Gradinaritul este o activitate veche de milenii, dar de care oamenii s-au indepartat odata cu aparitia marilor orase si industriei. In prezent, sub presiunea poluarii, a stresului si a crizei climatice si alimentare, oamenii au redescoperit gradinaritul, iar in multe orase au aparut gradini de cartier si spatii de inchiriat in care oamenii pot cultiva legume, fructe sau flori si plante ornamentale.
Plantele ne ofera nu doar hrana si placere vizuala, ci si sanatate. Pline de nutrienti sau de substante cu potential de vindecare a unor boli, plantele devin si mai benefice cand le cultivam noi. Utilitatea plantelor este astfel dublata de beneficiile activitatii fizice si mentale. Descopera in continuare de ce gradinaritul este benefic si ce importanta au plantele pentru sanatate.
Beneficiile gradinaritului
Creste imunitatea
Indiferent daca plantezi legume sau pui flori in ghivece decorative, gradinaritul este util pentru corpul tau. Chiar daca doar plantele pot face fotosinteza, si organismul nostru foloseste lumina soarelui pentru un proces important. Este vorba despre sinteza vitaminei D, de care avem nevoie pentru imunitate, absorbtia calciului si pentru dezvoltarea si mentinerea tesutului osos. Cand ai o gradina, petreci timp la soare, astfel ca organismul produce vitamina D. Totusi, soarele poate provoca si arsuri si cancer de piele. De aceea, evita perioadele in care indicele de radiatii UV este ridicat.
Tonifiaza musculatura si creste rezistenta la efort
Gradinaritul presupune miscare si efort fizic. Diferitele activitati pe care le faci in gradina iti solicita fiecare muschi, astfel ca iti tonifiezi corpul. Pentru ca activitatile ca sapatul, maruntitul, taiatul sunt repetitive, iti imbunatatesti si rezistenta la efort. Sistemul cardiovascular are de castigat, ceea ce inseamna ca riscul de infarct si alte boli asociate scade.
Scade stresul si imbunatateste starea mentala
Gradinaritul este relaxant, daca il faci intr-un ritm potrivit capacitatii tale de efort. Miscarea stimuleaza secretia de endorfine, iar lucrul cu unelte ajuta la indepartarea gandurilor negative si la relaxare. In plus, satisfactia pe care ti-o ofera o planta care infloreste sau rodeste datorita efortului tau intareste increderea in sine si imbunatateste dispozitia.
Apropie membrii familiei sau comunitatii
Gradinaritul alaturi de alte persoane contribuie la crearea de legaturi de prietenie si la intarirea relatiilor deja existente. Gradinaritul impreuna este o activitate ideala pentru apropierea generatiilor. Batranii nu se mai simt singuri, iar tinerii descopera cooperarea si rabdarea.
Importanta plantelor pentru sanatate
Au proprietati medicinale
Multe plante sunt adevarate medicamente naturale. De fapt, multe medicamente contin substante concentrate din plante sau sintetizate in laborator dupa formulele chimice ale substantelor vegetale naturale. Chiar daca plantele nu inlocuiesc medicina alopata, pot ajuta la vindecarea anumitor maladii.
Ofera oxigen si filtreaza aerul
Plantele consuma dioxid de carbon si ofera oxigen. In aglomeratia urbana, copacii si plantele au o importanta covarsitoare asupra calitatii aerului. Nu doar ca imbogatesc aerul cu oxigen, dar il si filtreaza. Plantele absorb anumiti poluanti, iar frunzisul copacilor blocheaza particulele toxice pentru organism.
Sprijina sanatatea mentala
O plimbare in parc este deseori tot ce ne trebuie pentru a ne imbunatati dispozitia. Verdele naturii, aerul curat si uleiurile volatile pe care plantele le elibereaza ne imbunatatesc starea si ne relaxeaza. Cu cat oamenii petrec mai mult timp afara, cu atat sunt mai fericiti, astfel ca este important sa iesi in natura de cate ori poti.
Regleaza temperatura
Cimentul si asfaltul cresc disconfortul termic vara. Pamantul se incalzeste mai greu decat materialele artificiale, iar covorul de plante aduce un surplus de izolatie. Astfel, substratul nu mai elibereaza caldura. In plus, coronamentul copacilor blocheaza razele solare. O zona umbrita de ei este mult mai racoroasa decat una expusa la soare.
Gradinaritul este o activitate sanatoasa, care, completata de beneficiile plantelor, ne face viata mai buna.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: