14.5 C
București
vineri, noiembrie 1, 2024

Beneficiile miraculoase ale ceaiului de tei pentru corp si minte

Ceaiul de tei este o bautura aromata si reconfortanta, obtinuta din florile arborelui de tei. De-a lungul secolelor, ceaiul de tei a fost apreciat pentru proprietatile sale medicinale si beneficiile sale asupra sanatatii si, din acest motiv, ne-am gandit sa iti aratam in acest articol beneficiile miraculoase ale ceaiului de tei atat pentru corp, cat si pentru minte.

Inca din Evul Mediu, oamenii foloseau florile de tei pentru capacitatea lor naturala de a promova transpiratia si detoxifierea, de a reduce durerea si de a reduce anxietatea.

Atunci cand este consumat ca medicament pe baza de plante sub forma de ceai, tonic, extract sau solutie topica, teiul s-a dovedit a fi bogat in multi antioxidanti, uleiuri volatile si alti compusi vindecatori, ca de exemplu: flavonoidele, tilirozidul, quercetina si kaempferolul, care sunt asociate cu beneficii precum reducerea inflamatiei si umflaturilor.

Datorita antioxidantilor, s-a demonstrat in multe studii ca acesti compusi ofera protectie impotriva daunelor radicalilor liberi si a stresului oxidativ, care pot deteriora celulele. De asemenea, un aport mai mare al acestor substante poate ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, inimii si pielii si, in general, poate reduce riscul anumitor boli cronice.

Beneficiile ceaiului de tei pentru corp si minte

-Proprietati calmante si efect relaxant:

Una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale ceaiului de tei este capacitatea sa de a calma si relaxa. Acest ceai este adesea consumat pentru a reduce anxietatea si stresul, oferind o senzatie de liniste si binecuvantare interioara. Compusul activ principal responsabil de aceste efecte este numit linalool, care actioneaza ca un sedativ natural.

Studii recente arata ca extractul de tei poate avea efecte calmante, deoarece imita efectele neurotransmitatorului GABA, care inhiba excitabilitatea sistemului nervos. Totodata, se crede ca prezenta antioxidantilor, cum ar fi flavonoidele, ajuta la reglarea activitatii sistemului nervos.

-Somn odihnitor:

Pentru cei care sufera de insomnie sau au dificultati in obtinerea unui somn odihnitor, ceaiul de tei poate fi un ajutor nepretuit. Datorita proprietatilor sale sedative, acest ceai poate promova relaxarea si inducerea somnului. Prin consumul unei cesti de ceai de tei inainte de culcare, veti crea un mediu favorabil pentru odihna si veti obtine un somn profund si linistit.

-Proprietati antiinflamatorii si antioxidante:

Anumite studii sugereaza ca antioxidantii gasiti in tei, inclusiv tilirozida si quercetina, sunt capabili sa reduca inflamatia, umflarea si durerea din organism.

Aceste proprietati pot avea efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare si pot contribui la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi afectiunile inflamatorii si cele asociate cu imbatranirea.

-Efecte decongestionante si anti-raceala:

Ceaiul de tei este adesea folosit ca remediu natural pentru simptomele racelii si gripei. Datorita proprietatilor sale decongestionante si antiseptice, acest ceai poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale, a durerilor in gat si a tusei. De asemenea, actiunea sa antiinflamatoare poate ajuta la reducerea inflamatiei in caile respiratorii superioare.

-Digestie sanatoasa:

Consumul de ceai de tei poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la calmarea disconfortului abdominal. Acesta poate fi util in cazul indigestiei, balonarii si a altor probleme digestive minore. Proprietatile sale antispasmodice pot relaxa muschii tract

-Reducerea tensiunii arteriale

Teiul este un vasodilatator natural, ceea ce inseamna ca ajuta la dilatarea vaselor de sange si poate scadea tensiunea arteriala. Acesta este un mod in care poate reduce simptomele de anxietate, durerile de cap etc.

Bine de stiut!!!

Studiile au demonstrat ca ceaiul de tei este de obicei bine tolerat si sigur pentru majoritatea adultilor sa il consume in cantitati moderate, adica aproximativ trei-patru cani. O doza prea mare de ceai poate duce la modificari ale tensiunii arteriale si ale digestiei. Totodata, nu ar trebui sa consumi tei daca esti insarcinata (nu sunt disponibile suficiente informatii despre siguranta acestuia), daca ai boli de inima sau daca esti alergica la polen.

Persoanele care iau diuretice sau medicamente care contin litiu nu ar trebui sa bea ceai de tei, deoarece poate interactiona cu aceste medicamente.

Vezi si: Mierea de tei. Ce beneficii are cel mai aromat sortiment de miere din Romania

Vezi si: Tinctura de tei. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Vezi si: Florile de tei, mai mult decat sanatate. Cum pot fi folosite in tratamente de frumusete

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole