17.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Balsam antireumatic cu arnica si chili. Reteta si beneficii

Apa curgatoare nu stagneaza niciodata, iar balamalele folosite nu ruginesc, este o vorba inteleapta veche, de mii de ani. Intelepti din intreaga lume stiau ca miscarea este cea mai buna metoda de a ne mentine sanatosi si, pe langa aceasta activitate, foloseau adesea si remedii naturiste, preparand singuri un balsam antireumatic.

Statistici ingrijoratoare in ceea ce priveste bolile reumatice

Corpul omenesc a fost creat in asa fel incat sa se deplaseze pe propriile-i picioare, nu sa stea comod in automobile, lifturi, iar masinile sa ii face toata treaba. Ruginirea balamalelor, adica artrite, reumatism si durerile de coloana, dar si stagnarea apei, adica problemele circulatorii, au capatat proportii de inimaginat in societatea de azi.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in jur de 10 milioane de romani sufera de boli reumatice, cele mai frecvente fiind artroza si poliartrita reumatoida.

In SUA, datele sunt si mai ingrijoratoare. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au estimat ca aproximativ 55% din populatia Americii sufera de artrita, insemnand cam 25% din populatia lumii. Mai mult, pana in anul 2040 se crede ca aproximativ 78 de milioane de americani vor avea probleme reumatice, adica 26% din populatia cu varste peste 18 ani in SUA.

Prevenirea bolilor reumatice

Cea mai buna este prevenirea, iar in acest caz exercitiul fizic este de baza. Acesta este o necesitate absoluta pentru mentinerea sanatatii si vitalitatii organismului. Fara exercitiu fizic suficient, corpul se atrofiaza, tocmai de aceea va indemnam sa il folositi cat inca se poate.

Orice forma de exercitiu cu aspect aerobic este indicata pentru ocrotirea sanatatii, atata timp cat nu va extenueaza. Sporturile de camp sau alergatul va pot face mai mult rau decat bine, daca nu sunt practicate cu consecventa. Daca nu sunt practicate regulat, trupurile nu se pot obisnui cu efortul considerabil pe care acestea le impun.

Cea mai buna forma de exercitiu terapeutic este inotul. Acesta solicita moderat toate articulatiile, muschii si tendoanele, impunand o respiratie ritmica. Plimbarea in aer liber si dansul aerobic sunt de asemenea metode bune pentru pastrarea mobilitatii articulare si a curgerii continue a fluidelor.

Citeste si 4 leacuri rusesti contra reumatismului si artritei.

Pentru cei care nu au constitutie sportiva, masajul este un alt procedeu terapeutic. Acesta tonifica musculatura, intinde tendoanele, flexibilizeaza articulatiile, stimuleaza circulatia si echilibreaza energia.

Reteta de balsam reumatic cu arnica si chili

Ingrediente pentru 50 de ml de balsam:

  • ulei de babassu, 36 de grame
  • ceara emulsifianta de masline, 10 grame
  • extract de arnica, 20 de picaturi
  • extract de chili, 24 de picaturi
  • ulei esential de ravintsara, 45 de picaturi
  • ulei esential de lavanda, 30 de picaturi
  • extract antioxidant de rozmarin, 4 picaturi

Uleiul de babassu si ceara emulsifianta de masline se pun intr-un recipient termorezistent si se lasa pe baie de apa pana se obtine o compozitie translucenta.

Se ia de pe foc si se raceste cu ajutorul unul vas cu apa rece, amestecand pana ajunge la temperatura mainii. Se adauga treptat restul de ingrediente, amestecandu-se bine dupa fiecare din ele.

Se transfera apoi in alt recipient si se lasa pana a doua zi sa se intareasca bine in timpul noptii. Se pastreaza la loc racoros. Este un balsam antireumatic aromat, fin, ce actioneaza puternic impotriva durerilor reumatice, articulare si musculare.

Balsamul se aplica local, pe zonele dureroase de doua ori pe zi sau la nevoie, prin masaj usor. Nu este bine sa se aplice pe rani deschise sau piele iritata.

Combinatia ceara emulsifianta de masline si ulei de babassu este o alternativa mult mai putin grasa decat alte ingrediente pe baza de ceara de albine. Balsamul are o textura usoara, iar principiile active din el amelioreaza imediat durerile.

Vezi si Reumatismul. 7 plante medicinale care sunt de ajutor in aceasta afectiune.

 

 

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole