita, tulburarile gastrointestinale si sindromul metabolic. Studiile la soareci au descoperit ca aportul ridicat de zahar modifica echilibrul bacteriilor din intestin, crescand tipul cu proprietati proinflamatorii. O revizuire sistematica din 2018 a 13 studii cu peste 1.100 de participanti a aratat ca toate tipurile de zaharuri adaugate (fructoza, zaharoza, glucoza, HFCS) au crescut nivelurile de proteina C reactiva – o cheie marker al inflamatiei. De asemenea, o revizuire din 2022 din Frontiers in Immunology a relatiei dintre zaharurile adaugate si inflamatie a constatat ca aportul excesiv poate creste inflamatia.
Prin urmare, eliminarea zaharurilor adaugate poate ajuta la minimizarea inflamatiei existente, precum si la prevenirea unei noi inflamatii. Acest lucru imbunatateste functia imunitara generala, astfel incat organismul sa poata lupta eficient impotriva agentilor patogeni, reducandu-va susceptibilitatea la boli.
5. Procesul de imbatranire al pielii tale va incetini
Eliminarea excesului de zahar adaugat si mentinerea glicemiei in parametri sanatosi pot incetini rata cu care pielea imbatraneste. O dieta bogata in zahar duce la producerea de AGE (produse finale de glicatie avansata), iar AGE-urile sunt asociate cu accelerarea procesului de imbatranire a pielii. De fapt, cercetarile sugereaza ca scaderea aportului de zahar poate incetini semnificativ efectele imbatranirii pe care AGE-urile le au asupra pielii, mai ales atunci cand dieta ta include o multime de fructe si legume.
6. Imbunatatirea sanatatii dentare
Zaharul este un aliat al bacteriilor care cauzeaza carii dentare. Prin eliminarea sau reducerea semnificativa a consumului de zahar, previi aparitia cariilor si imbunatatesti sanatatea orala. Dentistii afirma ca o dieta saraca in zahar este unul dintre cei mai eficienti modi de a proteja smaltul dintilor.
7. Imbunatatirea starii de spirit si a somnului
Legatura dintre zahar si sanatatea mentala este complexa, dar multi oameni raporteaza imbunatatiri ale starii de spirit si ale calitatii somnului dupa renuntarea la zahar. Reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ poate contribui la o stare mentala mai echilibrata si la un somn odihnitor.
De asemenea, exista un studiu, publicat in revista Nutrients, unde cercetatorii au descoperit si o asociere intre aportul ridicat de zahar si prezenta tulburarilor de memorie. (o legatura similara a fost facuta si cu dietele bogate in grasimi totale si carbohidrati). Unele cercetari sugereaza ca acest lucru ar putea fi din cauza inflamatiei crescute a creierului, ceea ce duce la probleme de memorie in hipocamp.
Vezi si: 10 alternative la zahar si indulcitori artificiali ce ar trebui incercate!
Vezi si: Carnea, faina alba si zaharul produc boli care ne scurteaza viata – STUDII
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: