10.4 C
București
duminică, septembrie 15, 2024

Beneficiile mai putin cunoscute ale florilor de liliac. Dincolo de frumusete e multa sanatate

Parfumul imbietor de liliac incepe incet, incet sa-si faca simtita prezenta in aceasta perioada. Pe langa rolul ornamental, liliacul are si proprietati medicinale. In trecut, aceste flori de liliac erau inghitite pentru a scapa de parazitii intestinali sau malaria.

Anumiti botanisti folosesc uleiul de liliac pentru a trata afectiuni ale pielii, cum ar fi: eruptii cutanate, arsuri solare si taieturi sau zgarieturi usoare.

Aceasta floare placut mirositoare are insa numeroase beneficii despre care foarte putina lume stie. De exemplu, infuzia din flori uscate de liliac e recomandata si pentru tratarea afectiunilor respiratorii, afectiunilor hepatice, dar este utila si in cazurile de febra crescuta.

Florile de liliac infuzate sunt un real tonic cardiovascular. Ele fluidizeaza traficul sangvin arterial si fac ca aorta sa primeasca doza optima de sange. Liliacul mai este utilizat de catre femeile care vor sa ramana insarcinate sau de catre cele infertile. Florile se fierb in vin si se consuma cate o cana in fiecare zi.

Uleiul esential de liliac poate oferi numeroase beneficii, cum ar fi: descongestia cailor nazale, ajuta la ameliorarea bolilor de rinichi, elimina stresului si durerile de la coloana. Uleiul esential de liliac mai este folosit si pentru eliminarea mirosurilor neplacute din incaperi, avand in acelasi timp si un efect relaxant.

Iata mai jos cateva remedii cu flori de liliac:

  • Remedii cu flori de liliac pentru guta, reumatism si artrita

Tinctura din flori de liliac – florile se pun intr-o sticluta de jumatate de litru si se toarna peste ele alcool de 40 de grade. Se lasa la macerat timp de 21 de zile la intuneric, apoi se filtreaza si se storc bine florile. Se pun 30 de pica­turi in 50 ml apa si se bea de 3 ori pe zi, inainte de mese, timp de 3 luni.

Unguent din flori de liliac –  2 linguri de flori tocate sau mixate se amesteca bine cu 2 linguri de unt (untura), se tin pe baie de aburi timp de 30 de mi­nute, dupa care se lasa la racit si se pas­treaza nestrecurate, la frigider. Seara, inainte de cul­­care, incalzesti bine locurile bolna­ve si frictioneazi cu acest un­guent.

  • Remedii cu flori de liliac pentru tratarea durerilor reumatismale

Unguentul preparat din flori de liliac poate face minuni. Tot ce trebuie sa faci este sa pui la macerat 40 de grame de flori intr-un litru de ulei, pentru 2 saptamani, intr-un loc intunecat si cald. Unge zonele dureroase cu acest amestec de cateva ori pe zi, masand usor.

Pentru tratarea durerilor lombare, opareste o lingura mare cu flori de liliac intr-o cana cu apa, acopera timp de o ora si apoi strecuara. Se bea cate o lingura de 4 ori pe zi.

Si tinctura este buna in caz de dureri. Intr-un pahar cu alcool se pun flori si muguri de liliac uscati, in proporţie de 1:10, si lasa compozitia la macerat timp de 7 zile la temperatura camerei, intr-un loc intunecat. Se iau cate 20-30 de picaturi din aceasta tinctura de 3 ori pe zi.

  • Remedii cu liliac pentru rani si lovituri

La o ceasca de flori de liliac uscate se adau­­ga 0,5 litri de alcool (tuica) si se lasa la ma­cerat timp de 2 saptamani. Se administreaza sub forma de comprese care se schimba de 3 ori pe zi.

  • Remedii pentru glaucom

Compresele imbibate in infuzie de flori de liliac trateaza glaucomul, regland tensiunea arteriala, caci se cunoaste faptul ca glaucomul nu este altceva decat o crestere a fluxului sangvin in globul ocular, ceea ce determina afectarea acestuia. De asemenea, compresele pot fi utilizate si in cazul arsurilor, infuzia avand rol antiseptic, antibacterian si de sterilizare a zonei afectate.

  • Remedii cu liliac pentru diabet

Se recomanda administra­rea unui decoct din muguri de liliac. Mugurii se usuca, se macina si se pastreaza in borcane. Peste 2 linguri de pulbere se toarna 200 ml de apa fierbinte, se pune la fiert pe un foc slab (sau baie de aburi) timp de 15 minute, apoi se strecoara si se aduce la volumul initial cu putina apa fiarta. Se bea cate 1 lingura, de 3 ori pe zi.

  • Remedii pentru balonare, stari de voma si stimularea productiei de bila

Se consume o cana de infuzie, obtinuta din 250 ml de apa si o lingura de flori uscate, timp de o luna de zile, si secretia bilei va fi optimizata.

  • Remedii pentru cresterea poftei de mancare

Pentru cresterea poftei de mancare trebuie sa combini o lingurita cu flori uscate de liliac si o lingurita cu sunatoare si sa lasi la infuzat intr-o cana cu apa timp de 10 minute. Ceaiul obtinut se administreaza inainte de masa.

Vezi si:

7 remedii mai putin cunoscute cu frunze de liliac

Gheara-ursului, o planta cu beneficii nestiute

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole