5 C
București
marți, decembrie 3, 2024

Bakuchiol: Descopera un „retinol mai natural” pentru o piele frumoasa

In cautarea unor solutii de ingrijire a pielii mai naturale si blande, o noua substanta a captat atentia industriei cosmetice: bakuchiol. Considerat un „retinol mai natural”, bakuchiolul este un ingredient derivat din planta Bakuchiol sau Psoralea corylifolia si a castigat popularitate datorita proprietatilor sale benefice pentru sanatatea pielii. In acest articol, vom explora ce este bakuchiolul si ce beneficii aduce pentru frumusetea pielii.

Bakuchiolul este o substanta activa obtinuta din planta Bakuchiol, originara din India si China. Bakuchiol este un extract care provine din frunzele si semintele de Psoralea corylifolia, o planta cu flori violet care este folosita in mod obisnuit in medicina ayurvedica si traditionala chineza.

Planta este utilizata de secole in medicina traditionala datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antioxidante. Bakuchiolul a fost introdus in industria cosmetica ca o alternativa mai naturala si blanda la retinol, un ingredient cunoscut pentru beneficiile sale anti-imbatranire.

In timp ce retinolul poate provoca uneori roseata, arsura si usturime, studiile arata ca bakuchiolul pur castiga atentia pentru capacitatea sa de a imbunatati acneea, melasma, fotoimbatranirea si hiperpigmentarea fara efectele adverse.

Asadar, daca esti in cautarea unui „retinol natural” care sa fie mai bland cu pielea, dar care poseda aceleasi proprietati de imbunatatire a pielii, incearca bakuchiol. Acest antioxidant pe baza de plante actioneaza pentru a promova imbatranirea sanatoasa, fara riscul de iritare sau sensibilitate a pielii.

Beneficiile bakuchiolului pentru piele:

-Proprietati anti-imbatranire

Bakuchiolul este recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce semnele vizibile ale imbatranirii pielii. Stimuleaza productia de colagen si elastina, doua proteine esentiale pentru fermitatea si elasticitatea pielii, ajutand la reducerea ridurilor si liniilor fine.

Un studiu publicat in Jurnalul International de Stiinta Cosmetica, a evaluat activitatile extractului de bakuchiol fata de retinol pentru piele si s-a descoperit ca, desi bakuchiol nu are nicio asemanare structurala cu retinoizii, inca functioneaza similar, mai ales in ceea ce priveste profilul sau de expresie genetica.

Rezultatele studiului au aratat ca, dupa 12 saptamani de aplicare faciala de bakuchiol de doua ori pe zi, participantii au experimentat o imbunatatire semnificativa a liniilor si ridurilor, precum si a elasticitatii pielii.

De asemenea, mai multe studii indica faptul ca extractul de bakuchiol ajuta la imbunatatirea elasticitatii si fermitatii pielii. De exemplu, un studiu clinic a constatat ca un ser facial de noapte facut din bakuchiol, melatonina si tetraizopalmitat de ascorbil (un derivat al vitaminei C) a putut creste fermitatea pielii dupa 12 saptamani.

-Imbunatateste hiperpigmentarea

Cercetari recente au descoperit ca produsele bakuchiol functioneaza pentru a imbunatati hiperpigmentarea si fotoimbatranirea, cu un profil de siguranta potential mai bun in comparatie cu retinoizii.

-Actiune antioxidanta

Un studiu recent publicat in Pharmacological Research subliniaza ca bakuchiol este un „razboinic impotriva leziunilor organelor” recent descoperit. Acest lucru se datoreaza efectelor antioxidante, antiinflamatorii si asemanatoare estrogenului ale compusului. Prin urmare, bakuchiolul are puternice proprietati antioxidante, ajutand la combaterea efectelor radicalilor liberi si a stresului oxidativ asupra pielii. Aceasta poate contribui la reducerea daunelor provocate de factorii de mediu si la mentinerea unui aspect tanar si sanatos al pielii.

-Proprietati antiinflamatorii

Bakuchiolul are si efecte antiinflamatorii, contribuind la calmarea si reducerea inflamatiei pielii. Aceasta poate fi benefica in tratarea acneei si a altor afectiuni inflamatorii ale pielii. Are proprietati de hidratare, inclusiv squalan, un antioxidant care este bogat in acizi grasi si sustine sanatatea pielii, fiind eficient in caz de dermatita atopica si psoriazis.

De exemplu, un studiu publicat in Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology a constatat ca un complex care contine bakuchiol, ginkgo biloba si manitol a fost capabil sa imbunatateasca eficacitatea adapalenei, un derivat al vitaminei A, pentru tratarea acneei.

-Toleranta mai buna

Un avantaj semnificativ al bakuchiolului fata de retinol este ca este bine tolerat de majoritatea tipurilor de piele, inclusiv de cele sensibile. Retinolul poate provoca iritatii si descuamari, in special la incepatori, pe cand bakuchiolul este mai putin iritant si nu necesita un timp de ajustare.

-Compatibilitate cu alte ingrediente

Bakuchiolul poate fi utilizat impreuna cu alte ingrediente active si poate fi integrat in rutina ta de ingrijire a pielii.

!!! Se pare ca bakuchiolul este sigur in timpul sarcinii, spre deosebire de retinol, dar este indicat sa ceri sfatul medicului inainte de a-l adauga la regimul de ingrijire a pielii in timpul sarcinii.

Cum se foloseste:

Una dintre cele mai populare moduri de a utiliza compusul este ca ser sau ulei de bakuchiol care se foloseste pe fata dimineata si seara.

Poti utiliza bakuchiol in acelasi mod in care utilizezi si retinolul. Poate fi aplicat pe fata curata sau adaugat la crema hidratanta preferata.

Un avantaj al folosirii bakuchiolului pentru pielea este ca se poate combina si cu alte ingrediente de ingrijire a pielii, asa ca adaugarea acestuia la seruri si lotiuni este sigura.

Vezi si: Care sunt pasii esentiali pentru o rutina zilnica de ingrijire a pielii. Ghid pentru incepatori

Vezi si: Cele mai importante beneficii ale vitaminei A (retinolul)

Vezi si: Ser facial cu retinol. Cum sa-ti faci propriul ser anti-imbatranire

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole