3.9 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Beneficiile ceaiului de patrunjel si cum se prepara

Ceaiul de patrunjel este asociat cu multe beneficii impresionante pentru sanatate. Realizat prin patrunderea patrunjelului proaspat sau uscat intr-o ceasca de apa fierbinte, poate furniza mai multi nutrienti si antioxidanti esentiali pentru sanatate. In plus, este usor de preparat, eficient din punct de vedere al costurilor si delicios, facandu-l un excelent supliment la o dieta sanatoasa.

Patrunjelul este o sursa excelenta de antioxidanti – compusi puternici care va ajuta sa va aparati celulele impotriva deteriorarii cauzate de molecule potential daunatoare cunoscute sub numele de radicali liberi.

Se crede ca antioxidantii joaca un rol central in sanatate si boli, unele cercetari indicand faptul ca ar putea proteja impotriva afectiunilor cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si cancerul.

Potrivit unui studiu cu eprubete, extractul de patrunjel a reusit sa previna deteriorarea ADN-ului si sa blocheze raspandirea celulelor canceroase – in principal datorita continutului sau de antioxidanti.

Un alt studiu a aratat ca tratarea sobolanilor cu cantitati concentrate de patrunjel a crescut starea antioxidanta totala si a scazut mai multi markeri ai stresului oxidativ.

In special, patrunjelul este o sursa buna de flavonoide, carotenoide, acid ascorbic si tocoferol.

Ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi sunt depozite minerale dure care se formeaza in rinichi si provoaca dureri puternice si ascutite in spate, lateral si stomac.Unele cercetari sugereaza ca patrunjelul poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Un studiu a constatat ca tratarea sobolanilor cu patrunjel a contribuit la cresterea volumului de urina, la scaderea excretiei urinare de calciu si la cresterea aciditatii urinei.

Patrunjelul s-a dovedit, de asemenea, ca actioneaza ca un diuretic natural, care poate creste urinarea si poate preveni formarea pietrelor la rinichi.

Cu toate acestea, studiile cu privire la efectele ceaiului de patrunjel la om sunt limitate, iar unele cercetari au constatat ca acesta poate avea un impact minim asupra factorilor de risc ai pietrelor la rinichi. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare.

Sursa buna de vitamina C

Patrunjelul este bogat in vitamina C. De fapt, o portie de 1/4 cana (15 grame) asigura aproape 20 mg de vitamina C – aproximativ 22% din valoarea zilnica recomandata.

Vitamina C este o vitamina importanta solubila in apa, care actioneaza si ca un antioxidant si joaca un rol esential in prevenirea bolilor. Unele cercetari sugereaza ca protejeaza impotriva infectiilor, cum ar fi pneumonia si raceala obisnuita.

Este, de asemenea, implicata in sinteza colagenului – o proteina gasita in piele, oase, muschi, articulatii, tendoane si alte parti ale corpului. Vitamina C este necesara si pentru vindecarea ranilor, absorbtia nutrientilor si formarea oaselor.

Astfel, a consuma ceai de patrunjel, mai ales toamna va poate ajuta sa va atingeti nevoile de vitamina C, mentinandu-va sanatosi si departe de raceli si gripe sezoniere.

Ceaiul de patrunjel este incarcat cu antioxidanti si compusi de combatere a cancerului. De exemplu, s-a aratat ca apigenina, un flavonoid din patrunjel, blocheaza cresterea si raspandirea celulelor canceroase in studiile cu eprubete.

Luteolina este un alt flavonoid din patrunjel care poate suprima cresterea tumorii, ajutand astfel la prevenirea cancerului, potrivit unor studii cu eprubete.

Mai mult decat atat, un studiu cu eprubete a constatat ca extractul de patrunjel a fost capabil sa previna deteriorarea ADN-ului si sa scada raspandirea celulelor canceroase la san cu 41%.

Retineti ca majoritatea cercetarilor prezente se concentreaza asupra modului in care compusii specifici din patrunjel pot afecta dezvoltarea cancerului intr-un laborator. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege modul in care ceaiul de patrunjel poate afecta cresterea celulelor canceroase la om.

Ceaiul de patrunjel se consuma pentru reglarea menstruatiei si pentru nivelurile hormonale

Ceaiul de patrunjel este utilizat in mod obisnuit ca remediu natural pentru tratarea problemelor legate de menstruatie si niveluri hormonale. In special, contine compusii miristicina si apiol, care pot influenta productia de estrogen pentru a ajuta la echilibrarea hormonilor.

Se crede, de asemenea, ca actioneaza ca un emmenagog – o substanta care stimuleaza fluxul menstrual. Din acest motiv, ceaiul de patrunjel se gaseste adesea in formularile menite sa sustina menstruatia sanatoasa si sa previna supraproductia de lapte pentru mamele care alapteaza.

Cu toate acestea, cercetarile privind efectele ceaiului de patrunjel asupra menstruatiei si productiei de lapte sunt in prezent limitate si se bazeaza in principal pe dovezi anecdotice.

In multe parti ale lumii, cum ar fi Turcia, patrunjelul este folosit ca un mod natural de a ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange. Interesant este faptul ca unele studii recente au confirmat ca ceaiul de patrunjel poate avea proprietati antidiabetice si ar putea ajuta la un control mai bun al zaharului din sange.

De exemplu, un studiu a aratat ca tratarea sobolanilor cu diabet cu patrunjel a contribuit la imbunatatirea sanatatii ficatului, reducand in acelasi timp nivelul zaharului din sange.

In mod similar, un alt studiu efectuat la sobolani cu diabet a constatat ca patrunjelul a condus la scaderi semnificative ale nivelului zaharului din sange si al greutatii corporale.

Totusi, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca proprietatile de scadere a zaharului din sange ale ceaiului de patrunjel se aplica oamenilor.

Ceaiul de patrunjel este linistitor, delicios si poate fi preparat doar cu cateva ingrediente. Incepeti prin a fierbe o cana (250 ml) de apa intr-o oala mica sau o cratita.

Apoi, pregatiti patrunjelul clatind 1/4 cana (15 grame) de patrunjel proaspat si tocati-l. Alternativ, puteti folosi doua linguri (1 gram) de patrunjel uscat.

Adaugati patrunjelul uscat sau proaspat pe fundul cupei si turnati apa peste el, lasandu-l sa se absoarba timp de 5-10 minute. La final, strecurati si sorbiti bautura fierbinte. Ceaiul de patrunjel poate fi consumat ca atare sau aromat cu putina miere, suc de lamaie sau zahar.

Vezi si: Hasmutachi sau patrunjelul francez, un remediu natural pentru afectiunile oculare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole